Η ιστορία και η συνταγή του κοκτέιλ καϊπιρίνια, από έναν Βραζιλιάνο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε αλλά και πώς θα πετύχουμε την απόλυτη εκδοχή για το εθνικό κοκτέιλ της Βραζιλίας.
Caipirinha with Cachaça, Sugarcane and Lime
GMVozd via Getty Images
Caipirinha with Cachaça, Sugarcane and Lime

Το ονοματεπώνυμο του Τρίσταο είναι σιδηρόδρομος, όπως και η «τρέλα» που κουβαλάει μέσα στο κεφάλι του. Ο Τρίσταο, είναι Βραζιλιάνος και πιο συγκεκριμένα από το Σάο Πάολο.

Ο Τρίσταο είναι καλλιτέχνης. Τον γνώρισα ενώ έπινα βότκα Zubrowka με μια παρέα φίλων, που ήταν φοιτητές στη σχολή των Καλών τεχνών, στο The Palette στη 43 Rue de Seine, στη συνοικία του Quartier Latin στο Παρίσι.

Αυτός κρατούσε στο χέρι του μια καϊπιρίνια, το πιο δυνατό εθνικό κοκτέιλ της Βραζιλίας, όπως έμαθα αργότερα από τον ίδιο. Αυτός ήταν που με μύησε σε ένα από τα καλύτερα κοκτέιλ στον κόσμο.

Η λέξη καϊπιρίνια είναι το υποκοριστικό της λέξης caipira, η οποία στα βραζιλιάνικα αναφέρεται σε κάποιον από την ύπαιθρο (συγκεκριμένα, κάποιον από τις αγροτικές περιοχές της νοτιοκεντρικής Βραζιλίας).

Όπως μου είπε ο Τρίσταο το καϊπιρίνια εφευρέθηκε από γαιοκτήμονες στην περιοχή Πιρασικάμπα, το εσωτερικό της Πολιτείας του Σάο Πάολο κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα ως τοπικό ποτό για εκδηλώσεις και πάρτι «υψηλών προδιαγραφών», μια αντανάκλαση της ισχυρής κουλτούρας του ζαχαροκάλαμου στην περιοχή.

Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη εκδοχή που υποστηρίζει πως προέρχεται από μια συνταγή (από λεμόνι, σκόρδο και μέλι) που χρησιμοποιούσαν στο Αλεντέχο της Πορτογαλίας για την αντιμετώπιση της πρώτης μεγάλης πανδημίας του 20ου αιώνα, της ισπανικής γρίπης του 1918. Την τεχνογνωσία μετέφεραν στη Βραζιλία οι ναυτικοί και η συνταγή προσαρμόστηκε στο ποτό.

Έπρεπε να περάσουν μέρες για να απολαύσω ένα αυθεντικό καϊπιρίνια από τα χέρια του Βραζιλιάνου φίλου μου.

Για την κατασκευή της καϊπιρίνια ακολουθείται σχεδόν η ίδια μεθοδολογία για το Μοχίτο, μόνο που εδώ χρησιμοποιείται αντί για ρούμι ένα άλλο απόσταγμα από χυμό ζαχαροκάλαμου, η κασάσα.

Αυτή είναι η συνταγή...

Υλικά

50 ml κασάσα

20-25 ml χυμό από φρέσκο λάιμ

Μισό κ.γλ. ζάχαρη άχνη

Ξηρό πάγο

Για το γαρνίρισμα

Μια σφήνα από λάιμ

Εκτέλεση Συνταγής:

Σε ένα χαμηλό ποτήρι πατάμε με ένα γουδοχέρη τα λαιμ και τη ζάχαρη.

Γεμίζουμε το ποτήρι με τριμμένο πάγο και προσθέτουμε τη κασάσα.

Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με 2 κοντά καλαμάκια.

Γαρνίρουμε με μία φέτα λάιμ.

Το κοκτέιλ καϊπιρίνια είναι έτοιμο!