Διάγγελμα Πούτιν: Η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία ώς άρμα απέναντι στη Ρωσία

Η Κίνα, που παρέμεινε ουδέτερη στον πόλεμο δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» πως η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο.
via Associated Press

Τους στόχους του για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, μετά την συμπλήρωση ενός χρόνου από την εισβολή, ανακοινώνει με διάγγελμά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μια ημέρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν περπάτησε στους δρόμους του Κιέβου υποσχόμενος να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας όσο χρειαστεί.

Μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό, από μέλη της Δούμα, τον Αρχιεπίσκοπο Ρωσίας και πολλούς ρώσους αξιωματούχους, που τον χειροκρότησαν όταν εισήλθε στην αίθουσα, ο Πούτιν μίλησε για «τον πόλεμο που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας και των ρώσων» όπως είπε.

Αναφερόμενος στην έναρξη της λεγόμενης «ειδικής επιχείρησης» ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τον ισχυρισμό, ότι η Ρωσία αντιμετώπιζε μια ναζιστική απειλή και «συνεχείς απειλές και μίσος» από την κυβέρνηση του Κιέβου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ουκρανία περίμενε τη Ρωσία να έρθει για βοήθεια».

«Κι αυτό κάναμε. Προσπαθήσαμε να διευθετήσουμε τη σύγκρουση στην περιοχή του Ντονμπάς με ειρηνικά μέσα» είπε ο Ρώσος πρόεδρος ο οποίος τόνισε πως το Κίεβο προσπαθούσε να συγκεντρώσει βιολογικά και πυρηνικά όπλα.

«Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα ειρηνικά, διαπραγματευόμασταν μια ειρηνική διέξοδο από αυτή τη δύσκολη σύγκρουση, αλλά πίσω από την πλάτη μας ετοιμαζόταν ένα πολύ διαφορετικό σενάριο.

Η Δύση βύθισε τον κόσμο στο χάος

Κατηγορώντας πολλές φορές στην ομιλία του τη Δύση, υποστήριξε ότι στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου την περασμένη εβδομάδα, όλοι έστρεψαν τα βέλη τους στη Ρωσία για να μην βλέπει κανείς τις ενέργειες της Δύσης, η οποία ευθύνεται για τον πόλεμο καθώς «άφησαν το τζίνι να βγει από το μπουκάλι» βυθίζοντας ολόκληρο τον κόσμο στο χάος.

«Οι ανθρωποθυσίες και οι τραγωδίες δεν υπολογίζονται από αυτούς... Πρέπει να συνεχίσουν να κλέβουν από όλους, μεταμφιεσμένοι με συνθήματα δημοκρατίας και ελευθερίας».

Ο Πούτιν λέει ότι η Δύση «εκτρέπει την προσοχή του κόσμου από τα σκάνδαλα διαφθοράς» και κατηγορεί τη Δύση ότι «άνοιξε το δρόμο» για να πάρουν την εξουσία οι Ναζί τη δεκαετία του 1930. Από τον 19ο αιώνα η Δύση προσπάθησε να αφαιρέσει τα ιστορικά εδάφη από τη χώρα μας - «αυτό που σήμερα ονομάζεται Ουκρανία».

«Όλα επαναλαμβάνονται», λέει ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Δύση χρηματοδότησε την επανάσταση του 2014 στην Ουκρανία που «γέννησε τη ρωσοφοβία, τον ακραίο εθνικισμό».

Η Δύση πολέμα την οικονομία μας

Αναφερόμενος στις σκληρές οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, ο Πούτιν είπε ότι «ο πόλεμος της Δύσης στο οικονομικό μέτωπο, δεν θα πετύχει» και πρόσθεσε ότι «η Δύση προκάλεσε τις αυξήσεις των τιμών, την απώλεια θέσεων εργασίας και την κλοπή σε αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος».

