ΠΟΛΙΤΙΚΗ
05/11/2019 14:40 EET

«Η Ελλάδα είναι ‘open for business’», το μήνυμα του Πρωθυπουργού από την Κίνα

Πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη ακόμη και για γυρίσματα κινέζικων ταινιών στην Ελλάδα

ASSOCIATED PRESS

Για τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα ως εμπορικός κόμβος και τουριστικός προορισμός λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της φυσικής ομορφιάς της, υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή στις επενδύσεις, ενώ επανέλαβε πως ο απώτερος στόχος είναι η μετατροπή του Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα είναι ‘open for business’, προσελκύουμε Κινεζικές, Ευρωπαϊκές, Αμερικανικές, Ιαπωνικές επενδύσεις, όμως θέλω να σημειώσω πως οι Κινέζοι επένδυσαν στο λιμάνι του Πειραιά όταν πολύ λίγες άλλες χώρες εξέταζαν απευθείας επενδύσεις σε υποδομές στην Ελλάδα. Επομένως, είναι project που θα προχωρήσει. Πρόκειται για δέσμευση που έχουμε αναλάβει και ειλικρινά πιστεύω πως είναι win-win έργο για όλους», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο εστίασε ο κ. Μητσοτάκης, έχει σχέση με την πρωτογενή παραγωγή και τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα. Όπως είπε, η Ελλάδα διαθέτει -μεταξύ άλλων- υψηλής ποιότητας κρασιά, τυροκομικά προϊόντα και ελαιόλαδο, ειδικά τη στιγμή που η πολυάριθμη Κινεζική μεσαία τάξη έρχεται σε επαφή με νέα γαστρονομικά ερεθίσματα.

«Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε την παρουσία μας αισθητή στην Κίνα», εξήγησε ο Πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε με λεπτομέρειες και στον τομέα του τουρισμού, καθώς στόχος της ελληνικής πλευράς του είναι η προσέλκυση 500.000 επισκεπτών από την Κίνα έως το 2021. Μάλιστα για την καλύτερη γνώση των Κινέζων πολιτών σχετικά με τις ελληνικές ομορφιές, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά και…ο κινηματογράφος! «Μπορούμε να έχουμε Κινεζικές κινηματογραφικές εταιρείες να γυρίζουν και να παράγουν ταινίες και σειρές στην Ελλάδα, αυτό θα βοηθήσει το ευρύτερο Κινεζικό κοινό να κατανοήσει τι σημαίνει Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, ενώ στάθηκε και στο γεγονός ότι πολλοί Κινέζοι τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα για κάποιες σημαντικές στιγμές στην ζωή τους, όπως είναι για παράδειγμα η τέλεση της γαμήλιας τελετής.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών καθώς προστίθεται δεύτερη απευθείας πτήση μεταξύ Κίνας και Ελλάδας (από Σαγκάη προς Αθήνα). Επισήμανε όμως τη βούληση της Ελληνικής πλευράς να δει ακόμα περισσότερες απευθείας συνδέσεις και μεγαλύτερη προβολή Ελληνικών υπηρεσιών σε μεγάλες ηλεκτρονικές ταξιδιωτικές πλατφόρμες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τηλεοπτικό δίκτυο CGTN στο οποίο μίλησε ο κ. Μητσοτάκης, αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου ραδιοτηλεοπτικού ομίλου της Κίνας, του China Media Group, που εκπέμπει σε 170 χώρες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει 150 εκατομμύρια ακόλουθους παγκοσμίως.

Sponsored Post