Η HuffPost στρώνει το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Με επτά απίθανα πιάτα.
Eurokinissi

Λογιών λογιών εξαιρετικά πιάτα μας περιμένουν στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Θα μαγειρέψουμε σαλάτα με όσπρια, ντολμαδάκια γιαλαντζί, χταποδάκι κρασάτο, μπουρεκάκια με σπανάκι - πράσο, πατάτες με μανιτάρια και θαλασσινά με γίγαντες και σπανάκι.

Για γλυκό εκτός από τον παραδοσιακό χαλβά, θα προσφέρουμε φλογέρες με καρυδόψυχα.

Να μην ξεχάσουμε, την λαγάνα ενώ κρασί λευκό, ουζάκι ή τσίπουρο να ρέει σε αφθονία.

Καλή Σαρακοστή.

Σαλάτα με όσπρια

Tim Bieber via Getty Images

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 6 ώρες

Ψήσιμο: 1 ώρα

Υλικά

1 φλιτζάνι φασόλια μαυρομάτικα

1/2 φλιτζάνι φασόλια άσπρα

1/2 φλιτζάνι φασόλια κόκκινα

3 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ντομάτα

1 αγγούρι

1 πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη

για τη σως

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο

1 κ.σ. μουστάρδα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα φασόλια χωριστά σε μπολ με νερό και τα αφήνουμε για 6 ώρες. Τα πλένουμε καλά, τα βράζουμε χωριστά σε κατσαρόλα με νερό, μέχρι να μαλακώσουν και τα σουρώνουμε.

Κόβουμε την ντομάτα και το αγγούρι σε κύβους και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε την πιπεριά, τα φασόλια, τον μαϊντανό, τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε σε σαλατιέρα.

για την σως

Χτυπάμε στο μπλέντερ το λάδι, το ξύδι μπαλσάμικο, την μουστάρδα, λίγο αλάτι και περιχύνουμε τα φασόλια με το μείγμα.

Τα ανακατεύουμε, τα πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Tip

Αν δεν έχουμε χρόνο να μουλιάσουμε τα όσπρια σε κρύο νερό, μπορούμε να τα αφήσουμε σε ζεστό νερό για 1 ώρα.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...Σαρακοστιανά», εκδόσεις Φυτράκη, σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Vladimir Venediktov / 500px via Getty Images

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 2 ώρες

Ψήσιμο: 35 λεπτά

Υλικά

1/2 κιλό αμπελόφυλλα τρυφερά

2 φλιτζάνια ρύζι

1 κρεμμύδι τριμμένο

3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι κουκουνάρια σοταρισμένα

2 πιπεριές φλωρίνης ψημένες

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι χυμό λεμόνι

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα φύλλα καλά, ρίχνουμε σε κατσαρόλα νερό και μόλις πάρει μια βράση, προσθέτουμε λίγια λίγα τα φύλλα και τα βράζουμε γαι 10 λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Ρίχνουμε κρύο νερό και αφήνουμε να στραγγίξουν.

Πλένουμε το ρύζι και το βάζουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το μαϊντανό, τα κουκουνάρια, τις πιπεριές ψιλοκομμένες, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε.

Στρώνουμε λίγα φύλλα στον πάτο μιας κατσαρόλας. Παίρνουμε ένα φύλλο με την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω, βάζουμε 1 κ.γ. γέμιση, κλείνουμε τις δύο άκρες, το τυλίγουμε σε ρόλο και το τοποθετούμε στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά και στρώνουμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τον χυμό λεμονιού, 4 φλιτζάνια χλιαρό νερό, λίγο αλάτι και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο. Τα σιγοβράζουμε για 35 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.

Tip

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το 1 φλιτζάνι ρύζι με 1/2 φλιτζάνι πλιγούρι. Το βάζουμε για 1 ώρα σε μια λεκάνη με νερό, το στραγγίζουμε και το ανακατεύουμε με το ρύζι.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...Σαρακοστιανά», εκδόσεις Φυτράκη, σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου.

Μπουρεκάκια με σπανάκι και πράσο

ClarkandCompany via Getty Images

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 45 λεπτά

Ψήσιμο: 30 λεπτά

Υλικά

300 γρ. φύλλα κρούστας

1/2 κιλό σπανάκι

3 πράσα

2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

1 πιπεριά Φλωρίνης ψημένη

2 κ.σ. κουκουνάρια σοταρισμένα

1 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό

ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

σουσάμι

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε το σπανάκι, το κόβουμε σε κομμάτια, το πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και το αφήνουμε για 1/2 ώρα. Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες.

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι, προσθέτουμε τα πράσα και τα ανακτεύουμε, μέχρι να μαραθούν. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη.

Στύβουμε με τα χέρια μας το σπανάκι, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, το σοτάρουμε για λίγο, μέχρι να μαλακώσει, το στραγγίζουμε και το προσθέτουμε στην λεκάνη με τα πράσα. Ρίχνουμε τον άνηθο, την πιπεριά ψιλοκομμένη, τα κουκουνάρια, λίγο πιπέρι, το σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε.

Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες με πλάτος 7 εκ.. Αλείφουμε κάθε λωρίδα με λάδι, βάζουμε 1 κ.σ. απο το μείγμα, διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό.

Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και τοποθετούμε τα ρολά. Τα αλείφουμε με λίγο λάδι, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.
Tip
Αν θέλουμε τα μπουρεκάκια πιο τραγανά, μπορούμε να τα τηγανίσουμε σε ζεστό ελαιόλαδο.
Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...Σαρακοστιανά», εκδόσεις Φυτράκη, σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου.

Πατάτες με μανιτάρια

Image Professionals GmbH via Getty Images

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 40 λεπτά

Ψήσιμο: 20 λεπτά

Υλικά

4 πατάτες

1/2 κιλό μανιτάρια πλευρότους

1 κρεμμύδάκι ψιλοκομμένο

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

4 κ.σ. κρασί κόκκινο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τις πατάτες καλά και τις βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό και λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν. Τις στραγγίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τις ξεφλουδίζουμε.

Ρίχνουμε σε ένασ τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες. Τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν.

Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα πυρίμαχο σκεύος. Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες και τις στρώνουμε. Ρίχνουμε από πάνω τα ναιτάρια, το κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, το υπόλοιπο λάδι, το κρασί και τα ψήνουμε στους 200 °C για 20 λέπτα.

Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε.

Tip

Για περισσότερο γεύση στις πατάτες μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.γ. μουστάρδα.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...Σαρακοστιανά», εκδόσεις Φυτράκη, σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου.

Χταπόδι κρασάτο

BBQ Grilled Octopus in Garlic and Lemon Butter
LauriPatterson via Getty Images
BBQ Grilled Octopus in Garlic and Lemon Butter

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Ψήσιμο: 1 ώρα

Υλικά

1 χταπόδι μεγάλο

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 φλιτζανι λευκό κρασί

1 κ.σ. ξύδι

1 φύλλο δάφνης

1 κρεμμύδι τριμμένο

1 κ.γ. ρίγανη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το χταπόδι και το πλένουμε. Τα βράζουμε σε κατσαρόλα με λίγο ζεστό νερό, ξύδι, λίγο αλάτι και την δάφνη, ώσπου να μαλακώσει λίγο. Το στραγγίζουμε, κρατάμε λίγο ζωμό και το κόβουμε σε κομμάτια.

Σοτάρουμε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι με το λάδι. Ρίχνουμε το χταπόδι, λίγο πιπέρι, ανακατεύουμε και τα σβήνουμε με το κρασί.

Αφού πάρουν μια βράση, προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ζωμό, τη ρίγανη και συνεχίζουμε το βράσιμο, ώσπου να μείνει το χταπόδι με λίγη σάλτσα.

Το σερβίρουμε σε πιατέλα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tip

Για περισσότερη γεύση, μπορούμε να πασπαλίσουμε το χταποδί με 1/2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...Σαρακοστιανά», εκδόσεις Φυτράκη, σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου.

Θαλασσινά με γίγαντες και σπανάκι

Issarawat Tattong via Getty Images

Αναμονή: 12 ώρες

Προετοιμασία: 1 ώρα

Μαγέιρεμα: 40-45 λεπτά

Υλικά

350 γρ. φασόλια γίγαντες

2 κρεμμύδια

200 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα

3/4 φλιτ. τσαγιού ελαιόλαδο

400 γρ. σπανάκι

8 φρέσκα κρεμμυδάκια

1/2 ματσάκι άνηθο

800 γρ. μύδια

600 γρ. γυαλιστερές

600 γρ. κυδώνια

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τους γιγαντες να μουσκέψουν μεσα σε λεκάνη με κρύο νερό, όλο το βράδυ. Το πρωί τους ρίχνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και τους τοποθετούμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει, μαζί με τα κρεμμύδια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα βράζουμε μαζί για 40 λεπτά περίπου.

Μόλις έχουν μισοβράσει οι γίγαντες, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και αφήνουμε πάνω στη φωτιά το φαγητό για περίπου 10 λεπτά να βράσει μαζί με τη ντομάτα.

Στο μεταξύ, πλένουμε και κόβουμε το σπανάκι, ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ρίχνουμε σε άλλη κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλι κάψει ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα χορταρικά να σοταριστούν.

Πλένουμε τα θαλασσινά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την τοποθετούμε στην φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα. Κρατάμε την σάρκα από όλα τα όστρακα που άνοιξαν.

Βάζουμε τους γίγαντες σε ταψί ή πυρέξ, μαζί με λίγο από το νερό όπου έβρασαν στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα τσιγαρισμένα χορταρικά, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και τα βάζουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220 βαθμούς. Μετά από 1/2 ώρα προσθέτουμε τα θαλάσσινα και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 10-15 λεπτά ακόμη.

Σερβίρεται ζεστό.

Tip

Όσα όστρακα δεν άνοιξαν, τα πετάμε.

Αναδημοσίευση από «Μυστικές Συνταγές» του Νικόλαου Τσελεμεντέ

Φλογέρες με καρυδόψιχα

gerenme via Getty Images

Προετοιμασία: 45 λεπτά

Ψήσιμο: 20 λεπτά

Υλικά

1/2 κιλό φύλλα κρούστας

2 φλιτζάνια καρυδόψιχα τριμμένη

1 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα τριμμένη

6 δαμάσκηνα ψιλοκομμένα

6 χουρμάδες φρέσκους, ψιλοκομμένους

6 κομμάτια γλυκό νεράντζι

1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

για το σιρόπι

3 φλιτζάνια ζάχαρη

1/2 φλιτζάνι μέλι

4 φλιτζάνια νερό

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, τα δαμάσκηνα, τους χουρμάδες, το νεράντζι κομμένο σε μικρά κομματάκια, το σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε.

Απλώνουμε τα φύλλα και τα κόβουμε σε λωρίδες ανά 12 εκ. Αλέιφουμε κάθε λωρίδα με λάδι, βάζουμε 1 κ.σ. από το μείγμα, κλείνουμε τις άκρες και τυλίγουμε σε ρολό.

Στρώνουμε λαδόχαρτο σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα ρολά. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά.

Βράζουμε σε κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη για 8 λεπτά. Ρίχνουμε το μέλι και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι, βγάζουμε τις φλογέρες από τον φούρνο, τις ρίχνουμε λίγες λίγες στο σιρόπι για 2 λεπτά και τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.

Τις βάζουμε σε σχάρα για να στραγγίξουν και τις τοποθετούμε σε πιατέλα.

Tip

Αντί για σιμιγδάλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρυγανιά τριμμένη.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...Σαρακοστιανά», εκδόσεις Φυτράκη, σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου.