Συγκρούσεις προσφύγων και αστυνομικών στα Διαβατά- Πέτρες και δακρυγόνα

Νωρίτερα είχαν αποχωρήσει ένα σημαντικός αριθμός προσφύγων από την περιοχή.
Eurokinissi/Diavata

Σε πεδίο μάχης μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών δυνάμεων μετατράπηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η περιοχή γύρω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα Διαβατά.

Παράλληλα, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, πραγματοποιήθηκε και επιχείρηση της αστυνομίας για τη σύλληψη ατόμων που εκτιμάται πως μπορεί να συνδέονται με την διασπορά ψευδών πληροφοριών περί «ανοίγματος των συνόρων».

Ωστόσο, μετά τα βίαια επεισόδια, δυστυχώς παρουσία και μικρών παιδιών, συνεχίστηκε η σταδιακή αποχώρηση των προσφύγων από την περιοχή η οποία είχε ξεκινήσει ούτως ή άλλως από νωρίς το πρωί.

Πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια

Τα βίαια επεισόδια, όπως αναφέρει στο Thestival.gr ξέσπασαν περί τις 2 το μεσημέρι όταν ομάδες προσφύγων, ανδρών στην συντριπτική τους πλειοψηφία, προσπάθησαν να βγουν στο κεντρικό δρόμο και ακολουθώντας αυτόν να καταφέρουν να προσεγγίσουν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Πάντα με την ελπίδα πως θα τα βρουν ανοιχτά για να συνεχίσουν, μέσω των Βαλκανίων, το ταξίδι τους προς χώρες της Βόρεια Ευρώπης.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις όπως που βρίσκονται στην περιοχή τους δεν το επέτρεψαν.

Οι πρόσφυγες προσπαθούσαν να σπάσουν τους αστυνομικούς κλοιούς ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στους άνδρες των ΜΑΤ. Εκείνοι απάντησαν με εκτεταμένη ρίψη χημικών-δακρυγόνων.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες κατά τα επεισόδια τραυματίστηκε στο κεφάλι και ένας φωτογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα ενώ κατά τη ρίψη δακρυγόνων και χημικών, φαίνεται πως στο σημείο παρέμεναν και κάποιες οικογένειες με μικρά παιδιά....

Huffpost GR

Από τα επεισόδια προκλήθηκαν μικρές εστίες φωτιάς στα χωράφια γύρω από το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου που είναι το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Διασπορά ψευδών πληροφοριών

Η μαζική μετακίνηση προσφύγων στα Διαβατά ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη. Ομάδες ολόκληρες άρχισαν να καταφθάνουν, με ένα σάκο στην πλάτη και εφοδιασμένοι με σκηνές υποστηρίζοντας πως τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία έχουν ανοίξει και πρέπει να τους επιτραπεί να τα διασχίσουν.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει αλλά φαίνεται πως υπήρχε διασπορά τέτοιων «πληροφοριών» μεταξύ των προσφύγων με τη βοήθεια μηνυμάτων σε κινητά και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα στα μηνύματα αυτά οι αποστολείς ανέφεραν πως όσοι εκ των προσφύγων δεν διαθέτουν «πιστοποιητικά» για να ταξιδέψουν υπάρχουν «κάποιοι» που θα τους βοηθήσουν ενώ ανέφεραν είναι και σε συνεργασία με οργανώσεις.

Παράλληλα διαδίδονταν πληροφορίες ότι η Γερμανία αποφάσισε να δεχθεί νέους πρόσφυγες.

Στο μεταξύ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε ομιλία του σε σεμινάριο για την επικοινωνιακή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η πλατφόρμα «Club of Venice», «αυτό που έγινε στα Διαβατά ήταν αποτέλεσμα των fake news. Πάνω σε ένα ψέμα που όμως αντιστοιχείται με τη διάθεση ενός κόσμου, μπορεί να οικοδομηθεί μια τέτοια ταραχή».

Ο κ. Βίτσας είπε ότι αντίστοιχο προβοκατόρικο κάλεσμα υπήρχε και στην Τουρκία «δηλαδή πάμε να περάσουμε στην Ελλάδα και μετά στην υπόλοιπη Ευρώπη» και συμπλήρωσε ότι «οι άνθρωποι παρακινούμενοι από ψεύτικες ειδήσεις παρασύρθηκαν γιατί το μόνο που πιστεύουν είναι η ελπίδα τους. Θέλουν να περάσουν τα σύνορα και έτσι πίστεψαν τα fake news». Ωστόσο, οι υποκινητές, συμπλήρωσε ο υπουργός, «έθεσαν σε κίνδυνο αυτούς τους ανθρώπους και τους ταλαιπώρησαν χωρίς λόγο».

Huffpost GR

Απομακρύνονται σταδιακά οι πρόσφυγες

Πάντως από το πρωί του Σαββάτου είχε ξεκινήσει η διαδικασία σταδιακής αποχώρησης ομάδων προσφύγων. Ήδη χουν αναχωρήσει από τα Διαβατά δυο λεωφορεία με προορισμό τα Γιάννενα και με ενδιάμεσο σταθμό περιοχή της Κοζάνης όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος.

«Εμείς κάναμε το πρωί μία διαμεσολάβηση με διερμηνείς, δημιουργήσαμε μία ομάδα εκπροσώπων των προσφύγων και μεταναστών να μας πουν τι επιθυμούν, δώσαμε διαβεβαιώσεις ότι θα εξασφαλίσουμε την επιστροφή των ανθρώπων αυτών στις δομές που φιλοξενούνταν το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα επισημάναμε ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει καμία “τιμωρητική” πρόθεση για όσους έφτασαν εδώ στα Διαβατά, δεν θα αλλάξει κάτι σε ό,τι τους παρείχαμε μέχρι σήμερα», σημείωσε ο κ. Ράγκος.

Παράλληλα συνεχίζεται η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών που έχουν εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσουν από τον άτυπο καταυλισμό και να επιστρέψουν στις δομές τους. «Ετοιμάζονται οι επόμενες καταστάσεις για την επιβίβαση. Οι πιο ψύχραιμοι και λογικοί κινητοποιούνται και θα αποχωρήσουν. Όλη μέρα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια την οποία κάνουμε από κοινού με την αστυνομία», κατέληξε ο κ. Ράγκος.

Huffpost GR
Eurokinissi/diavata
Huffpost GR
Huffpost GR
Huffpost GR
Huffpost GR

Πηγές: Thestival, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή