ΔΙΕΘΝΕΣ
10/10/2019 12:18 EEST | Updated 10/10/2019 12:34 EEST

Η Φινλανδία διακόπτει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία λόγω της εισβολής στη Συρία

Ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας της χώρας.

ASSOCIATED PRESS

Η φινλανδική κυβέρνηση δεν θα παρέχει νέες άδειες εξαγωγής όπλων στην Τουρκία, «ή σε άλλες χώρες που έχουν εμπλακεί σε πόλεμο», δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Άντι Ρίνε, στον απόηχο της έναρξης της τουρκικής εισβολής στη Συρία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού της Φινλανδίας, η χώρα ζητά τον τερματισμό των εχθροπραξιών, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στον πόλεμο στη Συρία και ότι μονομερείς ενέργειες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη μάχη κατά του ISIS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι άλλες επτά φορές που οι ΗΠΑ πρόδωσαν τους Κούρδους

«Οι ενέργειες της Τουρκίας επιδεινώνουν την ήδη πολύπλοκη κρίση στη Συρία. Προβληματιζόμαστε πολύ για τις επιπτώσεις των μέτρων σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία. Οι εχθροπραξίες στην περιοχή μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω εκτοπισμούς. Είναι σημαντικό να ετοιμαζόμαστε για αυτό και σε επίπεδο ΕΕ» δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός της χώρας.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινείται και ανακοίνωση του Φινλανδού υπουργού άμυνας, Άντι Καϊκόνεν, που έγραψε στο Twitter ότι η Φινλανδία δεν εξάγει στρατιωτικό υλικό σε χώρες που διεξάγουν πόλεμο ή παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, και ως εκ τούτου δεν χορηγούνται νέες άδειες εξαγωγής όπλων από τη Φινλανδία στην Τουρκία.

 

 

Η Φινλανδία σίγουρα δεν θεωρείται από τους βασικούς προμηθευτές όπλων της Τουρκίας (ούτε ιδιαίτερα μεγάλος «παίκτης» στο εμπόριο στρατιωτικών εξοπλισμών εν γένει), οπότε η κίνησή της εκλαμβάνεται περισσότερο ως συμβολική. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του SaferGlobe, η Φινλανδία το 2017 έκανε εξαγωγές όπλων/ στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία ύψους 13.6 εκατ. ευρώ. Όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία, η Τουρκία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής φινλανδικών όπλων, μετά την Πολωνία και τη Σουηδία.