«Σκοπός τους είναι να κάνουν το λαό μας να υποφέρει, αλλά η ρωσική οικονομία αποδείχθηκε πολύ πιο ισχυρή από ό,τι πίστευαν στη Δύση» υποστήριξε λέγοντας ότι «η Ρωσία διαθέτει όλους τους οικονομικούς πόρους που χρειάζεται για να εγγυηθεί την εθνική της ασφάλεια και ανάπτυξη, παρά τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης. Οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν ανοικοδομήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και ότι η Μόσχα συνεργάζεται με άλλες χώρες για την οικοδόμηση νέων συστημάτων πληρωμών και χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής» κατέληξε.

Επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο

Μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Μπάιντεν πέταξε στην Πολωνία όπου σήμερα θα μιλήσει για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν να συσπειρωθεί ο κόσμος γύρω από την Ουκρανία και να στηρίξει οικονομικά και στρατιωτικά το Κίεβο.

Η Κίνα, η οποία δημόσια παρέμεινε ουδέτερη παρά την υπογραφή ενός συμφώνου φιλίας «χωρίς όρια» με τη Ρωσία, εβδομάδες πριν από την εισβολή, δήλωσε σήμερα ότι «ανησυχεί βαθιά» πως η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περπάτησαν δίπλα-δίπλα σε έναν καθεδρικό ναό με χρυσό τρούλο στο Κίεβο, κάτω από τον ήχο των σειρήνων αεροπορικής επιδρομής και με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με πάνοπλους στρατιώτες και ανθρώπους της προσωπικής ασφάλεια τους Αμερικανού προέδρου.

″Όταν ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του πριν από σχεδόν ένα χρόνο, νόμιζε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση διχασμένη. Πίστευε ότι θα μπορούσε να μας ξεπεράσει. Αλλά έκανε λάθος”, είπε ο Μπάιντεν.

”Το κόστος που χρειάστηκε να πληρώσει η Ουκρανία είναι εξαιρετικά υψηλό. Οι θυσίες ήταν πολύ μεγάλες... Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν δύσκολες μέρες, εβδομάδες και χρόνια μπροστά” υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Έξω από τον καθεδρικό ναό, τα καμένα ρωσικά τανκ στέκονται ως σύμβολο της αποτυχημένης επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανική πρωτεύουσα τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι δυνάμεις της έφτασαν γρήγορα στα περίχωρα του Κιέβου όπου και συνάντησαν την μεγάλη αντίσταση των Ουκρανών.

Η Ρωσία δηλώνει ότι κατέχει το 1/5 της Ουκρανίας

Αυτόν τον ένα χρόνου πολέμου δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες και στις δύο πλευρές έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ οι πόλεις έχουν μετατραπεί σε ερείπια και εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει προσαρτήσει σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, ενώ η Δύση έχει υποσχεθεί δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

«Αυτή η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην Ουκρανία, η πρώτη εδώ και 15 χρόνια, είναι η πιο σημαντική επίσκεψη σε ολόκληρη την ιστορία των σχέσεων Ουκρανίας-ΗΠΑ», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Μπάιντεν ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας με τρένο από την Πολωνία, φτάνοντας μετά από περίπου 10 ώρες, το πρωί της Δευτέρας, πριν επιστρέψει στη Βαρσοβία με τον ίδιο τρόπο.

Ο Τζο Μπάιντεν φτάνοντας στη Βαρσοβία είχε συνάντηση με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, ενω σήμερα θα συναντήσει κι άλλους ηγέτες χωρών της ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Ενώ ο Μπάιντεν βρισκόταν στο Κίεβο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε περαιτέρω βοήθεια 460 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών πυροβολικού αξίας 450 εκατομμυρίων δολαρίων, αντιθωρακικών συστημάτων και ραντάρ αεράμυνας και 10 εκατομμυρίων δολαρίων για ενεργειακή υποδομή.

Πληροφορίες από Reuters, BBC

Δημοφιλή