Δίκη Αλκη Καμπανού: «Καρδιά και πνεύμονες στέγνωσαν από αίμα»

Το «καίριο χτύπημα, το θανατηφόρο» ήταν αυτό στο δεξιό μηρό - Αποκαλυπτική κατάθεση από τον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων.
Eurokinissi Sports

Για 23η μέρα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία το Άλκη Καμπανού. Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων κατέθεσε ότι «όποιος έπληξε το παιδί στο δεξί μηρό, το οδήγησε στο θάνατο».

Συνυπογράφοντας τα ιατροδικαστικά ευρήματα που συνέταξε στην έκθεσή της η ιατροδικαστής Λήδα Κοβάτση, ο Γρηγόρης Λέων, αφού σημείωσε ότι (τα συμπεράσματά της) δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το «καίριο χτύπημα, το θανατηφόρο» ήταν αυτό στο δεξιό μηρό, το οποίο προκάλεσε ρήξη της μηριαίας αρτηρίας.

Όπως εξήγησε ο μάρτυρας, από το τραύμα στη μηριαία αρτηρία προκύπτει ότι υπήρχε «κατακλυσμιαία αιμορραγία» με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος του Άλκη

«Το θανατηφόρο χτύπημα δεν ήταν από το δρεπάνι»

Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν, κατά τον ίδιο, και τα ευρήματα τόσο στην καρδιά όσο και στους πνεύμονες του θύματος, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «στέγνωσαν από αίμα».

Όσον αφορά δε, το όργανο με το οποίο προκλήθηκε το συγκεκριμένο θανατηφόρο χτύπημα, ο Γρηγόρης Λέων απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ήταν από το δρεπάνι. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ήταν το δρεπάνι» σημείωσε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αποκλείοντας – σύμφωνα με τα δικά του συμπεράσματα – το δρεπάνι ως το όργανο που επέφερε το μοιραία χτύπημα, ο ιατροδικαστής έβγαλε από το «κάδρο» τον 10ο κατηγορούμενο, για λογαριασμό του οποίου κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, μιας και κλήθηκε από την υπεράσπισή του να συντάξει ιατροδικαστική γνωμοδότηση.

Τα χτυπήματα στο κεφάλι

Αναφερόμενος στα χτυπήματα στο κεφάλι του Άλκη, τόνισε ότι δυνητικά είναι θανατηφόρα και προκλήθηκαν είτε με χέρια είτε με πόδια. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το παιδί έχει υποστεί πλήξεις ισχυρές στο κεφάλι. Οι πλήξεις είναι συμβατές μάλλον με άλλο όργανο, τύπου χέρι ή πόδι, κι όχι με συμπαγές τύπου ρόπαλο ή σιδερογροθιά. Δεν φαίνεται να έχουμε αντίστοιχη αποτύπωση. Δεν βλέπουμε θλαστικά ανοιχτά τραύματα. Προφανώς προστατεύτηκε με τα χέρια του», είπε. Κάνοντας δε, επίκληση στις μαρτυρίες του φίλου του Άλκη και των διασωστών του ΕΚΑΒ, είπε ότι ο 19χρονος δεν είχε «νευρολογικό έλλειμμα», καθώς στιγμιαία «επικοινωνεί, καταλαβαίνει και υποδεικνύει το τραύμα του».

Ο κ. Λέων ανέφερε ότι τα επιστημονικά του συμπεράσματα προκύπτουν από την εξέταση φωτογραφιών της σορού του 19χρονου και διευκρίνισε πως η επισκόπηση φωτογραφιών ενέχει «περιορισμούς» σε σχέση με τη δια ζώσης εξέταση μίας σορού ή ενός τραυματία.

Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση του ίδιου μάρτυρα και την εξέτασή του από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής αλλά και της υπεράσπισης των 12 κατηγορούμενων.

Πηγή: Dikastiko

Δημοφιλή