ΔΙΕΘΝΕΣ
24/09/2020 10:47 EEST | Updated 24/09/2020 13:25 EEST

Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας

«Οι προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες»

ASSOCIATED PRESS

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αναγνωρίζει την νομιμότητα του Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπατος Εκπρόσωπος των 27 για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, μια μέρα μετά την ορκωμοσία του Προέδρου της Λευκορωσίας.

«Η ΕΕ επιβεβαιώνει ότι οι προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αναγνωρίζει τα παραποιημένα αποτελέσματά της» ανέφερε σε δήλωσή του.

«Σε αυτή τη βάση, η ψευδο-ορκωμοσία της 23ης Σεπτεμβρίου 2020 και η νέα εντολή που διεκδίκησε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δεν έχουν δημοκρατική νομιμότητα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτή η υποτιθέμενη παρουσίαση της ηγεσίας «έρχεται σε άμεση αντίφαση με τη βούληση μεγάλων τμήματων του πληθυσμού της Λευκορωσίας».

ASSOCIATED PRESS

«Η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σαφής: οι πολίτες της Λευκορωσίας αξίζουν το δικαίωμα να εκπροσωπούνται από εκείνους που θα επιλέξουν ελεύθερα μέσω νέων ανοιχτών, διαφανών και αξιόπιστων εκλογών», κατέληξε.

Ο Λουκασένκο επανεκλέχτηκε μετά από εκλογές που θεωρήθηκαν νόθες από την αντιπολίτευση. Βρίσκεται στην εξουσία από το 1994 και την Τετάρτη ορκίστηκε για τη νέα θητεία του ως αρχηγός του κράτους, ενώ στους δρόμους της χώρας σημειώθηκαν για μια ακόμη ημέρα επεισοδιακές συγκεντρώσεις που συνοδεύτηκαν από εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών.

ASSOCIATED PRESS

Η αστυνομία διέλυσε με τη βία τους διαδηλωτές και συνέλαβε 364 ανθρώπους, τους 252 στο Μινσκ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Λουκασένκο κατά επικριτών

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο επέκρινε την απόφαση πολλών χωρών να μην τον αναγνωρίσουν ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου και τη βίαιη καταστολή του αντικυβερνητικού κινήματος.

«Φωνάζουν ότι δεν μας αναγνωρίζουν. Ξέρετε, δεν τους ζητήσαμε ποτέ να μας αναγνωρίσουν, να αναγνωρίσουν τις εκλογές μας, να αναγνωρίσουν τον εκλεγμένο πρόεδρό μας», επεσήμανε ο Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Belta, αναφερόμενος στον εαυτό του στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ξεκίνησε επισήμως χθες, Τετάρτη, την έκτη του θητεία έπειτα από την αιφνιδιαστική ορκωμοσία του.

Η ΕΕ, η Γερμανία, οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αμέσως μετά ότι δεν αναγνωρίζουν τον Λουκασένκο ως τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της Λευκορωσίας.

Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον του Λουκασένκο, αλλά και προσώπων που εμπλέκονται στη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την 1η και 2α Οκτωβρίου.

«Επαναλαμβάνουμε ότι αναμένουμε από τις λευκορωσικές αρχές να απέχουν από κάθε καταστολή και βία εναντίον του λαού της Λευκορωσίας και να απελευθερώσουν αμέσως και χωρίς όρους όλους όσους έχουν συλλάβει» τόνισε ο Μπορέλ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)