Εντοπίστηκαν βακτήρια που ζουν σε υπερόξινη ηφαιστειακή λίμνη που βράζει

Οι συνθήκες στην λίμνη είναι παρόμοιες με αυτές που γνωρίζουμε ότι υπήρχαν στην πρώιμη ιστορία της Γης
Steffen Wachter via Getty Images

Η αναζήτηση ζωής στον Άρη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όχι μόνο είναι δύσκολο να φτάσουμς στον «κόκκινο πλανήτη», αλλά είναι αφιλόξενος για τη ζωή όπως την ξέρουμε.

Ωστόσο, υπάρχουν μέρη στη Γη που θα μπορούσαν να μας δείξουν πώς είμαστε σε θέση να επιβιώσουμε στον Άρη.

Οι επιστήμονες ερεύνησαν μικρόβια που με κάποιο τρόπο επιβιώνουν σε ένα από τα πιο αφιλόξενα μέρη στη Γη: Πιο συγκεκριμένα σε μια λίμνη που έχει σχηματιστεί στο ηφαίστειο Ποάς στην Κόστα Ρίκα.

Η λίμνη είναι γνωστή ως Laguna Caliente (κυριολεκτικά «καυτή λίμνη») και βρίσκεται στον κρατήρα του ενεργού ηφαιστείου Ποάς στην Κόστα Ρίκα. Είναι μια από τις πιο όξινες λίμνες στον κόσμο, με ένα στρώμα υγρού θείου να επιπλέει κατά μήκος του πυθμένα και συχνά δημιουργεί τοπικές όξινες βροχές και ομίχλες. Επιπλέον, το νερό είναι γεμάτο με τοξικά μέταλλα.

Η λίμνη αυτή βρίσκεται σε ύψος περίπου 2,5 χιλιάδων μέτρων, έχει διάμετρο 300 μέτρων και βάθος εκατό μέτρων. Αποτελείται από ηφαιστειακά υλικά που κυριολεκτικά βράζουν.

Τα βακτήρια όπως φαίνεται όχι μόνο έχουν καταφέρει να αντέχουν τις συνθήκες βρασμού αλλά έχουν προσαρμοστεί το τοπικό περιβάλλον και βρήκαν τρόπους να παράγουν ενέργεια χρησιμοποιώντας στοιχεία όπως το θείο, ο σίδηρος και το αρσενικό.

«Ένα από τα βασικά ευρήματά μας είναι ότι, μέσα σε αυτή την ακραία ηφαιστειακή λίμνη, εντοπίσαμε μόνο λίγους τύπους μικροοργανισμών, ωστόσο υπάρχουν πιθανοί τρόποι για να επιβιώσουν», δήλωσε ο αστροβιολόγος Τζάστιν Γουάνγκ από το Πανεπιστήμιο Μπόλντερ του Κολοράντο.

Οι επιστήμονες εντοπίζουν κατά καιρούς κάποιες μορφές ζωής, συνήθως βακτήρια και μικρόβια, που καταφέρνουν να επιβιώνουν σε εξαιρετικά ακραίες συνθήκες όπως πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή σε ιδιαίτερα τοξικό περιβάλλον.

Αυτές οι μορφές ζωής έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό «ακραιόφιλες» ή «εξτρεμόφιλες» και η ύπαρξη τους εκτός των άλλων θεωρείται πολύ σημαντική αφού δημιουργεί προσδοκίες για την ύπαρξη αντίστοιχων οργανισμών σε άλλους πλανήτες ή δορυφόρους πλανητών που επικρατούν ακραίες συνθήκες.

Steffen Wachter via Getty Images

Οι ερευνητές πήραν δείγματα από τη λίμνη, συστάδες θείου και το ίζημα στον πυθμένα της λίμνης και τα υπέβαλαν σε γονιδιακή αλληλουχία και μεταγονιδιωματικό προσδιορισμό αλληλουχίας για να εντοπίσουν τυχόν οργανισμούς που μπορεί να κρύβονται εκεί. Παραδόξως, όχι μόνο ήταν ακόμα παρόν το Acidiphilium (γένος των Πρωτεοβακτηρίων), αλλά και ένας μικρός αριθμός άλλων μικροβιακών ειδών.

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι οι συνθήκες στην λίμνη είναι παρόμοιες με αυτές που γνωρίζουμε ότι υπήρχαν στην πρώιμη ιστορία της Γης και αποτέλεσαν το περιβάλλον που αναπτύχθηκαν οι πρώτες μορφές ζωής οι οποίες κατάφεραν να επιβιώσουν και να εξελιχθούν παράλληλα με τη γεωλογική εξέλιξη της Γης.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παρόμοιες συνθήκες υπήρχαν και στην πρώιμη ιστορία του Άρη κάτι που σημαίνει ότι θεωρητικά θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί κάποιες εξτρεμόφιλες μορφές ζωής οι οποίες να κατάφεραν να προσαρμοστούν στις ακραίες και αφιλόξενες συνθήκες που επικράτησαν στη συνέχεια στον «Κόκκινο Πλανήτη» και να έχουν βρει κάπου καταφύγιο περιμένοντας να τις ανακαλύψουμε.

Δημοφιλή