Η αγκαλιά βοηθά τη σχέση μετά από τσακωμό. Τι δείχνει νέα έρευνα

Μετά από έναν έντονο καβγά με τον σύντροφό σας, το τελευταίο πράγμα που ίσως σκέφτεστε είναι να τον/την αγκαλιάσετε.

Όμως, νέα έρευνα δείχνει ότι η αγκαλιά, ή τουλάχιστον το να κρατάμε τα χέρια του ανθρώπου δίπλα μας, βελτιώνει τη διάθεση μετά από έναν τσακωμό, με αποτέλεσμα αυτό το συναίσθημα να διαρκεί μέχρι την επόμενη ημέρα.

Οπότε μπορεί να τελικά να αξίζει η λύση των διαφορών με μια μεγάλη αγκαλιά.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon των Ηνωμένων Πολιτειών και στην οποία συμμετείχαν 400 άνθρωποι, επιβεβαιώνει ότι το ανθρώπινο άγγιγμα φέρνει ηρεμία. Είναι καθησυχαστικό να γνωρίζετε ότι το άτομο με το οποίο μοιράζεστε την αγκαλιά, δεν σας μισεί.

Εκείνοι που αγκάλιασαν τον άνθρωπο με τον οποίο ήρθαν σε διαφωνία, ένιωσαν θετικά συναισθήματα αμέσως. «Η μη σεξουαλική διαπροσωπική επαφή αναδύεται ως ένα σημαντικό θέμα στη μελέτη των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ ενηλίκων», είπε ο δρ. Μάικλ Μέρφι, επικεφαλής της έρευνας.

Επιπλέον, η έρευνα υποδηλώνει ότι εκείνοι που έρχονται πιο κοντά σωματικά, είναι πιο ευτυχισμένοι σε όλους τους τομείς της ζωής τους. «Η διαπροσωπική επαφή συνδέεται με την αφοσίωση και την ασφάλεια, την καλύτερη δυνατή στήριξη που περιμένετε από τον σύντροφο, την οικειότητα, την υψηλή ικανοποίηση στη σχέση και την ευκολότερη επίλυση συγκρούσεων», είπε ο Μέρφι.

Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 404 άνδρες και γυναίκες για 14 συνεχόμενες ημέρες. Κεντρικό θέμα της συνέντευξης ήταν οι τσακωμοί, η επίλυσή τους και τα συναισθήματα μετά. Υπήρχε ξεκάθαρα συσχετισμός ανάμεσα στις αγκαλιές και τη βελτιωμένη διάθεση.

Κι ενώ η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συναιτική αγκαλιά μπορεί να είναι μια χρήσιμη μέθοδος για βελτίωση των προσωπικών σχέσεων.

Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στη βρετανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.