Η Ε.Ε προειδοποιεί τον Μασκ - Το Twitter έχει το υψηλότερο ποσοστό παραπληροφόρησης

Η πλατφόρμα "X", καλείται να συμμορφωθεί με τους νέους νόμους, ειδάλλως κινδυνεύει με απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ.
NurPhoto via Getty Images

Η Ε.Ε. απηύθυνε προειδοποίηση στον Ελον Μασκ να συμμορφωθεί με τους νέους της νόμους σχετικά με τις ψευδείς ειδήσεις και τη ρωσική προπαγάνδα, αφού διαπιστώθηκε ότι το X - παλαιότερα γνωστό ως Twitter - έχει τη μεγαλύτερη αναλογία αναρτήσεων παραπληροφόρησης από όλες τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Η έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει για πρώτη φορά την κλίμακα των ψευδών ειδήσεων (fake news) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ολόκληρη την ΕΕ, με εκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς να έχουν αφαιρεθεί από το TikTok και το LinkedIn.

Το Facebook ήταν ο δεύτερος χειρότερος παραβάτης, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση που καταγράφει τις αναρτήσεις που θα θεωρούνται παράνομες σε ολόκληρη την ΕΕ βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο.

Παρ′ όλα αυτά, το Facebook και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Google, η TikTok και η Microsoft, έχουν υπογράψει τον κώδικα «καλής πρακτικής» που συνέταξε η ΕΕ για να διασφαλίσουν ότι θα μπορούσαν να προετοιμαστούν εγκαίρως για να λειτουργούν εντός της νέας νομοθεσίας.

Το Twitter εγκατέλειψε αυτόν τον κώδικα πρακτικής, αλλά είναι υποχρεωμένο βάσει του νέου νόμου να συμμορφωθεί με τους κανόνες, αλλιώς κινδυνεύει με απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ.

″Ο κ. Μασκ γνωρίζει ότι δεν ξεφεύγει από το νόμο με την αποχώρησή του από τον κώδικα πρακτικής”, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Βιέρα Γιούροβα, η οποία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του νέου κώδικα κατά της παραπληροφόρησης.

″Υπάρχουν υποχρεώσεις βάσει νόμου. Επομένως, το μήνυμά μου προς το Twitter/X είναι ότι πρέπει να συμμορφωθείτε. Θα παρακολουθούμε τι κάνετε”.

″Το Χ, πρώην Twitter ... είναι η πλατφόρμα με τη μεγαλύτερη αναλογία παραπληροφόρησης/παραπληροφόρησης και ακολουθεί το Facebook”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η έκθεση των 200 σελίδων είναι ένας απολογισμός των όσων έκαναν οι μεγάλες πλατφόρμες κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023 για να προετοιμαστούν για τη συμμόρφωση με τον νέο νόμο και αποκαλύπτει τις παρασκηνιακές προσπάθειες που κατέβαλε το Facebook και άλλοι φορείς για την πάταξη της ρωσικής προπαγάνδας, της ρητορικής μίσους και της λοιπής παραπληροφόρησης.

″Το ρωσικό κράτος έχει εμπλακεί στον πόλεμο των ιδεών για να μολύνει τον χώρο των πληροφοριών μας με μισή αλήθεια και ψέματα για να δημιουργήσει μια ψεύτικη εικόνα ότι η δημοκρατία δεν είναι καλύτερη από την απολυταρχία”, δήλωσε τόνισε η Επίτροπος Γιούροβα.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του LinkedIn, η Microsoft, σταμάτησε τη δημιουργία 6,7 εκατ. ψεύτικων λογαριασμών και αφαίρεσε 24.000 αναρτήσεις ψεύτικου περιεχομένου

Το YouTube, που ανήκει στην Google, δήλωσε στην ΕΕ ότι αφαίρεσε περισσότερα από “400 κανάλια που εμπλέκονται σε συντονισμένες επιχειρήσεις επιρροής που συνδέονται με τη χρηματοδοτούμενη από το ρωσικό κράτος Υπηρεσία Έρευνας Διαδικτύου”.

Το Tiktok αφαίρεσε σχεδόν 6 εκατ. ψεύτικους λογαριασμούς και 410 μη επαληθεύσιμες διαφημίσεις.

Η Google αφαίρεσε τη διαφήμιση από σχεδόν 300 ιστότοπους που συνδέονται με ”ιστότοπους προπαγάνδας που χρηματοδοτούνται από το κράτος” και απέρριψε περισσότερους από 140.000 διαφημιζόμενους πολιτικούς διαφημιστές επειδή ”απέτυχαν στις διαδικασίες επαλήθευσης της ταυτότητας”.

Η Meta, σύμφωνα με την έκθεση, επέκτεινε τον έλεγχο των γεγονότων σε 26 εταίρους που καλύπτουν 22 γλώσσες στην ΕΕ, συμπεριλαμβάνοντας πλέον και την τσεχική και την σλοβακική γλώσσα.

Ανέφερε ότι το 37% των χρηστών ακύρωσε επίσης κοινοποίησεις όταν ενημερώθηκε για ψευδείς ειδήσεις, ένα σημάδι, σύμφωνα με την ΕΕ, της αξίας που δίνουν οι καταναλωτές στην επισήμανση της παραπληροφόρησης.

Η ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για τη συνεχιζόμενη ρωσική προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Σλοβακία την Κυριακή και στην Πολωνία στις 15 Οκτωβρίου.

Η TikTok, στην οποία επιβλήθηκε πρόσφατα πρόστιμο 345 εκατ. ευρώ (300 εκατ. λίρες) για παραβίαση των κανόνων προστασίας δεδομένων που αφορούν τα παιδιά, εργάζεται επίσης για τη συμμόρφωση με την DSA.

Πηγή: Guardian