Δοκιμάζουμε την ισχυρή N-Line έκδοση του Hyundai Kona

Με σπορτίφ χαρακτηριστικά, πανίσχυρο μοτέρ turbo 1.6 lt – 198 hp, 7άρι αυτόματο κιβώτιο και τετρακίνηση.
Δημήτρης Μπαλής

Με μια πρώτη ματιά, το Hyundai Kona N-Line είναι και δείχνει πολύ διαφορετικό από τις απλές εκδόσεις. Το γνώριμο μικρομεσαίο SUV της κορεατικής μάρκα, στην έκδοση αυτή, πλασάρεται ιδανικά μεταξύ των εισαγωγικών εκδόσεων με κινητήρες βενζίνης 1.0lt - 1.6 lt και πετρελαίου 1.6lt και της πανίσχυρης έκδοσης Ν με δίλιτρο μοτέρ.

Και το πετυχαίνει αυτό, χάρη στα σχεδιαστικά στοιχεία του πακέτου N-Line, που προσδίδουν δυναμική εμφάνιση, αλλά και εξαιτίας του κινητήρα βενζίνης 1.6lt που πήρε δυναμωτικό και έφθασε τους 198 ίππους.

Η Hyundai κατάφερε, πράγματι, να δημιουργήσει ένα ελκυστικό σύνολο που τραβάει το μάτι, χωρίς σχεδιαστικές ακρότητες. Το καπό με τις τρεις μικρές σχισμές, η περίτεχνη μάσκα με το λογότυπο N-Line, οι ψεύτικοι πλαϊνοί αεραγωγοί κάτω από τα φωτιστικά, αλλά και τα πτερύγια στις άκρες του προφυλακτήρα, τονίζουν τον δυναμισμό της μπροστινής όψης, ενώ στο πλάι οι θόλοι των τροχών είναι στο χρώμα του αμαξώματος και μόνο οι μαύροι καθρέπτες κάνουν τη διαφορά. Σπορτίφ είναι και οι τροχοί των 18 ιντσών, ενώ η πίσω όψη είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή, με ψηλά τοποθετημένη αεροτομή, και μεγάλο μαύρο διαχύτη κάτω, με δύο απολήξεις εξάτμισης στο δεξί άκρο. Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί, είναι το λογότυπο 4WD, που ουσιαστικά παραπέμπει σε τετρακίνηση, ένα ακόμα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της έκδοσης N-Line.

Δημήτρης Μπαλής

Πριν, ωστόσο, αναφερθώ στα τεχνικά χαρακτηριστικά, η σχεδίαση της καμπίνας συνάδει με το εξωτερικό look, με κόκκινες ραφές στα σπορ καθίσματα, το δερμάτινο τιμόνι και τον λεβιέ, αλλά και με τις μεταλλικές πενταλιέρες. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 10,25 ιντσών (απεικονίζει και τη λειτουργία της τετρακίνησης) και η οθόνη αφής 8 ιντσών για το σύστημα ενημέρωσης ψυχαγωγίας, σε συνδυασμό με της καλής διάταξης χειριστήρια, δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον που προσφέρει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας smartphone, έχοντας και σύστημα πλοήγησης αλλά και κάμερα οπισθοπορείας, την οποία, είναι αλήθεια, την χρησιμοποιώ ελάχιστα, γενικά, καθώς θέλω να έχω δική μου εικόνα κοιτάζοντας τους καθρέπτες.

Οι μηχανικοί, ειδικά για την έκδοση του Kona N-Line, άλλαξαν την πίσω ανάρτηση, από ημιάκαμπτο άξονα στις απλές εκδόσεις, σε πολλαπλών συνδέσμων, για περισσότερη άνεση στις υψηλότερες ταχύτητες και στην πιο έντονη επιτάχυνση. Κι αυτό το κατάφερε, διότι ειδικά στις στροφές πλασάρεται πολύ καλύτερα.

Δημήτρης Μπαλής

Οσον αφορά στο αναβαθμισμένο μοτέρ βενζίνης των 1.6lt, αποδίδει 198 ίππους, με τη ροπή των 265 Nm να αποδίδεται από πολύ χαμηλά, από τις 1.600 σ.α.λ., γεγονός που το καθιστά αρκετά καλό στην επιτάχυνση, με 8,1 δευτ. στα 0-100 χλμ./ώρα. Η δε συνεργασία με το 7άρι αυτόματο κιβώτιο είναι καλή, κι αν χρησιμοποιήσεις τα paddles πίσω από τη στεφάνη του τιμονιού, τότε η αμεσότητα στις αλλαγές των σχέσεων είναι πιο εμφανής. Πρέπει, όμως, να σκέφτεσαι και την κατανάλωση, της οποίας η μέση τιμή κυμαίνεται κοντά στα 10 λίτρα στα 100 χλμ., αλλά με πιο στρωτή οδήγηση μπορεί να πέσει και κάτω από τα 9 λίτρα.

Δημήτρης Μπαλής

Η τετρακίνηση εμφανίζεται ειδικά στις δύσκολες περιστάσεις, όταν το πάτημα του αυτοκινήτου γίνεται απαιτητικό και σε παρατεταμένες στροφές αισθάνεσαι ένα ελαφρύ πλευρικό γλίστρημα, όχι όμως ανησυχητικό, αλλά χρειάζεται να έχεις σταθερό το γκάζι. Αν το σύστημα διεύθυνσης ήταν πιο σαφές, τότε θα βοηθούσε περισσότερο στον χειρισμό.

Για πιο δύσκολες, εκτός δρόμου καταστάσεις, η τετρακίνηση κλειδώνει ανάμεσα στους δύο άξονες, κι αυτό αποδεικνύεται ευεργετικό.

Με πλούσιο εξοπλισμό σε συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού και άνετο πορτ-μπαγκάζ για αποσκευές 4 επιβατών, το Hyundai Kona N-Line με τις 28.000 ευρώ τιμή, αποτελεί να ξεχωριστή πρόταση που αξίζει να την προσέξεις.

Δημοφιλή