ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12/12/2015 14:50 EET | Updated 12/12/2015 14:52 EET

Θετικές αντιδράσεις στο σχέδιο συμφωνίας για το κλίμα. Θα εγκριθεί η εκτιμά η Κομισιόν

MIGUEL MEDINA via Getty Images
A copy of 'The adoption of the Paris agreement' is pictured after the announcement of the final draft by French Foreign Affairs minister Laurent Fabius at the COP21 Climate Conference in Le Bourget, north of Paris, on December 12, 2015. The years-long quest for a universal pact to avert catastrophic climate change neared the finish line with conference host France announcing that the final draft had been completed in the early hours of the morning. / AFP / MIGUEL MEDINA (Photo credit should read MIGUEL MEDINA/AFP/Getty Images)

H ομάδα της G77, όπου μετέχουν 134 αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες οικονομίες και η Κίνα, εξέφρασε την «ικανοποίησή» της για το σχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που κατατέθηκε σήμερα στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος τύπου της.

«Είμαστε ενωμένοι, όλοι μαζί. Είμαστε ευτυχείς που επιστρέφουμε στις πατρίδες μας με αυτό το κείμενο» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νοζίφο Μξακάτο- Ντισέκο, πρέσβειρα της Νοτίου Αφρικής και εκπρόσωπος τύπου της G77.

Επίσης μία ομάδα περίπου είκοσι χωρών, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία, δήλωσαν «ικανοποιημένες» από το σχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το οποίο παρουσίασε στο Παρίσι η γαλλική προεδρία της COP, δήλωσε εκπρόσωπός της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή τη συμφωνία. Πιστεύουμε πως είναι ισορροπημένη και πως έχουν ληφθεί υπόψη τα συμφέροντά μας», δήλωσε στο AFP ο Γκουρντιάλ Σινγκ Νιτζάρ, ο εκπρόσωπος της ομάδας χωρών σε ανάπτυξη, της λεγόμενης «LMDC».

«Η Ινδία συμφωνεί, η Κίνα, συμφωνεί, η Σαουδική Αραβία συμφωνεί, η αραβική ομάδα συμφωνεί», είπε.

«Η LMDC έχει σοβαρές αντιρρήσεις αλλά μόνο σε ό,τι αφορά το κλίμα έξω από τη διάσκεψη, όχι για τη συμφωνία!» χαριτολόγησε.

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Ινδία κατέχει την τέταρτη θέση, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι (το κείμενο) θα εγκριθεί», δήλωσε από την πλευρά της στο AFP η Άνα-Καΐσα Ιτκόνεν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αν το σχέδιο υιοθετηθεί", "θα είναι μια τεράστια νίκη για την ΕΕ», είπε: «Η συμφωνία καλύπτει όλες τις κύριες απαιτήσεις μας - είναι φιλόδοξη, είναι ισορροπημένη».

«Αν εγκριθεί στην ολομέλεια, θα είναι μια ιστορική επιτυχία, η πρώτη παγκόσμια και υποχρεωτική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

(Mε πληροφορίες ΑΠΟ - ΜΠΕ)