ΔΙΕΘΝΕΣ
25/01/2017 13:21 EET | Updated 25/01/2017 13:21 EET

Ο Dow Jones ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 20.000 μονάδες

Getty Images

Για πρώτη φορά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ξεπέρασε σήμερα, Τετάρτη, τις 20.000 μονάδες.

Σύμφωνα με το BBC, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν θα μπορούσε παρά να συνδεθεί με τις πρώτες κινήσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, αυτή την εβδομάδα που δημιούργησαν ελπίδες ότι θα ενισχυθεί η αμερικανική οικονομία.

Διαβάστε ακόμα:

Άνοδος παρατηρήθηκε και σε άλλους δείκτες, όπως ο S&P 500, που παρουσίασε άνοδο 10,09 μονάδων, και ο Nasdaq, που ανέβηκε κατά 36,74 μονάδες. Το γεγονός δεν άργησε να σχολιάσει η ανώτατη σύμβουλος του Τραμπ, Κελιάν Κόνγουεϊ, που έκανε λόγο για «επίδραση του Τραμπ» (the Trump effect).

Υπενθυμίζουμε ότι ο Dow Jones είχε σημειώσει μεγάλη «βουτιά» κατά την διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τον Ιούλιο, στον Πύργο του στην Νέα Υόρκη. Εκείνη την περίοδο, η εκλογή του είχε προκαλέσει αβεβαιότητα στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones Industrial Average είναι ένας από τους σημαντικότερους και αρχαιότερους χρηματιστηριακούς δείκτες στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο. Πρωτοεμφανίστηκε το 1896 και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως δείκτης αποτίμησης των αποθεμάτων των βιομηχανικών εταιρειών στην Αμερική, αργότερα όμως η σύνθεση του διευρύνθηκε και συνολικά άλλαξε έως σήμερα 45 φορές.