«Εδώ κοντέψαμε να γεννήσουμε στο γήπεδο…το παιδί θα έχει την ελευθερία της επιλογής του αλλά ξεκινάει ως Ολυμπιακός», δηλώνει – υπερήφανη για τις πειραϊκές ρίζες της η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, σε μία συνέντευξη που έγινε λίγες ώρες πριν από το «φάιναλ φορ» του Άμπου Ντάμπι, με συμμετοχή του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.
Μόλις ένα μήνα μετά την γέννηση του γιου της (για την ακρίβεια, θα συμπλήρωνε το μήνα την επόμενη ημέρα) ήταν φυσικό να αρχίσει η κουβέντα μας ανάποδα: από τη νέα εμπειρία: Μητέρα και υπουργός ταυτόχρονα.
Απαντώντας στις ερωτήσεις της HuffPost, η Δόμνα Μιχαηλίδου εξομολογείται τις μητρικές «τύψεις» της, επειδή υπάρχουν περιπτώσεις που κάνει τηλεδιασκέψεις με τον γιο της στον ώμο, ενώ θυμάται ότι η ίδια είχε κάνει «βαθιά βουτιά», όπως λέει, στα προβλήματα κάθε μορφής οικογενειών στην Ελλάδα, πριν ακόμα δημιουργήσει τη δική της οικογένεια πρόσφατα.
«Δεν έγινα μητέρα παρά το ότι είμαι υπουργός. Εγινα μητέρα ενώ είμαι υπουργός», λέει τονίζοντας τις λάξεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι συνδυαστικοί και όχι διαζευκτικοί οι δύο ρόλοι.
Δημογραφικό και στεγαστικό: «Δύο προβλήματα σε ένα»
Το δημογραφικό και το στεγαστικό – με το στεγαστικό να περιλαμβάνεται ουσιαστικά στο δημογραφικό – είναι κοινό πρόβλημα όλου του δυτικού κόσμου, υπογραμμίζει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Οι νέοι αναβάλουν τη δημιουργία οικογένειας, όχι ότι δε θέλουν. Αλλά λένε ότι δεν έχουν χρόνο, ή δεν έχουν χρήματα… λένε επίσης, ότι έχουν ως προτεραιότητα την επαγγελματική ανέλιξη και την εμπειρία. Να ταξιδέψουν, να ανοίξουν τους ορίζοντές τους. Εμείς προσπαθούμε να τους πούμε, ότι μπορούν να τα κάνουν όλα ταυτόχρονα.»
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν μία ισχυρή τάση: Νέοι άνθρωποι διαπιστώνουν, ότι αν θέλουν να τα βγάλουν πέρα πληρώνοντας ενοίκιο, είναι αναγκασμένοι να εξετάσουν εκ προοιμίου την προοπτική της συγκατοίκησης – γιατί δεν τα βγάζει εύκολα πέρα καθένας μόνος του.
«Με το «Σπίτι μου» 1 και 2, με το Ανακαινίζω και Νοικιάζω, με το 12ο ενοίκιο, συνεχώς προσπαθούμε να δίνουμε στήριξη στους νέους ανθρώπους», απαντά η Δόμνα Μιχαηλίδου, που αναγνωρίζει ότι υπάρχει ζήτημα σε αυτό το σημείο.
Τη ρωτήσαμε: Θα μπορούσαμε να δούμε και «Σπίτι μου 3»; «Θα δούμε», απαντά σιβυλλικά, βγάζοντας σχεδόν «είδηση» η υπουργός, ενώ σημειώνει την πολύ υψηλή απορροφητικότητα στα συγκεκριμένα προγράμματα.
Καθώς η ίδια συνδέει ευθέως το δημογραφικό με το στεγαστικό ζήτημα, συμπεραίνει: «Οι μεταρρυθμίσεις για το δημογραφικό δε γίνονται με μαγικό ραβδί. Κάνεις κάτι σήμερα και φαίνεται μετά από αρκετά χρόνια».
Τη ρωτάμε τέλος, με βάση την τρέχουν επικαιρότητα για το θέμα της μονιμότητας στο Δημόσιο που άνοιξε η ίδια η κυβέρνηση: Κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, σημαίνει να φεύγει κάποιος που κάνει βαρύ παράπτωμα, ή να φεύγει και αυτός που δεν κάνει σωστά τη δουλειά του;
«Σημαίνει αυτό για το οποίο θα βρούμε ευρύ consensus (συναίνεση). Εμείς θέλουμε αυτό που λένε και οι Ελληνες ότι θέλουν στις δημοσκοπήσεις…δε γίνεται να υπάρχουν δύο ταχύτητες εργαζομένων.Οι υπηρεσίες είναι για να εξυπηρετούν τους πολίτες – όχι οι πολίτες τις υπηρεσίες».