Η απάντηση της Αθήνας στην οργανωμένη, μαζική, παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων

«Κανείς δεν θα περάσει στα ελληνικά εδάφη», το μήνυμα της κυβέρνησης.
|
Μετανάστες προσπαθούν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.
Μετανάστες προσπαθούν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.
Anadolu Agency via Getty Images

Τη φόρα σε όσους σκοπεύουν να φύγουν από την Τουρκία και να κινηθούν προς τα ελληνικά σύνορα, με την πεποίθηση ότι θα τα περάσουν, θέλει να κόψει η κυβέρνηση.

Όπως εξηγούσε κυβερνητικό στέλεχος λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Στέλιου Πέτσα, από την Πέμπτη το βράδυ έχει ξεκινήσει στην Τουρκία μία ξεκάθαρη παρότρυνση προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να κατευθυνθούν οργανωμένα προς την ελληνική συνοριακή γραμμή, ενώ υπάρχουν και ασφαλείς πληροφορίες για συγκέντρωση μεγάλου αριθμού και στα τουρκικά παράλια, απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε και από θαλάσσης μία μεγάλη επιχείρηση παράνομης εισόδου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, οφείλεται αποκλειστικά στις κακές καιρικές συνθήκες. Αν αυτές βελτιωθούν, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει προσπάθεια να περάσει μεγάλος αριθμός ανθρώπων στα ελληνικά παράλια. Γι΄αυτό και ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι επιχειρούν στο Αιγαίο συνολικά 52 σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού. Και βέβαια, πολλοί που θέλουν να αφήσουν την Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ, κάτι που επίσης επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι όσο γίνεται γνωστό ότι τα ελληνικά σύνορα –χερσαία και θαλάσσια- είναι απαραβίαστα, θα αποθαρρύνονται όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες να κινηθούν προς αυτά. Όσοι επιχειρήσουν να το κάνουν, θα κινδυνεύσουν να εγκλωβιστούν σε κάποια «νεκρή ζώνη» μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Και δεν ήταν τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού για την διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης που ξεκινά η ελληνική πλευρά σχετικά με την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων της.

Και αυτή η ενίσχυση θα γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρη τις επόμενες ώρες καθώς περισσότεροι άνδρες του στρατού και της αστυνομίας θα συνδράμουν τις ήδη αυξημένες δυνάμεις στα χερσαία σύνορα, ενώ θα μεταβεί στην περιοχή του Έβρου και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ή ο Λευτέρης Οικονόμου, δηλαδή ένα μέλος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι στα νησιά βρίσκεται ήδη ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, θέλει να θέσει προ των ευθυνών τους και τους ευρωπαίους εταίρους. Η παράνομη είσοδος χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα σημαίνει παράνομη είσοδος στην Ευρώπη. Και είναι σίγουρο ότι οι διπλωματικές επαφές του Μαξίμου προς αυτή την κατεύθυνση και οι επικοινωνίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με ευρωπαίους ηγέτες που ξεκίνησαν από χθες, θα συνεχιστούν.

Χρυσοχοϊδης: «Δεν θα περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα»

«Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει από μόνοι τους. Τους απωθεί η γείτονος χώρα, η Τουρκία. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα, η Ευρώπη έχει σύνορα και τα σύνορα τα φυλάμε», δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από τον Εβρο.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα