Τα πέντε καλύτερα κοκτέιλ που μπορούμε να φτιάξουμε σπίτι για το Halloween

Από τα καλύτερα μπαρ και εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.
Courtesy of Little Rebel/Zenith Richards

Ανεξάρτητα από την ηλικίας μας το Halloween είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μασκαρευτούμε και να οργανώσουμε ένα πάρτι. Ακόμα και αν δεν είμαστε λάτρεις της συγκεριμένη γιορτής.

Και μπορούμε να γεμίσουμε τον πάγκο της κουζίνας με μπύρες, κρασί, μηλίτη ή άλλα αλκοολούχα ποτά, αλλά αυτή είναι η ευκαιρία να γίνουμε δημιουργικοί και να αφήσουμε την φαντασία μας να οργιάσει για να εμπνευστούμε το τέλειο κοκτείλ. Άλλωστε το επιτάσσει η περίσταση.

Ακόμα και αν απλά χωθούμε στον καναπέ μας για να απολαύσουμε μια ταινία τρόμου.

Απευθυνθήκαμε σε μπαρ και εστιατόρια από την Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια μέχρι το Παρίσι με τις ιδέες και τις προτάσεις τους να μας εντυπωσιάζουν, με τις γεμάτες φθινοπωρινές τους γεύσεις, τα χρώματα αλλά πολύ περισσότερο με την παρουσίαση και τα αξεσουάρ, από τα καλαμάκια και τους αναδευτήρες έως και τους κύβους ζάχαρης.

Όσο για τα υλικά, αυτά είτε μπορούμε εύκολα να τα προμηθευτούμε στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας ή ακόμα και στο Amazon. Kαι επιεδή κάποιες από τις συνατγές απαιτούν ασπράδια αυγών, αγοράζουμε έτοιμο από τα ψυγεία. Ποιός άλλωστε θέλει να χωρίζει κρόκους από ασπράδια.

Βασικό εξάρτημα που θα χρειαστούμε είναι μόνο το σέικερ για κοκτέιλ.

Happy Halloween.

Λίγα λόγια για το Halloween

Το Halloween είναι μια γιορτή στη μνήμη των νεκρών, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου. Το όνομα Halloween που μερικές φορές γράφεται Hallowe’en προέρχεται από την συναίρεση της λέξης «All Hallows’ Even(ing)», που σημαίνει Βράδυ των Αγίων Πάντων και γιορτάζεται το βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων, γνωστή και ως «All Hallows’ Day».

Οι άγιοι ήταν ιστορικά γνωστοί ως hallows, που προέρχεται από την παλαιά αγγλική λέξη hālig και σχετίζεται με τη γερμανική λέξη heilig, που σημαίνει άγιος.

Το Halloween είναι ένα μείγμα εθίμων παγανιστικής και χριστιανικής προέλευσης. Προήλθε από ένα αρχαίο κέλτικο εποχικό φεστιβάλ για να σηματοδοτήσει το τέλος της συγκομιδής και να τιμήσει την μνήμη των νεκρών (γνωστό ως Samhain) που γιορτάζεται από τη δύση του ηλίου στις 31 Οκτωβρίου έως τη δύση του ηλίου την 1η Νοεμβρίου.

Αν και δεν είναι επίσημη αργία, το Halloween γιορτάζεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, κυρίως στη Δύση (Βόρεια Αμερική και Ευρώπη) αλλά και όλο και περισσότερο στις ασιατικές χώρες, κυρίως για εμπορικούς λόγους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμάται ότι είναι η γιορτή με το δεύτερο υψηλότερο ποσό σε καταναλωτικές δαπάνες μετά τα Χριστούγεννα.

Το Halloween ακολουθούν η Ημέρα των Αγίων Πάντων, για την οποία γίνεται αγρυπνία την 1η Νοεμβρίου και την Ημέρα των Ψυχών στις 2 Νοεμβρίου. Μαζί οι τρεις αυτές ημέρες μνήμης των νεκρών αποτελούν το τριώδιο του Hallowtide . Οι άνθρωποι παραδοσιακά επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών συγγενών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σχετίζεται επίσης με τη μεξικανική γιορτή Ημέρα των Νεκρών (Día de Muertos) στις 2 Νοεμβρίου.

Τα 5 κοκτέιλ

«Apple»

Apple από το μπαρ NR, στο Άπερ Ιστ Σάιντ του Μανχάταν.
Zenith Richards
Apple από το μπαρ NR, στο Άπερ Ιστ Σάιντ του Μανχάταν.

Με απλό όνομα, το κοκτέιλ «Apple» μας έρχεται από τον ιδιοκτήτη του μπαρ NR, στο Άπερ Ιστ Σάιντ του Μανχάταν, Σιγκεφούμι Καμπασίμα. Φροντίζουμε να ζεστάνουμε τα ποτήρια στα οποία θα σερβίρουμε το κοκτείλ έτσι ώστε τα υλικά μας να δέσουν μεταξύ τους.

Υλικά

44 ml μπέρμπον

54 ml μηλίτης

10 ml μέλι

2 ml Angostoura Bitters

1 ξύλο κανέλας

τριμμένη κανέλα

Εκτέλεση

Βάζουμε τα υλικά μας σε ένα ζεστό ποτήρι για κοκτέιλ και ανακατεύουμε.

