ΔΙΕΘΝΕΣ
18/04/2021 20:06 EEST | Updated 18/04/2021 22:26 EEST

Η ένταση με την Ουκρανία φέρνει τη Ρωσία ξανά στο στόχαστρο της Ευρώπης

Οι κινήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία, προκαλούν ανησυχία. Ενταση και με την Τσεχία.

Anadolu Agency via Getty Images

Με την κατάσταση στην Ουκρανία να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη, δημιουργώντας ένα ψυχροπολεμικό κλίμα, συνεδριάζουν την Δευτέρα οι υπουργεί Εξωτερικών της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. έχουν εντάξει στην ατζέντα της συζήτησης την Ουκρανία, ενώ θα έχουν και μία άτυπη συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Οι κινήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία, θέτουν τη χώρα πάλι στο στόχαστρο της Δύσης, αναζωπυρώνοντας μια αντιπαράθεση για την Ανατολική Ουκρανία που μετρά επτά ολόκληρα χρόνια. Οι πληροφορίες που φτάνουν στα κέντρα των αποφάσεων ότι η Μόσχα έχει συγκεντρώσει 40.000 άνδρες στην Κριμαία, αλλά και κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, κάνει το Κίεβο να ζητά στήριξη στην ΕΕ, όχι μόνο διπλωματική αλλά και στρατιωτική, ενώ επιδιώκει και την άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ. 

 Ενδεικτική είναι η δήλωση του πρέσβη της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Αντρίι Μέλνικ, ότι το Κίεβο θέλει στρατιωτική στήριξη και όχι μόνο ”ωραία λόγια”. 

«Αυτή η συγκέντρωση στρατευμάτων δεν είναι μία απλή επίδειξη δύναμης, όπως πολλοί πιστεύουν στη Γερμανία. Μιλάμε για την πιο μαζική μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στη Ρωσία από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν πρόκειται για τη συνήθη ‘πολιτική των κανονιοφόρων’ που ακολουθεί η Μόσχα. Προετοιμάζεται μία νέα στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, κάτι που οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη του το Βερολίνο», είπε.

Οι ίδιοι οι Ουκρανοί εκτιμούν ότι είναι 90.000 οι Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται στα σύνορά τους και ότι τις επόμενες ημέρες ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει τους 110.000, κάτι που ισοδυναμεί με το ήμισυ των στρατιωτικών δυνάμεων ολόκληρης της Ουκρανίας.

Valentin Sprinchak via Getty Images

«Δεν χρειαζόμαστε μόνο τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης που μας έχουν ήδη εκφράσει» λέει ο Αντρίι Μέλνικ. «Ευπρόσδεκτα είναι και τα ωραία λόγια, αλλά δεν μας προστατεύουν απέναντι στους πυραύλους και τις βόμβες. Το ζήσαμε αυτό το 2014. Είμαστε ευγνώμονες για την πρωτοβουλία που πήρε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να ζητήσει από τον Πούτιν τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, αλλά ο Πούτιν αγνοεί τις εκκλήσεις, προσβάλλοντας τη Γερμανία και την ΕΕ».

Πολεμικά πλοία της Βρετανίας στη Μαύρη Θάλασσα τον Μάιο

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι τον Μάιο θα πλεύσουν στη Μαύρη Θάλασσα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο το Λονδίνο να δείξει την αλληλεγγύη του στην Ουκρανία και στους συμμάχους της Βρετανίας.

Η είδηση για την αποστολή βρετανικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα,  έρχεται μερικές ημέρες αφού έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ακυρώσουν την ανάπτυξη δύο δικών τους πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και την απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει την πλεύση πολεμικών και κρατικών πλοίων σε τρεις θαλάσσιες ζώνες γύρω από την περιοχή της Κριμαίας. 

Ένταση και με Τσεχία

Μέσα σε όλα αυτά και λίγες μόλις ημέρες μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στη Ρωσία, η Τσεχία στρέφεται κατά της Μόσχας με απελάσεις διπλωματών και κατηγορίες για εμπλοκή σε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών. Ως αντίποινα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απελαύνει 20 τσέχους διπλωμάτες απαντώντας στην απόφαση της τσεχικής κυβέρνησης για την απέλαση 18 ρώσων διπλωματών με την υποψία της κατασκοπείας. Η Μόσχα έδωσε διορία 14 ωρών στους τσέχους διπλωμάτες για να εγκαταλείψουν την χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε νωρίτερα τον πρέσβη της Τσεχίας στην Μόσχα σχετικά με την απόφαση της Πράγας για την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών που θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS

Η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι δύο Ρώσοι πράκτορες, που κατηγορούνται για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok κατά του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ το 2018 στην Βρετανία, βρίσκονται πίσω από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού το 2014.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι στηρίζει την Τσεχία, στην έρευνα για τις ”μοχθηρές ενέργειες” της Ρωσίας στο έδαφός της και ότι αυτό ακολουθεί ένα δείγμα ”επικίνδυνης συμπεριφοράς” της Μόσχας, είπε σήμερα ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

″Αυτό ακολουθεί ένα δείγμα επικίνδυνης συμπεριφοράς από τη Ρωσία. Συμπάσχουμε με τους αγαπημένους των θυμάτων της έκρηξης στο Βρμπέτιτσε. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη”, είπε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.