ΔΙΕΘΝΕΣ
25/04/2019 20:54 EEST | Updated 25/04/2019 21:21 EEST

Διάγγελμα Μακρόν: Υπόσχεται μειώσεις φόρων και απλοποίηση των δημοψηφισμάτων

Ωστόσο, υποστήριξε το μέχρι στιγμής κυβερνητικό του έργο.

Reuters

Δύο χρόνια στον προεδρικό θώκο κι ο Μακρόν βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να εφαρμόσει πολιτικές που θα κατευνάσουν τις κινητοποιήσεις του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», διάρκειας ήδη 5 μηνών, αφού μια πρώτη δέσμη μέτρων, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, τον περασμένο Δεκέμβριο δεν κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση.

Στο αποψινό διάγγελμά του προς τους Γάλλους πολίτες υποσχέθηκε από την αίθουσα τελετών του Μεγάρου των Ηλυσίων σημαντική μείωση του φόρου εισοδήματος, αλλά και απλοποίηση των διαδικασιών για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων.

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι μειώσεις φόρων θα προκύψουν με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη μείωση των δαπανών, αλλά και από τις περισσότερες ώρες εργασίας. 

«Αναρωτιέμαι: πρέπει να σταματήσουμε ό,τι έγινε τα τελευταία δύο χρόνια; Πήραμε λάθος πορεία; Πιστεύω ότι ισχύει το αντίθετο» σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος υποστηρίζοντας το μέχρι στιγμής κυβερνητικό του έργο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Μακρόν χαρακτήρισε παράλληλα το πολιτικό Ισλάμ ως μια απειλή, λέγοντας ότι επιχειρεί «απόσχιση» από τη Γαλλική Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι το διάγγελμα Μακρόν είχε αρχικά προγραμματιστεί για την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων ανέτρεψε τα σχέδια του.

Ταυτόχρονα, σε μία ακόμη προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος, ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιεί επισκέψεις σε διάφορα σημεία της Γαλλίας, έχοντας διαβουλεύσεις με δημάρχους και κατοίκους, προκειμένου να «μετατρέψει την οργή σε λύσεις».

Παρ′ όλα αυτά, οι πρωτοβουλίες του Μακρόν δεν απέτρεψαν τους πολίτες να επιστρέψουν στους δρόμους του Παρισιού και των άλλων πόλεων και να διαδηλώσουν εναντίον της κυβέρνησης.

Σκληραίνει τον τόνο απέναντι στην μετανάστευση

«Στο τέλος, ένα έθνος κρατείται ενωμένο στη βάση των ορίων του, των συνόρων του», δήλωσε, προσθέτοντας ότι πιστεύει σθεναρά το δικαίωμα στο πολιτικό άσυλο, αλλά «για να υποδέχεσαι ανθρώπους χρειάζεται να έχεις ένα σπίτι».

Παράλληλα είπε ότι επιθυμεί μια ετήσια συζήτηση με θέμα την μετανάστευση στο γαλλικό κοινοβούλιο και υποσχέθηκε να δώσει μάχη στην Ευρώπη για καλύτερη συνεργασία στην μετανάστευση και στον έλεγχο των συνόρων.

Αναφερόμενος στον κοσμικό χαρακτήρα του γαλλικού κράτους, τόνισε ότι το πραγματικό ζήτημα δεν είναι η εκκοσμίκευση, αλλά ένας σεχταρισμός που έχει παρεισφρήσει σε κάποιες περιοχές – σε μια αναφορά του στο πολιτικό Ισλάμ.

Πηγή: Reuters