Η ιστορία πίσω από τον πίνακα του Φραντς Μαρκ που έσωσε μία οικογένεια Εβραίων από τους Ναζί

Ο σπάνιος πίνακας του εξπρεσιονιστή ζωγράφου με τις κόκκινες αλεπούδες βγαίνει σε δημοπρασία.
“The Foxes” (Die Füchse), Φραντς Μαρκ
“The Foxes” (Die Füchse), Φραντς Μαρκ
Reuters

Ένας σπάνιος πίνακας του Γερμανού εξπρεσιονιστή Φραντς Μαρκ -που επιστράφηκε πέρυσι από μουσείο στη Γερμανία στους απογόνους του Εβραίου συλλέκτη και νόμιμου αρχικού ιδιοκτήτη, ο οποίος τον είχε πουλήσει προκειμένου να διαφύγει από τους Ναζί -αναμένεται να σημειώσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ πώλησης έργου του καλλιτέχνη.

Το «The Foxes» (Die Füchse), στο οποίο απεικονίζονται δύο μπλεγμένες κόκκινες αλεπούδες, εκτιμάται ότι θα φέρει περί τα 47 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 42 εκ. ευρώ) στη δημοπρασία του οίκου Christie’s που διοργανώνεται στο Λονδίνο, την 1η Μαρτίου.

«Θα είναι μια καταπληκτική στιγμή για τον κόσμο της τέχνης γιατί οι σημαντικοί πίνακες του Φραντς Μαρκ είναι απίστευτα σπάνιοι», λέει στο Reuters ο Τζούσι Πυλκκάνεν, παγκόσμιος πρόεδρος του Christie’s.

Ο Μαρκ, σημαντική φυσιογνωμία του γερμανικού εξπρεσιονισμού, γεννήθηκε στο Μόναχο το 1880 και πέθανε στη μάχη του Βερντέν κατά τον Α′ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ηλικία μόλις 36 ετών. Η σύντομη ζωή και καριέρα του σημαίνει ότι το έργο του είναι μικρό και πολύ λίγοι από τους πίνακές του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

Το «The Foxes» αγοράστηκε το 1928 από τον γερμανοεβραίο συλλέκτη Καρτ Κράβι, ο οποίος σύμφωνα με τον Christie’s, αναγκάστηκε να τον πουλήσει για να βοηθήσει την οικογένειά του να επιβιώσει και να φύγει από τη ναζιστική Γερμανία. Ο πίνακας αργότερα δόθηκε στο Μουσείο Kunstpalast στο Ντίσελντορφ.

«Ο πίνακας επέστρεψε στην οικογένεια πέρυσι μετά από μια μακρά διαδικασία, ενώ είχαν ήδη πάρει την απόφαση ότι όταν τον έπαιρναν πίσω, θα έβγαινε στην αγορά δίνοντας την ευκαιρία να αποκτηθεί από έναν νέο μεγάλο συλλέκτη», λέει ο Πυλκκάνεν.

Ο Μαρκ «φιλοτέχνησε μόνο 45 πίνακες το 1913, εκ των οποίων οι τέσσερις ανήκουν σε ιδιώτες. Αυτό είναι ένα αριστούργημα που εκτίθεται σε μουσείο στη Γερμανία από το 1962, οπότε είναι πραγματικά μια στιγμή που περίμεναν πολλές γενιές συλλεκτών» προσθέτει ο ίδιος.

Δημοφιλή