Δωρεάν εξ Αποστάσεως Πρόγραμμα από το E-Learning του ΕΚΠΑ με αφορμή την 100ή επέτειο από την τραγωδία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσφέρεται στο ευρύ κοινό με στόχο να προβάλει τον αγώνα της περίθαλψης και της εγκατάστασής τους στην Ελλάδα.
.
.
.

Το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ τιμά την 100ή επέτειο από την τραγωδία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας με ένα δωρεάν 2μηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσφέρεται στο ευρύ κοινό με στόχο να προβάλει τον αγώνα της περίθαλψης και της εγκατάστασής τους στην Ελλάδα, τη σταδιακή ενσωμάτωσή τους και τη σημαντική συμβολή τους στην πνευματική, κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της χώρας.

Το πρόγραμμα έχει τον τίτλο «Από τη Μία στην Άλλη Πλευρά του Αιγαίου: Η Εγκατάσταση των Μικρασιατών Προσφύγων στην Ελλάδα μέσα από τη Λογοτεχνία».

.
.
ΕΚΠΑ

Εισηγήτρια και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη είναι η Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Σταυροπούλου Ερασμία.

Το πλούσιο υλικό (ιστορίες, εικόνες, πληροφορίες, κρίσεις) έχει αντληθεί και αξιοποιηθεί από τη νεοελληνική λογοτεχνία, με τεκμηρίωση από ιστορικά κείμενα και προσωπικές μαρτυρίες. Άλλωστε, ένας μεγάλος αριθμός λογοτεχνών ήρθαν από τη Μικρά Ασία, όπως ο Γιώργος Σεφέρης, ο Ηλίας Βενέζης, ο Φώτης Κόντογλου, ο Στρατής Δούκας, η Διδώ Σωτηρίου, ο Τάσος Αθανασιάδης κ.ά.

Είναι γνωστό, και στους συγγραφείς και στους αναγνώστες, ότι η λογοτεχνία έχει τη δύναμη να ψυχαγωγεί, να ενημερώνει, να διδάσκει, να προβάλλει νέες ιδέες, να προκαλεί, να συγκινεί, με τρόπο ευχάριστο και όχι κουραστικό. Όταν ένα ιστορικό γεγονός γίνεται θέμα λογοτεχνικής αφήγησης, εντυπώνεται στο νου πολύ πιο έντονα από ότι μέσω μιας απλής παράθεσης των σχετικών στοιχείων. Το θέμα λοιπόν των «Χαμένων Πατρίδων» αναπτύχθηκε αρχικά, μέσα σε ένα συγκεκριμένο και παγιωμένο πλαίσιο, όπως επέβαλε η πρόσφατη τότε εμπειρία, ενώ σταδιακά το βιωματικό και ιστορικό υλικό που έδινε αφορμή κυρίως για έργα μαρτυρίας μετασχηματίστηκε σε έναν από τους σημαντικότερους λογοτεχνικούς μύθους του νεότερου Eλληνισμού.

Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλλουν όσοι είναι άνω των 18 ετών μέχρι 6/9/2023. Τα μαθήματα ξεκινάνε στις 18/9/2023. Η ολοκλήρωση του Προγράμματος οδηγεί σε Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δομή του προγράμματος μπορείτε να βρείτε στη σελίδα https://elearningekpa.gr/mikrasiatiki-katastrofi

Δημοφιλή