Η Ε.Ε. δεσμεύεται να στηρίξει τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν

Το Συμβούλιο θα απαντήσει στις απόπειρες εργαλειοποίησης της παράνομης μετανάστευσης για πολιτικούς σκοπούς.
Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson μιλά στους δημοσιογράφους καθώς φθάνει για την συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, - Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021.
Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson μιλά στους δημοσιογράφους καθώς φθάνει για την συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, - Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021.
via Associated Press

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύτηκαν την Τρίτη να υποστηρίξουν τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν προκειμένου να φιλοξενήσουν Αφγανούς πρόσφυγες που εγκαταλείπουν το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν και να αποτρέψουν ένα νέο κύμα μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη.

Στο κοινό τους ανακοινωθέν μετά από την συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί είπαν ότι η Ε.Ε. και τα 27 μέλη-κράτη της «είναι αποφασισμένα να δράσουν από κοινού για να αποτρέψουν την επανάληψη ανεξέλεγκτων παράνομων μεταναστευτικών κινήσεων μεγάλης κλίμακας που αντιμετώπισαν στο παρελθόν, προετοιμάζοντας μια συντονισμένη και τακτική δράση».

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, δήλωσε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί μια μεταναστευτική κρίση είναι να αποτραπεί πρώτα μια ανθρωπιστική κρίση».

Οι υπουργοί δήλωσαν ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξή της στις χώρες γύρω από το Αφγανιστάν «ώστε να διασφαλιστεί ότι εκείνοι που έχουν ανάγκη, θα λάβουν επαρκή προστασία, κυρίως στην περιοχή».

«Ο απεγκλωβισμός των πολιτών μας και στο μέτρο του δυνατού των Αφγανών υπηκόων που έχουν συνεργαστεί με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και των οικογενειών τους πραγματοποιήθηκε κατά προτεραιότητα και θα συνεχιστεί. Από αυτή την άποψη, βρίσκεται σε εξέλιξη εντατική εργασία για τον εντοπισμό στοχευμένων λύσεων για τις υπόλοιπες ειδικές περιπτώσεις ανθρώπων που είναι σε κίνδυνο στο Αφγανιστάν» αναφέρεται στο κείμενο της δήλωσης.

Σημειώνεται ότι «ως άμεση προτεραιότητα, η Ε.Ε. θα συνεχίσει να συντονίζεται με τους διεθνείς εταίρους, ιδίως τον ΟΗΕ και τους οργανισμούς του, για να σταθεροποιηθεί η περιοχή και να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στους ευάλωτους πληθυσμούς, ιδίως στις γυναίκες και τα παιδιά, στο Αφγανιστάν και σε γειτονικές χώρες. Για το σκοπό αυτό, η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της θα εντείνουν τη χρηματοδοτική στήριξη στους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί υπογραμμίζουν ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν θα οδηγήσει σε νέες απειλές για την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ. Πρέπει να συνεχιστούν όλες οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν θα σταματήσει όλους τους δεσμούς και τις πρακτικές με τη διεθνή τρομοκρατία και ότι το Αφγανιστάν δεν θα καταστεί ξανά καταφύγιο για τρομοκράτες και οργανωμένες εγκληματικές ομάδες. Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της για να παρακολουθεί στενά και να ανταποκρίνεται στις εξελίξεις επί τόπου, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν την ασφάλειά της, ιδίως στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησής της. Η Europol θα παρέχει ανάλυση των κινδύνων εγκληματικότητας που συνδέονται με την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Η ανταλλαγή πληροφοριών, σύμφωνα με τις εθνικές αρμοδιότητες, επίσης με τρίτες χώρες, και η ανταλλαγή τακτικών αξιολογήσεων απειλών, είναι υψίστης σημασίας. Η έγκαιρη διενέργεια ελέγχων ασφαλείας ανθρώπων που απομακρύνονται από το Αφγανιστάν παραμένει καθοριστική».

«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, με την υποστήριξη του Frontex, παραμένουν αποφασισμένα να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να αποτρέψουν μη εξουσιοδοτημένες εισόδους και να βοηθήσουν τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο. Θα πρέπει να διενεργούνται κατάλληλοι έλεγχοι ασφαλείας, μεταξύ άλλων μέσω σχετικών βάσεων δεδομένων της ΕΕ, καθώς και εγγραφή στο Eurodac» προσθέτουν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ε.Ε., περίπου 570.000 Αφγανοί έχουν ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη από το 2015.

Πηγές: Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή