Διαβατά: Η Ειδομένη επιστρέφει με καταλήψεις και ένταση στα σύνορα

Κάποιοι «σπρώχνουν» τους μετανάστες/πρόσφυγες στα σύνορα, μέσα από αναφορές στα social media.
Μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρωμένοι στα Διαβατά. Οι σκηνές απλώνονται και πολλαπλασιάζονται στα χωράφια, δίπλα στο κέντρο υποδοχής.
Μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρωμένοι στα Διαβατά. Οι σκηνές απλώνονται και πολλαπλασιάζονται στα χωράφια, δίπλα στο κέντρο υποδοχής.
SAKIS MITROLIDIS via Getty Images

Η αγωνία των μεταναστών/προσφύγων και οι αδυναμίες της ελληνικής Πολιτείας στη διαχείριση του προβλήματος επανέρχονται στην επιφάνεια, καθώς η αστυνομία και ο κρατικός μηχανισμός καλούνται να διαχειριστούν νέες κρίσεις.

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες ήδη στα σύνορα

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι «η Ελλάδα προέτρεψε εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί σε ένα πεδίο κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας να επιστρέψουν στους οικιστικούς οικισμούς τους, διαφορετικά θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις».

Mικρές ομάδες ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, έχουν εγκατασταθεί δίπλα στο στρατόπεδο (χώρος υποδοχής μεταναστών) στα Διαβατά, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, από την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019.

ASSOCIATED PRESS

Μέχρι την Παρασκευή (5 Απριλίου) το πρωί «υπήρχαν περισσότερες από 100 σκηνές στα χωράφια, σε μία εξέλιξη που συνδέεται με πολλαπλές αναφορές σε κοινωνικά δίκτυα στο Ιντερνετ, περί σχεδίου για οργανωμένη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών, ώστε να διασχίσουν τα βορειοδυτικά χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία στις αρχές Απριλίου.

Ως αποτέλεσμα ξέσπασαν επεισόδια στα Διαβατά, όπου άνδρες των ΜΑΤ απέκρουσαν τις προσπάθειες μεταναστώννα περάσουν τα σύνορα, δεχόμενοι πέτρες και ξύλα και απαντώντας με χρήση χημικών-δακρυγόνων. Σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν συμπλοκές.

«Δεν πρέπει να ρισκάρουν τα προνόμια που έχουν και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως ασπίδες, επειδή κάποιοι διακινητές τους πούλησαν ψεύτικες ελπίδες. Σταδιακά θα πειστούν να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται. Δεν πρόκειται να τους επιτραπεί να φύγουν από τα Διαβατά. Δεν ανοίγουν τα σύνορα για άλλη χώρα. Δεν θα τους επιτραπεί να μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα από τον σταθμό Λαρίσης» δήλωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7».

Αποτέλεσμα: Ηδη η ελληνική αστυνομία διαθέτει πληροφορίες που αναφέρουν ότι - όχι εκατοντάδες - αλλά πιθανότατα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες μετακινούνται με προορισμό τα Διαβατά και άλλα συνοριακά σημεία.

ASSOCIATED PRESS

Reuters

Ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, απευθύνει έκκληση (με δήλωσή του στην ΕΡΤ) προς τους μετανάστες στα σύνορα για να επιστρέψουν στα κέντρα φιλοξενίας: «Είναι ένα ψέμα ότι θα ανοίξουν τα σύνορα...Στις διεθνείς συνθήκες, υπάρχουν υποχρεώσεις αλλά υπάρχουν και κυρώσεις.»

Kατάληψη στον σταθμό Λαρίσης

Στην Αθήνα, ομάδα μεταναστών κρέμασε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας πανό και έκλεισε τις γραμμές φωνάζοντας συνθήματα όπως... «Γερμανία!» και «Άνοιγμα των συνόρων». Ωστόσο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ το απόγευμα, είχαν αρχίσει να μειώνονται, με πούλμαν να τους μεταφέρουν πίσω στις δομές όπου φιλοξενούνται.

Τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανεστάλησαν και όλοι οι επιβάτες αναχώρησαν με πούλμαν για τους προγραμματισμένους προορισμούς τους. Όσοι πρόσφυγες είχαν αγοράσει εισιτήρια για το τρένο, τους επεστράφησαν τα χρήματα. Τα δρομολόγια του Προαστιακού από το σταθμό Λαρίσης επίσης δεν εκτελέστηκαν.

Eurokinissi

Στο μεταξύ, η αστυνομία έχει παρατάξει κλούβες των ΜΑΤ σε έναν δρόμο που οδηγεί προς τα σύνορα στα Διαβατά, ώστε να εμποδίσει την πρόσβαση σε ακόμα περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες.

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, από τη στιγμή που τα βαλκανικά κράτη έκλεισαν τα σύνορά τους το 2016. Αυτή η διαδρομή ήταν ο κύριος δρόμος προς τη βόρεια Ευρώπη.

Eurokinissi

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι σήμερα 5 Απριλίου, από τις 10 το πρωί, λόγω κατάληψης των σιδηροδρομικών γραμμών από μετανάστες στον ΣΣ Λαρίσης, δεν εκτελούνται δρομολόγια στον άξονα καθώς και στον Προαστιακό Αθηνών.
Κατά συνέπεια, έχει ανασταλεί και η έκδοση εισιτηρίων για τους προορισμούς που επηρεάζονται.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ζητά την κατανόηση των πελατών της για την αναστάτωση που έχει προκληθεί από την κατάσταση αυτή.

Δημοφιλή