Sunday Scaries

Sunday Scaries από το καφέ Sunday to Sunday στο Λόουερ Ιστ Σάιντ στο Μανχάταν.
Courtesy of Sunday To Sunday
Sunday Scaries από το καφέ Sunday to Sunday στο Λόουερ Ιστ Σάιντ στο Μανχάταν.

Από το καφέ, Sunday to Sunday, στο Λόουερ Ιστ Σάιντ στο Μανχάταν.

Υλικά

89 ml τεκίλα

59 ml μηλίτης

7 ml χυμό λεμόνι

29 ml σιρόπι σφένδαμο

29 ml ασπράδι από αυγό

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ χωρίς πάγο για να δημιοιργήσουμε αφρό. Αφού τα χτυπήσουμε προσθέτουμε λίγο πάγο και χτυπάμε πάλι.

Σουρώνουμε σε ένα ποτήρι κρασιού, χωρίς πάγο και γαρνίρουμε με κανέλα.

Cold Blooded

Cold Blooded από το Bamboo Room στο Γουέστλεικ Βίλατζ της Καλιφόρνια.
Courtesy of Bamboo Room
Cold Blooded από το Bamboo Room στο Γουέστλεικ Βίλατζ της Καλιφόρνια.

Ο Όστιν Φράνκο, μάνατζερ του Bamboo Room κοκτέιλ μπαρ στο Γουέστλεικ Βίλατζ της Καλιφόρνια, μοιράζεται μαζί μας ένα κοκτέιλ που το χρώμα του θυμίζει σανγκουίνι, φρουτώδες στην γεύση και πολυ αναζωογονητικό.

Το Bamboo Room φτιάχνει την δική του γρεναδίνη από χυμό και μελάσα ροδιού μαζί με άνθος πορτοκαλιού και κρυσταλλική ζάχαρη. Παράλληλα περνάει το χείλος του ποτηριού με κόκκινη ζάχαρη την οποία έχει φτιάξει από χυμό πατζαριού.

Υλικά

59 ml Βότκα

29 ml γρεναδίνη

29 ml φρέσκο χυμο λεμόνι

22 ml λικέρ πορτοκάλι Combier ή Cointreau αλλιώς Triple Sec

2 βατόμουρα, αναμεμειγμένα με τα υλικά

Εκτέλεση

Περνάμε το χείλος από ένα ποτήρι μαρτίνι με κόκκινη ζάχαρη. Βάζουμε τα υλικά στο σέικερ και ανακατεύουμε τα βατόμουρα. Προσθέτουμε πάγο, ανακατεύουμε και διπλο στραγγίζουμε. Συμπληρώνουμε με λίγο αφρώδη οίνο και γαρνίρουμε με βατόμουρο περασμένο σε οδοντογλυφίδα και μία φέτα λεμόνι.

Beetlejuice

Beetlejuice από το κοκτέιλ μπαρ Little Rebel στο Ιστ Βίλατζ της Νέας Υόρκης.
Courtesy of Little Rebel
Beetlejuice από το κοκτέιλ μπαρ Little Rebel στο Ιστ Βίλατζ της Νέας Υόρκης.

Αυτή η συνταγή προέρχεται από το Little Rebel, ένα μοντέρνο κοκτέιλ μπαρ στο Ιστ Βίλατζ της Νέας Υόρκης. Οι γεύσεις είναι τροπικές με την εμφάνιση διασκεδαστική και κάπως απόκοσμη.

Μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας πουρέ από passion fruit ή να τα αγοράσουμε έτοιμο κατεψυγμένο.

Υλικά

36 ml άσπρο ρούμι

36 ml μαύρο ρούμι

22 ml πουρέ από passion fruit

22 ml απλό σιρόπι

ζαχαρωτά - καραμέλες Gummy brains candy για το γαρνίρισμα

Σιρόπι γρανδίνης για το τέλος

Εκτέλεση

Προσθέτουμε πάγο στο σέικερ και χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί. Σουρώνουμε σε ένα ποτήρι γεμάτο πάγο. Γαρνίρουμε με gummy brains καραμέλα ή άλλη καραμέλα της επιλογής μας και 7.4 ml γρεναδίνης.

Fresh Monkey

Fresh Monkey από το ξενοδοχείο Le Fouquet’s στο Παρίσι.
Courtesy of Le Fouquet's
Fresh Monkey από το ξενοδοχείο Le Fouquet’s στο Παρίσι.

Ο Στεφάν Τζινουβέ, από το ξενοδοχείο Le Fouquet’s στο Παρίσι, μας προτείνει να δοκιμάσουμε το Fresh Monkey, με ξεχωριστές φθινοπωρινές γεύσεις μήλου και πικάντικου τζίντζερ.

Υλικά

44 ml Τζιν (Το Le Fouquet’s χρησιμοποιεί Monkey 47)

14 μκλ σιρόπι μήλου

22 ml χυμό λεμονιού

22 ml ασπράδια αυγών

22 ml ginger beer

Εκτέλεση

Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ γεμάτο μέχρι την μέση με πάγο. Χτυπάμε και στραγγίζουμε σε ένα ποτήρι σαμπάνιας κουπέ. Γαρνίρουμε με ένα μικρό κλαδάκι δεντρολίβανο και πέταλα λουλουδιών.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