ΔΙΕΘΝΕΣ
13/01/2016 07:47 EET | Updated 13/01/2016 09:39 EET

Τέλος στο θρίλερ στο Ιράν: Απελευθερώθηκαν οι 10 αμερικανοί ναυτικοί

ap
This Nov. 2, 2015, image provided by the U.S. Navy, shows Riverine Command Boat (RCB) 805 in the Persian Gulf. Iran was holding 10 U.S. Navy sailors and their two boats, similar to the one in this picture, on Jan. 12, 2016, after the boats had mechanical problems and drifted into Iranian waters. American officials have received assurances from Tehran that they will be returned safely and promptly. (Torrey W. Lee/U.S. Navy via AP)

Το Ιράν απελευθέρωσε σήμερα Τετάρτη δέκα ναυτικούς μέλη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού μία ημέρα μετά τη σύλληψή τους εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων, σε ένα περιστατικό που τερματίσθηκε γρήγορα και δείχνει την αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη έπειτα από την ιστορική πυρηνική συμφωνία.

«Αφού ζήτησαν συγγνώμη, απελευθερώθηκαν στα διεθνή ύδατα, διότι αποδείχθηκε ότι η είσοδός τους στα χωρικά ύδατα της χώρας δεν έγινε σκοπίμως», ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοια λάθη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του επίλεκτου ιρανικού στρατιωτικού σώματος.

Σε ένδειξη της σημασίας του περιστατικού, υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στους υπυοργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Ιράν, Τζον Κέρι και Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε πηγή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενό της. Οι δύο άνδρες έχουν γνωρισθεί καλά κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στην υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Το Ιράν κρατούσε από χθες Τρίτη τα πληρώματα δύο συνοδευτικών σκαφών αμερικανικού αεροπλανοφόρου στον Κόλπο, σε ένα περιστατικό που δημιούργησε μεγάλη ένταση λίγες ημέρες πριν από την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις.

Η απελευθέρωση των 10 ναυτικών έλαβε διαστάσεις θρίλερ τις τελευταίες ώρες. Αρχικά αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε πως οι 10 ναύτες θα απελευθερώνονταν εντός της ημέρας και θα επέστρεφαν στο αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν», καθώς κατά τον ίδιο είχε υπάρξει συμφωνία με το Ιράν.

Λίγο μετά, ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, Αλί Φανταβί δήλωσε πως «οι αμερικανοί ναυτικοί ανακρίνονται και οι δηλώσεις για ταχεία απελευθέρωσή τους δεν είναι παρά εικασίες και δεν τις επιβεβαιώνουμε, ούτε τις διαψεύδουμε», όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο ειδήσεων TANSIM.

Ωστόσο, έπειτα από λίγο ο Αλί Φανταβί δήλωσε πως οι αμερικανοί ναυτικοί πιθανότατα θα απελευθερωθούν και αναμένονται διαταγές.

«Η τελική εντολή θα δοθεί σύντομα και πιθανότατα θα απελευθερωθούν», είχε δηλώσει ο ναυτικός διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Sponsored Post