Η επίθεση εναντίον του Σαλμάν Ρούσντι υπογραμμίζει τον διχασμό της Ιρανικής κοινωνίας

Η ιρανική εξουσία δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει επισήμως την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του διανοούμενου.
ATTA KENARE via Getty Images

Την ώρα που ο βραβευμένος συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι αποσυνδέθηκε από τον αναπνευστήρα και η κατάστασή του «οδεύει προς την σωστή κατεύθυνση», σύμφωνα με τον πράκτορα του, μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε, οι Ιρανοί είναι διχασμένοι.

Ορισμένοι από αυτούς έχουν στραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείξουν τον θυμό και άλλοι τον ενθουσιασμό τους για την επίθεση που δέχθηκε ο Ρουσντί σε μια διάλεξη στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, με ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας να τη συνδέουν με τις πυρηνικές συνομιλίες της Τεχεράνης στη Βιέννη.

Ο Ρούσντι παρέμεινε στο νοσοκομείο αφού μαχαιρώθηκε την Παρασκευή (12/8). Ο ατζέντης του είπε ότι είναι πιθανό να χάσει το ένα του μάτι.

Η ιρανική εξουσία δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει επισήμως την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του 75χρονου διανοούμενου.

Ο ιρανικός Τύπος, από την άλλη, ήταν ακόμη πιο εκδηλωτικός. Η κύρια ιρανική υπερσυντηρητική εφημερίδα Καϊχάν συνεχάρη σήμερα τον άνθρωπο που μαχαίρωσε στις ΗΠΑ τον Ρούσντι, συγγραφέα των «Σατανικών στίχων», ο οποίος είναι εδώ και πάνω από 30 χρόνια ο στόχος ενός ιρανικού φετβά.

ATTA KENARE via Getty Images

Αλλά σκληροπυρηνικά κρατικά μέσα ενημέρωσης γιορτάζουν την επίθεση με τίτλους όπως «ο Σατανάς τυφλώθηκε».

«Μέσω της φάτβα, το ιρανικό καθεστώς είναι υπεύθυνο για την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι. Αυτή η επίθεση δεν είναι μόνο επίθεση στην ελευθερία του λόγου, αλλά δείχνει πώς οι δικτάτορες έχουν επεκτείνει την εμβέλειά τους σε όλο τον κόσμο για να αμφισβητήσουν την ασφάλεια», έγραψε στο Twitter ένας Ιρανός χρήστης. ως Μπεχρούζ Μπουκανί.

Το 2019, το Twitter ανέστειλε τον λογαριασμό του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ λόγω ενός tweet που ανέφερε ότι η φετβά που εξέδωσε ο εκλιπών ιδρυτής της Ισλαμικής επανάστασης του Ιράν το 1979, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, κατά του Ρούσντι ήταν «στερεή και αμετάκλητη».

Το Ιράν αποκλείει την πρόσβαση στο Facebook, το Twitter και το YouTube, αλλά εκατομμύρια Ιρανοί το ξεπερνούν εύκολα χρησιμοποιώντας εικονικά ιδιωτικά δίκτυα.

Ορισμένοι Ιρανοί κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι σχεδίαζαν να διακόψουν τις πυρηνικές συνομιλίες, κατά τις οποίες η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον αγωνίζονται να σώσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από το οποίο αποχώρησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

«..., δεν είναι περίεργο που καθώς πλησιάζουμε σε μια πιθανή πυρηνική συμφωνία, οι ΗΠΑ κάνουν ισχυρισμούς για ένα χτύπημα στον (Τζον) Μπόλτον... και μετά συμβαίνει αυτό;», έγραψε σε tweet ο Μοχάμαντ Μαράντι, σύμβουλος της ομάδας διαπραγματευτών για το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Το tweet του απέσπασε εκατοντάδες likes και retweets.

Η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει έναν Ιρανό ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Τζον Μπόλτον, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ. Το Ιράν απέρριψε την κατηγορία ως «αβάσιμη».

Στο διαδικτυακό τεύχος της Κυριακής, η σκληροπυρηνική εφημερίδα Καϊχάν, της οποίας ο αρχισυντάκτης διορίζεται από τον Χαμενεΐ, έγραψε: «Η θεϊκή εκδίκηση έπληξε τον Ρούσντι. Ο Τραμπ και ο (πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ) Πομπέο είναι επόμενοι».

«Ελπίζω να πεθάνεις», έγραψε στο Twitter ο Ιρανός Μοχάμαντ, χρησιμοποιώντας το δημοφιλές hashtag #SalmanRushdie στα Φαρσί.

Ο κατηγορούμενος για την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι, Χαντί Ματάρ, δήλωσε αθώος στις κατηγορίες που του αποδίδονται και οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται.

Δημοφιλή