Διπλή αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας σε Συρία και Ιράκ με στόχο τους Κούρδους

Σε στρατόπεδα ανταρτών, αποθήκες πυρομαχικών και κρησφύγετα. Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των θυμάτων.
Anadolu Agency via Getty Images

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν θέσεις κούρδων ανταρτών, ανάμεσά τους στρατόπεδα εκπαίδευσης, κρησφύγετα και αποθήκες πυρομαχικών, στο βόρειο Ιράκ και στη βόρεια Συρία.

Το υπουργείο ανέφερε πως όλα τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στην επιχείρηση εναντίον θέσεων στις περιοχές Ντερίκ, Σίντζαρ και Καρατζάκ, επέστρεψαν στις βάσεις τους. Δεν έδωσε καμία πληροφορία για θύματα.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η αντιτρομοκρατική υπηρεσία των Κούρδων στο Ιράκ ανέφερε πως «Τουρκικά μαχητικά έβαλαν στο στόχαστρο αρκετές θέσεις μαχητών του PKK», τουρκικού κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος χωρίς να δώσει συγκεκριμένο απολογισμό των θυμάτων.

Το PKK, οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και δυτικούς συμμάχους της, διαθέτει βάσεις μετόπισθεν και στρατόπεδα εκπαίδευσης στην περιοχή Σίντζαρ και σε ορεινές ζώνες του ιρακινού Κουρδιστάν, που γειτονεύει με την Τουρκία.

Η Άγκυρα, που έχει εγκαταστήσει de facto αρκετές δεκάδες στρατιωτικές βάσεις εδώ και 25 χρόνια στο ιρακινό Κουρδιστάν, εξαπέλυσε την άνοιξη του 2021 τη νιοστή στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον του PKK στο βόρειο τμήμα της ιρακινής επικράτειας, με επαναλαμβανόμενα αεροπορικά πλήγματα και ενίοτε χερσαίες μάχες.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε έξι θέσεις του PKK στα όρη Καρζόχ», που επιβλέπουν καταυλισμό εκτοπισμένων Κούρδων στην περιοχή Μαχμούρ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Γίνεται επίσης λόγος για «πλήγματα» εναντίον «άλλων δύο θέσεων στα όρη Σίντζαρ και γειτονική ζώνη της Συρίας», καθώς και για βομβαρδισμούς στον τομέα Σίλα του Ιράκ, επίσης πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

«Οι βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από τη δική του πλευρά, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο χθες για «πλήγμα τουρκικού UAV» εναντίον θέσης των συριακών κουρδικών δυνάμεων κοντά στις πετρελαιοπηγές στο Ραμεϊλάν, στον βορειοανατολικό τομέα της εμπόλεμης Συρίας, χωρίς να αναφερθεί στο PKK.

Η βορειοανατολική Συρία βρίσκεται στα χέρια των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), που έχουν εμπλακεί επανειλημμένα σε μάχες με τουρκικά στρατεύματα, επίσης παρόντα σε τμήματα της βόρειας Συρίας.

Τον Δεκέμβριο, τρεις τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση στο βόρειο Ιράκ, που αποδόθηκε στο PKK από την Άγκυρα. Τον Αύγουστο, τέσσερις τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον των αυτονομιστών στην περιοχή.

Επίσης τον Αύγουστο, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας στο βορειοδυτικό Ιράκ, με στόχο κλινική όπου πιστεύεται πως νοσηλευόταν τραυματισμένο στέλεχος του PKK.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