ΔΙΕΘΝΕΣ
10/12/2017 14:27 EET

Η Άγκυρα καλεί τις μουσουλμανικές χώρες να προχωρήσουν πέρα από τις αποδοκιμασίες στη σύνοδο του OIC για την Ιερουσαλήμ

Ammar Awad / Reuters

Η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τις μουσουλμανικές χώρες ”να προχωρήσουν πέρα από τις αποδοκιμασίες” στη έκτακτη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συζητηθεί η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

″Πρέπει να βρεθεί μια θέση, μια στάση που θα προχωρά πέρα από τις αποδοκιμασίες” από αυτή τη σύνοδο του OIC, είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

″Σε ό,τι αφορά τους Παλαιστίνιους και την Ιερουσαλήμ η Τουρκία ανέκαθεν ακολουθούσε μια πολύ σαφή και ξεκάθαρη πολιτική, χωρίς παρεκκλίσεις. Η Τουρκία δεν θα αλλάξει γνώμη, ούτε στάση, ακόμη και αν μείνουμε μόνοι μας”, πρόσθεσε.

Ο Τραμπ αναγνώρισε την Τετάρτη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, προκαλώντας την οργή των Παλαιστινίων αλλά και αντιδράσεις από πολλές χώρες. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η Ιερουσαλήμ αποτελεί ”κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους”, επέκρινε δριμύτατα την απόφαση της Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι είναι ”άκυρη και μη γενόμενη” για την Άγκυρα. Σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα, είχε αυτήν την εβδομάδα τηλεφωνικές επικοινωνίες με πολλούς ηγέτες χωρών της περιοχής, με τον πάπα Φραγκίσκο και τους προέδρους της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν.

Η σύνοδος του OIC έχει ως στόχο ”να συντονίσει και να ενώσει” την απάντηση των μουσουλμανικών χωρών στην απόφαση της Ουάσινγκτον, δήλωσε εξάλλου ο Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίσει αν θα εξεταστεί η λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)