Η ΕΕ προτείνει την απαγόρευση των αρωματισμένων θερμαινόμενων προϊόντων καπνού

Τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού ξεπέρασαν το 2,5% των συνολικών πωλήσεων προϊόντων καπνού συνολικά σε όλη την ΕΕ.
YS graphic via Getty Images

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε (Τετάρτη 29 Ιουνίου) την απαγόρευση της πώλησης αρωματικών θερμαινόμενων προϊόντων καπνού, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ειδών ατμίσματος, ως μέρος του σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι η πρότασή της έρχεται ως απάντηση στη σημαντική αύξηση του όγκου τέτοιων προϊόντων που πωλούνται στο μπλοκ των 27 εθνών.

“Καθώς εννέα στους 10 καρκίνους του πνεύμονα προκαλούνται από τον καπνό, θέλουμε να κάνουμε το κάπνισμα όσο το δυνατόν λιγότερο ελκυστικό για να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών μας και να σώσουμε ζωές”

- Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων

Μια πρόσφατη μελέτη της Επιτροπής έδειξε αύξηση 10% στις πωλήσεις προϊόντων θερμαινόμενου καπνού σε περισσότερα από πέντε κράτη μέλη, ενώ τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού ξεπέρασαν το 2,5% των συνολικών πωλήσεων προϊόντων καπνού συνολικά σε όλη την ΕΕ.

Η απαγόρευση δεν θα καλύπτει όλες τις συσκευές ατμίσματος, μόνο αυτές που παραδίδουν θερμαινόμενο καπνό. Πολλά ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν μόνο νικοτίνη.

«Καθώς εννέα στους 10 καρκίνους του πνεύμονα προκαλούνται από τον καπνό, θέλουμε να κάνουμε το κάπνισμα όσο το δυνατόν λιγότερο ελκυστικό για να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών μας και να σώσουμε ζωές», δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στο μπλοκ των 450 εκατομμυρίων κατοίκων. Στην ΕΕ σημειώνονται περίπου 1,3 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο και 3,5 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ετησίως.

Υπολογίζεται ότι το 40% των πολιτών της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή τους, με ετήσιο οικονομικό αντίκτυπο που υπολογίζεται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ (120 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ήθελε να διασφαλίσει ότι λιγότερο από το 5% του πληθυσμού θα χρησιμοποιεί καπνό έως το 2040.

Η πρόταση της απαγόρευσης θα περάσει τώρα στα κράτη μέλη και στους νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να μελετηθεί και να εγκριθεί.

πηγή: Associated Press