ΔΙΕΘΝΕΣ
11/07/2020 20:38 EEST | Updated 11/07/2020 20:46 EEST

Δικαίωμα μας και επιθυμία του έθνους μας, η αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας, λέει ο Ερντογάν

Διεγείρει το μίσος κατά της Δύσης με αναφορές περί επιθετικότητας κατά του Ισλάμ.

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου.

Η απόφαση της Τουρκίας για την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας του ναού της Αγίας Σοφίας αποτελεί άσκηση των δικαιωμάτων και έκφραση της επιθυμίας του τουρκικού έθνους, δηλώνει ο πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης που άνοιξε το δρόμο για την λειτουργία του χώρου ως μουσουλμανικό τέμενος.

″Λάβαμε αυτήν την απόφαση όχι κοιτάζοντας ποιος είπε τι, αλλά ποια είναι τα δικαιώματά μας και τι θέλει το έθνος μας”, δήλωσε εμφανίζεται να δηλώνει ο Ερντογάν σε ομιλία του που έχει καταγραφεί σε βίντεο με αφορμή τα εγκαίνια της ψηλότερης γέφυρας στη χώρα (πρόκειται για την γέφυρα Μπεγέντικ, στα νοτιοανατολικά της χώρας, στην επαρχία Σιίρτ). 

Όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, o Ερντογάν επεσήμανε πως άνθρωποι, που μέχρι σήμερα δεν είχαν κάνει τίποτε για να ”για να εμποδίσουν την εχθρότητα κατά του Ισλάμ στις χώρες τους” τώρα επιτίθενται ”στην Τουρκία για τη βούλησή της να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα”. 

Στην ομιλία του χαιρέτησε και τις επιτυχίες των αρχών της χώρας του στη μάχη κατά ”τρομοκρατικών οργανώσεων” και άλλων ”άθλιων”.

″Έχουμε μπει πλέον σε μια φάση που ασχολούμαστε με όσους κινούν τα νήματα και όχι  με τις μαριονέτες. Ούτε τρομοκρατικές οργανώσεις, ούτε μη παραγωγικές ατζέντες ή άλλες παγίδες, θα καρποφορήσουν”, δήλωσε ο πρόεδρος.

″Δεν έχουμε νικήσει μόνο τις τρομοκρατικές οργανώσεις που προσπαθούν να κυκλώσουν τα σύνορά μας, αλλά έχουμε επίσης δημιουργήσει μια ζώνη ασφάλειας στη ξηρά και στη θάλασσα”, ανέφερε. 

Η γέφυρα Begendik μήκους 450 μέτρων και ύψους 165 μέτρων πάνω από το Botan Creek συνδέει τις περιοχές Van-Tatvan-Bitlis και Siirt-Mardin-Batman της Τουρκίας. Θα μειώσει τον χρόνο ταξιδιού από το Βαν στην περιοχή Περβαρί του Σιίρτ από πέντε ώρες σε δύο ώρες.

Πηγή: Anadolu

Sponsored Post