ΔΙΕΘΝΕΣ
03/05/2015 09:58 EEST | Updated 03/05/2015 10:00 EEST

Συνεχίζονται οι νυχτερινές διαδηλώσεις στη Βαλτιμόρη παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας

Andrew Burton via Getty Images
BALTIMORE, MD - MAY 02: Protesters hang out in Sandtown neighborhood where Freddie Gray was arrested on May 2, 2015 in Baltimore, Maryland. Gray later died in custody; the Maryland state attorney announced yesterday that charges would be brought against the six police officers who arrested Gray. (Photo by Andrew Burton/Getty Images)

Εκατοντάδες διαδηλωτές αψήφησαν το Σάββατο το βράδυ την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Βαλτιμόρη, όπου νωρίτερα την ίδια μέρα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά και σε κάποιες περιπτώσεις υπό τους ήχους μουσικής, για να καταγγείλουν την αστυνομική βία και να ζητήσουν δικαιοσύνη για τον Φρέντι Γκρέι.

Μετά τις ειρηνικές διαδηλώσεις, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, Λάρι Χόγκαν, κάλεσε τους πολίτες να γίνει η Κυριακή «ημέρα προσευχής και ειρήνης», υπενθυμίζοντας πως η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις πέντε το πρωί θα συνεχιζόταν για πέμπτη συνεχή μέρα.

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», φώναζαν οι διαδηλωτές αρχίζοντας τη μικρή πορεία τους από το σημείο όπου ο 25χρονος μαύρος συνελήφθη. Στην πορεία μετείχαν στη συνέχεια άλλοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο της Βαλτιμόρης.

«Ζήσαμε όλοι εδώ την αστυνομική βία και θέλουμε αλλαγές. Ελπίζω ότι οι αστυνομικοί θα πάνε στη φυλακή», δήλωσε ο Φιλ, ένας μαύρος διαδηλωτής.

Συνολικά 2.000 με 3.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά σε μια ήρεμη, ακόμη και εορταστική ατμόσφαιρα, με ορισμένους να τραγουδούν και να χορεύουν. Στην πόλη των 620.000 κατοίκων πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του νεαρού μαύρου, στις 19 Απριλίου από επιπλοκές ενός σοβαρού τραύματος κατά τη μεταφορά του χωρίς να φοράει ζώνη ασφαλείας, με τα πόδια και τα χέρια δεμένα, μπρούμυτα μέσα σε βαν της αστυνομίας.

Η 39χρονη Αντζέλ Πίνοκ που διαδήλωνε μαζί με τα παιδιά της είπε ότι οι διώξεις σε βάρος των αστυνομικών «είναι ενθαρρυντικές. Ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν καταδίκες, όχι αθωώσεις». Ωστόσο εξακολουθεί να ανησυχεί για τον γιο της.

Οι έξι αστυνομικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά το τραγικό περιστατικό, είχαν συλληφθεί πριν αφεθούν ελεύθεροι το βράδυ της Παρασκευής με εγγυήσεις από 250.000 έως 350.000 δολαρίων, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Οι αστυνομικοί θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου στις 27 Μαΐου.

Οι διώξεις αυτές για φόνο ή ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε βάρος των τεσσάρων αστυνομικών επιδοκιμάστηκαν από την οικογένεια του θύματος και τους κατοίκους της πόλης. Αντίθετα, ο πρόεδρος του συνδικάτου των αστυνομικών Τζιν Ράιαν σε ανοιχτή επιστολή του προς την εισαγγελέα κάνει λόγο για σύγκρουση συμφερόντων και ζητεί ειδικό ανεξάρτητο εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την έρευνα και τη νεκροψία, ο Φρέντι Γκρέι πέθανε από ένα τραύμα που προκλήθηκε επειδή δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας μέσα στο βαν της αστυνομίας, όπου είχε επιβιβαστεί έχοντας δεμένα τα χέρια και τα πόδια.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να δώσουν καμιά δικαιολογία για τη σύλληψη του Γκρέι, ούτε ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του για να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post