ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/07/2018 15:24 EEST

Η απάτη των 3,9 δισ. και η σύλληψη Κινέζου στον Άλιμο

Sooc

Δεύτερο… όνομα στη μεγάλη απάτη με τα 3.9 δισ. ευρώ είναι ο 41χρονος Κινέζος Χ.Υ., ο οποίος συνελήφθη στον Άλιμο. Και αυτό γιατί για την ίδια υπόθεση έχει κατηγορηθεί συνεργός του, ο οποίος φέρεται ως ”εγκέφαλος” της απάτης, που έλαβε χώρα στην Κίνα. 

Ο ιδιοφυής φυγάς εντοπίστηκε και συνελήφθη προχθές το μεσημέρι στην οδό Νίκης στον Άλιμο από Έλληνες αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στις ελληνικές Αρχές, ο 41χρονος «μαζί με έτερους συνεργούς του, ίδρυσε και διηύθυνε ηλεκτρονική πλατφόρμα με σκοπό την απορρόφηση (συλλογή) καταθέσεων από μεγάλο αριθμό θυμάτων μέσω αυτής, με την υπόσχεση ενός ετήσιου επιτοκίου μεταξύ 20 και 40%. Από την εγκληματική του δραστηριότητα αποκαλύφθηκε ότι κατάφερε να συλλέξει παράνομα, πάνω από 30 δισεκατομμύρια RMB(Νομισματική μονάδα Κίνας, με λογιστική μονάδα το Yuan, περίπου 3,9 δισ. ευρώ) προκαλώντας οικονομικές απώλειες στα θύματα».

Ουσιαστικά τα 3,9 δισ. αφορούν σε χρήματα που δεν επεστράφησαν στους επενδυτές, που κατέθεσαν τα χρήματά τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας επιζητώντας το εύκολο κέρδος. Ο Χ.Υ. δεν ήταν ο μόνος ιδρυτής της πλατφόρμας. Για την ίδια υπόθεση έχει κατηγορηθεί και στενός συνεργάτης του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δράση τους ξεκίνησε το 2013 και διήρκεσε μέχρι το καλοκαίρι του 2017. Η απάτη αποκαλύφθηκε από τις κινεζικές Αρχές, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, το Δεκέμβριο του 2017. Ο 41χρονος, ο οποίος περιγράφεται ως τζίνιους που γνώριζε άριστα την χρηματοοικονομική επιστήμη, είχε καταλάβει το τι θα συμβεί και φρόντισε να εγκαταλείψει την πατρίδα του λίγους μήνες πριν την αποκάλυψη της δράσης του. Συγκεκριμένα υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες διέφυγε από την Κίνα τον Ιούνιο του 2017.

Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται από την κινεζική Δικαιοσύνη και στις 29 Μαρτίου 2018 αρμόδιος Εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη του Χ.Υ. Ο τελευταίος, ωστόσο, είχε γίνει «καπνός» με αποτέλεσμα η κινεζική Αστυνομία να τον αναζητά επί μήνες χωρίς αποτέλεσμα. Χθες, ο 41χρονος οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος διέταξε την προφυλάκισή του.