ΔΙΕΘΝΕΣ
15/12/2019 15:45 EET | Updated 15/12/2019 15:45 EET

Δώδεκα ενεργά ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο που μπορεί να εκραγούν ανά πάσα στιγμή

Παρά τους γνωστούς κινδύνους οι τουρίστες δεν σταματούν να επισκέπτονται ηφαίστεια για την απίστευτη θέα, αλλά και μια ματιά στις πιο εκπληκτικές δημιουργίες της Μητέρας Φύσης.

Οι πρόσφατοι θάνατοι στη Νέα Ζηλανδία μας έχουν υπενθυμίσει τους κινδύνους που εγκυμονούν οι επισκέψεις σε ενεργά ηφαίστεια. Η τέφρα, η λάβα και τα καυτά αέρια μπορούν να δημιουργήσουν ασταθείς καταστάσεις, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που είναι διατεθειμένοι να το ρισκάρουν- για μια ματιά -σε αυτές τις εκπληκτικές δημιουργίες της φύσης. 

Για όλους εσάς λοιπόν που αναζητείτε να εξερευνήσετε αυτά τα φυσικά θαύματα, αυτά είναι τα ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο που μπορείτε να δείτε σε απόσταση αναπνοής (με δική σας ευθύνη, φυσικά).

 • White Island: Νέα Ζηλανδία
  White Island: Νέα Ζηλανδία
  thopson via Getty Images
  Το ηφαίστειο βρίσκεται στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες μετά την έκρηξή του που οδήγησε στον θάνατο 18 άτομα. Το νησί είναι ακατοίκητο, αλλά αποτελεί ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.
 • Vesuvius: Ιταλία
  Vesuvius: Ιταλία
  bluejayphoto via Getty Images
  Αναμφισβήτητα το πιο διάσημο ηφαίστειο στον κόσμο, ο Βεζούβιος θεωρείται επί του παρόντος αδρανής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εκραγεί κάποια στιγμή. 
 • Volcán De Colima: Μεξικό
  Volcán De Colima: Μεξικό
  Baruc Acosta / 500px via Getty Images
  Το Volcan de Colima θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια στον κόσμο.  Το 1913 είχε μια μεγάλη έκρηξη που οδήγησε στην δημιουργία του κρατήρα.  
 • Mount Yasur: Βανουάτου
  Mount Yasur: Βανουάτου
  Alexander Hafemann via Getty Images
  Το Βανουάτου είναι ένα νησί που λίγοι γνωρίζουν, αλλά οι άνθρωποι εκεί θεωρούνται από τους πιο ευτυχισμένους στον κόσμο. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκέπτονται το ηφαίστειο, αλλά θέλει μεγάλη προσοχή καθώς μπορεί να ξεσπάσει οποιαδήποτε στιγμή. 
 • Sakurajima: Ιαπωνία
  Sakurajima: Ιαπωνία
  moodboard via Getty Images
  Εκρήγνυται σχεδόν κάθε μέρα. Η λάβα έχει δημιουργήσει ενδιαφέροντα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου ραπανιού στον κόσμο και του μικρότερου αποφλοιωμένου πορτοκαλιού.
 • Mount Etna: Ιταλία
  Mount Etna: Ιταλία
  Alberto Masnovo via Getty Images
  Βρίσκεται στην Σικελία και είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη καθώς εκρήγνυται για τα τελευταία 2.000 χρόνια. 
 • Pacaya: Γουατεμάλα
  Pacaya: Γουατεμάλα
  ByronOrtizA via Getty Images
  Το ηφαίστειο παράγει θερμότητα την οποία οι επισκέπτες έχουν ανακαλύψει πως είναι ιδανική για το ψήσιμο των marshmallows. Το Pacaya δεν είναι το μόνο ενεργό ηφαίστειο στην περιοχή. Το ηφαίστειο Fuego (το οποίο ξέσπασε πέρυσι) και το Santiaguito είναι όλα ενεργά. Η Γουατεμάλα έχει άλλα 34 ηφαίστεια που είτε είναι κοιμισμένα ή σβησμένα.
 • Kilauea: Χαβάη
  Kilauea: Χαβάη
  theartist312 via Getty Images
  Το πιο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο είναι στη Χαβάη, όπου τα ηφαίστεια διατηρούν την τοπική πολιτιστική παράδοση. Το Kilauea συνορεύει με το ηφαίστειο Mauna Loa, την έρημο Kau, το Ainahou Ranch και μια ζούγκλα. 
 • Mount Stromboli: Ιταλία
  Mount Stromboli: Ιταλία
  ASSOCIATED PRESS
  Είναι ένα από τα πιο διάσημα και ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Για λίγο καιρό τον Ιούλιο το ηφαίστειο είχε αρνητική δημοσιότητα όταν ξέσπασε και σκότωσε έναν πεζοπόρο. Παρ 'όλα αυτά, έχει υπάρξει ένα διάσημο ηφαίστειο για τις σχεδόν συνεχείς εκρήξεις του από το 1932.
 • Erta Ale: Αιθιοπία
  Erta Ale: Αιθιοπία
  Barcroft Media via Getty Images
  Αν και αυτό το ηφαίστειο δεν είναι πολύ ψηλό και επιβλητικό, είναι από τα λίγα ηφαίστεια στον κόσμο που έχουν σταθερή λάβα. Βρίσκεται στην περιοχή Danakil Depression, σε ένα από τα πιο καυτά μέρη στον κόσμο. 
 • Mount Merapi: Ινδονησία
  Mount Merapi: Ινδονησία
  Associated Press
  Αυτό το ηφαίστειο συνήθως εκρήγνυται κάθε 10 χρόνια και είναι πραγματικά ένα θέαμα. Το ηφαίστειο βρίσκεται κοντά στην πυκνοκατοικημένη πόλη Yogyakarta και είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής. Η λάβα και η τέφρα έχουν κάνει τη γη γόνιμη και το ηφαίστειο έχει παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ιστορία των σουλτάνων και των βασιλιάδων.
 • Eyjafjallajokull: Ισλανδία
  Eyjafjallajokull: Ισλανδία
  ASSOCIATED PRESS
  Αυτό το ηφαίστειο βρίσκεται κάτω από έναν παγετώνα που φέρει το ίδιο όνομα. Οι επιστήμονες θεωρούν πως πρόκειται να εκραγεί οποιαδήποτε στιγμή. Το ηφαίστειο συνήθως εκρήγνυται κάθε 40-80 χρόνια, αλλά δεν έχει συμβεί κάποια μεγάλη έκρηξη από το 1918.

 πηγή: newsweek