Η Ελλάδα στηρίζει –υπό προϋποθέσεις- την Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Πρωθυπουργούς Αλβανίας, Κροατίας και Σερβίας.

Με στόχο να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον και θα αναδείξουν τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε σήμερα (Τρίτη 29/10/2019), μία σειρά επαφών από το μεσημέρι και μετά.

Ο πρώτος Βαλκάνιος ηγέτης που πέρασε την πύλη του Μαξίμου ήταν ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ακολούθησαν οι ομόλογοι του της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Έντι Ράμα, -στην οποία τονίζεται το θετικό κλίμα που υπήρξε- η ατζέντα στην συζήτηση των δύο ηγετών είχε όλα τα διμερή θέματα. Όπως αναφέρεται σχετικά, ο Αλβανός Πρωθυπουργός τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ότι παρά την απογοήτευση της γειτονικής χώρας από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μη-εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αλβανία θα συνεχίσει στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με την ίδια αποφασιστικότητα. Γιατί –όπως επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση- είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Αλβανίας η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα με την αντιμετώπιση όλων των διμερών ζητημάτων και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αλβανό ομόλογο του την υποστήριξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον οι χώρες αυτές πληρούν τις ενταξιακές προϋποθέσεις. Επίσης χαιρέτησε τη δέσμευση της Αλβανικής πλευράς να προχωρήσει με τα ζητήματα που άπτονται των περιουσιών και του αυτοπροσδιορισμού/απογραφής που αποτελούν θέματα κεφαλαιώδους σημασίας για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η διμερής συμφωνία για τις άδειες οδήγησης θα έρθει σύντομα προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποδέχθηκε πρόσκληση του Αλβανού ομόλογου του να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα τη γειτονική χώρα.

Σχετικά με τις άλλες διμερείς επαφές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς διαπιστώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών. Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κροατία, στις αρχές του επόμενου έτους, και στις προτεραιότητες που τίθενται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής ατζέντας. Έμφαση δόθηκε στις εσωτερικές πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής συνοχής, και στη διασυνδεσιμότητα τόσο από πλευράς τεχνολογίας όσο και υποδομών. Ειδικότερα, συζητήθηκαν η σύνδεση της Κροατίας με την Ελλάδα μέσω Ηγουμενίτσας, και όλα τα μεγάλα σχεδιαζόμενα έργα κοινού ενδιαφέροντος στα οποία εμπλέκονται ελληνικές επιχειρήσεις: από τα έργα αυτοκινητοδρόμων, έως την διαχείριση των αεροδρομίων της Κροατίας. Από την συζήτηση των δύο ηγετών δεν έλειψε το θέμα της προοπτικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων από την Ελλάδα προς την Κροατία, καθώς η ελληνική οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει μετά από δέκα χρόνια κρίσης.

Αμέσως μετά ακολούθησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς. Κατά τη διάρκεια της τονίστηκαν οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν για την αμοιβαία βούληση περαιτέρω ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων, αλλά και για θέματα που άπτονται της περιφερειακής και διεθνούς πολιτικής.

Οι δύο Πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για την πραγματοποίηση, το επόμενο διάστημα, του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας, ενώ συζήτησαν για την σημαντική επενδυτική παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία, αλλά και τις τουριστικές αφίξεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Ελλάδα αποτελεί τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό για τους Σέρβους.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η πορεία του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμα μια φορά τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας έχει διαδραματίσει διαχρονικά πρωτοποριακό ρόλο στην ευρωπαϊκή της πορεία και θα εξακολουθήσει να το πράττει.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα