Η Intrakat εξαγόρασε την ΑΚΤΩΡ

Η αποτίμηση της συναλλαγής ανέρχεται στα 214 εκατ. ευρώ, και το συνολικό ανεκτέλεστο έργο στα 4 δισ. ευρώ
.
.
INTΡAKAT

Με το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σήμερα το πρωί, ανακοινώθηκε μια μεγάλη είδηση που είχε προαναγγελθεί από χθες το βράδυ. Η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ο κατασκευαστικός βραχίονας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, περνά 100% στην Intrakat, καθώς προ ημερών είχαν διακοπεί οι επαφές με τον Δημήτρη Κούτρα (πρώην επικεφαλής της ΑΚΤΩΡ) που εκπροσωπούσε κοινοπραξία κυπριακών συμφερόντων.

Τώρα, η Intrakat, με επικεφαλής επίσης ένα πρώην ηγετικό στέλεχος της ΑΚΤΩΡ, με το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, τον Αλέξανδρο Εξάρχου, έκλεισε τη συμφωνία.

Ο Εξάρχου γνωρίζει πολύ καλά την ΑΚΤΩΡ και τα έργα κατασκευών και πλέον η Intrakat, ενώνοντας τα έργα των δύο εταιρειών, αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο έργο!

Το τίμημα που θα καταβάλει η Intrakat ανέρχεται συνολικά στα 214 εκατ. ευρώ, ήτοι 100 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν για την εξαγορά του 100% των μετοχών, με την ολοκλήρωσή της συναλλαγής, και 114 εκατ. που αφορού ενδοομιλικές υποχρεώσεις της ΑΚΤΩΡ προς εταιρείες του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, και θα αποπληρωθούν σταδιακά από αυτήν με την εγγύηση της Intrakat, εντός 19 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Πλέον είναι φανερό ότι η αναπτυξιακή στρατηγική των νέων βασικών μετόχων της εταιρείας (Δ. Μπάκος, Ι. Καϋμενάκης, Α. Εξάρχου) βασίζεται στη διεκδίκηση πρωταγωνιστικού ρόλου σε υποδομές και έργα ΣΔΙΤ (κατασκευές) και τη διεύρυνση του επιχειρηματικού αποτυπώματος του ομίλου στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

O αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου.
O αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου.
INTRAKAT

Από την άλλη, ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, θα εστιάσει τη δραστηριότητα του στον ευρύτερο κλάδο των υποδομών στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τα έσοδα της συναλλαγής σε δραστηριότητες με μακροπρόθεσμες και προβλέψιμες αποδόσεις, τις Παραχωρήσεις και τα έργα ΣΔΙΤ / τη Διαχείριση Απορριμμάτων και την Ανάπτυξη – Διαχείριση ακινήτων. Ο ομιλος παραμένει στις κορυφαίες θέσεις στον τομέα των Παραχωρήσεων στην Ελλάδα με προβλεπόμενες ταμειακές ροές από τα υφιστάμενα έργα που υπερβαίνουν τα 1,3 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Όσον αφορά στον Κλάδο Περιβάλλοντος, ο Όμιλος συνεχίζει μέσω της ΗΛΕΚΤΩΡ, η οποία εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας, να παρέχει καινοτόμες περιβαλλοντικές υπηρεσίες στη χώρα, με ετήσια έσοδα άνω των 120 εκατ.

Δύο χρόνια αφότου ανέλαβε η νέα διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (από το 2021), κατάφερε να εξυγιάνει τη χρηματοοικονομική θέση της ΑΚΤΩΡ και να επαναφέρει την ανταγωνιστικότητά της με ένα ανεκτέλεστο που υπολογίζεται σήμερα στα 2,8 δισ. ευρώ, φθάνοντας στην πώληση με την αποτίμηση της συναλλαγής να αγγίζει τα 214 εκατ. ευρώ.

«Η εξαγορά της ΑΚΤΩΡ συνάδει απόλυτα με το αναπτυξιακό πλάνο της νέα διοίκησης της Intrakat, το οποίο προβλέπει την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στον κλάδο, καθώς και την περαιτέρω επέκτασή μας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Για εμάς, το στοίχημα της επόμενης μέρας δεν είναι απλώς η αύξηση των έργων και του ανεκτέλεστου, αλλά η κατασκευή σύγχρονων έργων και υποδομών εθνικής εμβέλειας, με ποιοτικά χαρακτηριστικά, που αλλάζουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα των πολιτών, προσδίδοντας οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και τις επόμενες γενιές. Η προτεραιότητά μας είναι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. Τόσο η Intrakat όσο και η ΑΚΤΩΡ διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία σε απαιτητικά έργα υψηλών προδιαγραφών και η συνένωση δυνάμεων δημιουργεί νέες συναρπαστικές προοπτικές για τον όμιλό μας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου.

Η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών και της γενικής συνέλευσης των μετόχων των Πωλητριών. Η συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εντός το Δ’ τριμήνου του 2023.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα