ΔΙΕΘΝΕΣ
29/08/2019 17:18 EEST | Updated 29/08/2019 17:38 EEST

Ανακάλυψη αρχαιολόγων ίσως λύσει το μεγάλο μυστήριο με τον τάφο του αγαπημένου στρατηγού του Ναπολέοντα

Σκελετός βρέθηκε κάτω από τα θεμέλια σχολής χορού.

Getty Images
Getty Images

Αρχαιολόγοι στην Ρωσία βρήκαν σκελετό κάτω από το πάτωμα μιας σχολής χορού και αναμένεται να αποκαλύψουν εάν ανήκει στο αγαπημένο στρατηγό του Ναπολέοντα, τον Charles-Étienne Gudin, λύνοντας έτσι ένα μυστήριο που διαρκεί αιώνες.

Ο Τσαρλς πέθανε σε ηλικία 44 ετών, όταν χτυπήθηκε από κανόνι κατά την διάρκεια της γαλλικής εισβολής στην Ρωσία, το 1812. Ακρωτηρίασε το πόδι του με αποτέλεσμα να πάθει γάγγραινα και να πεθάνει 3 μέρες αργότερα.

Μια ομάδα Ρώσων και Γάλλων αρχαιολόγων ανακάλυψαν τον σκελετό μέσα σε ξύλινο φέρετρο, τον Ιούλιο, κάτω από τα θεμέλια του κτιρίου και όπως ανέφεραν οι τραυματισμοί ταίριαζαν με εκείνους του Gudin.

Archaeologists at a site of Gudin's supposed burial place in Smolensk, Russia/ GETTY IMAGES
Archaeologists at a site of Gudin's supposed burial place in Smolensk, Russia

Την εποχή του θανάτου του, ο γαλλικός στρατός αφαίρεσε την καρδιά του Gudin και την έθαψε στο Παρίσι. Ο τόπος της ταφής του σκελετού, όμως, παρέμενε άγνωστος.

«Μόλις είδα ότι ο σκελετός είχε μόνο ένα πόδι, ήξερα ότι βρήκαμε τον άνθρωπό μας», δήλωσε η επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, Μαρίνα Νεστέροβα, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Μια προκαταρκτική έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο σκελετός ανήκει σε άνδρα ηλικίας μεταξύ 40 και 45 ετών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα απομνημονεύματα του Louis-Nicolas Davout, για να βρουν τα ίχνη του τάφου του στρατηγού. Ο Louis-Nicolas ήταν ένας άλλος στρατηγός της εποχής του Ναπολέοντα, ο οποίος οργάνωσε την κηδεία του Goudin και περιέγραψε την τοποθεσία. Στη συνέχεια ακολούθησαν έναν άλλο μάρτυρα, ο οποίος τους οδήγησε στο φέρετρο.

Charles-Étienne Gudin was thought to be one of Napoleon Bonaparte's favourite generals/ GETTY IMAGES
Charles-Étienne Gudin was thought to be one of Napoleon Bonaparte's favourite generals/ GETTY IMAGES

Ο Gudin, ο οποίος πέθανε στις 22 Αυγούστου 1812, παρακολούθησε την ίδια στρατιωτική σχολή με τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους αγαπημένους στρατηγούς του Γάλλου αυτοκράτορα.

πηγή: BBC