ΔΙΕΘΝΕΣ
03/04/2019 18:08 EEST | Updated 03/04/2019 18:08 EEST

Η ιστορία του πολεμικού πλοίου που έμεινε στο βυθό της θάλασσας για περισσότερα από 300 χρόνια

Το 95% των αρχικών τμημάτων του διατηρείται μέχρι και σήμερα και είναι στολισμένο με εκατοντάδες σκαλιστά γλυπτά.

Scanpix Scanpix / Reuters

Το Βάσα, είναι ένα πολεμικό πλοίο του 17ου αιώνα που ανήκε στα πολεμικά πλοία του Βασιλικού Στόλου της Σουηδίας. Κατασκευάστηκε μεταξύ του 1626 και 1628 και είναι το μοναδικό που διατηρείται ως τις μέρες μας.

Την εποχή εκείνη θεωρούνταν και το πλοίο με τον μεγαλύτερο πολεμικό εξοπλισμό παγκοσμίως. Τίτλοι τέλους όμως γράφτηκαν γι′ αυτό στις 10 Αυγούστου του 1628 όταν και βυθίστηκε έξω από το λιμάνι της Στοκχόλμης.

Το Βάσα, παρέμεινε εκεί για περισσότερα από τριακόσια χρόνια, μέχρι την ανακάλυψή του το 1961. Ένας Σουηδός εν αποστρατεία αξιωματικός του ναυτικού, ο Μπέρτιλ Νταγκφελντ, θυμάται την ημέρα που το άλλοτε ισχυρό πλοίο ανασύρθηκε μέσα από τα νερά της θάλασσας.

Scanpix Sweden / Reuters

«Θυμάμαι πάρα πολύ καλά αυτή τη μέρα. Ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται από τις 8 για την προγραμματισμένη τελετή. Η μπάντα ήταν έτοιμη να παίξει, η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Άντερς Φρανσέζ είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε το Βάσα χρόνια πριν. Ο ίδιος στο παρελθόν είχε αναφέρει πως η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία είχε έρθει αντιμέτωπος όταν το εντόπισε ήταν το να πείσει τους υπεύθυνους πως το εύρημά του όντως άξιζε.

Ο Φρανσέζ από το 1955 καθημερινά διέσχιζε με μια βάρκα τη θάλασσα προκειμένου να εντοπίσει κάποιο δείγμα από το πλοίο. Δημιούργησε μάλιστα ειδικό μηχανισμό για την αποστολή του.

Scanpix Sweden / Reuters

Το επόμενο καλοκαίρι το όνειρό του άρχισε να γίνεται πραγματικότητα, όταν εντόπισε το πρώτο κομμάτι από το Βάσα. Μετά από αρκετά χρόνια προετοιμασίας, το πλοίο βγήκε από το βυθό της θάλασσας στις 24 Απριλίου του 1961.

Μαζί με αυτό ανασύρθηκαν 14.000 περίπου ξύλινα αντικείμενα μεταξύ των οποίων και 700 γλυπτά. Μετά από μια διαδικασία συντήρησης όλα τα αντικείμενα αυτά τοποθετήθηκαν ξανά πάλι επάνω στο Βάσα, στις αρχικές τους θέσεις.

Τα πολεμικά πλοία του 17ου αιώνα δεν ήταν απλώς πολεμικές μηχανές, αλλά πλωτά παλάτια. Τα γλυπτά του Βάσα αναπαριστούν λιοντάρια, βιβλικούς ήρωες, Ρωμαίους αυτοκράτορες, θαλάσσια όντα, αρχαίες ελληνικές θεότητας και πολλά άλλα.

Fabrizio Bensch / Reuters

Ο Νταγκφελντ περιγράφει συγκινημένος στην κάμερα του BBC τη στιγμή που ολόκληρο το πλοίο αναδύθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας. Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο χειροκροτούσε συγκινημένος και η στιγμή ήταν μοναδική. «Ένιωθαν όλοι νικητές», αναφέρει.

Από τα τέλη του 1961 έως το 1988 το Βάσα βρίσκονταν στο ναυπηγείο Βάσα, όπως ονομάστηκε και στο οποίο γίνονταν όλες οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του πλοίου στην αρχική του μορφή. Το 1987 η Σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε την κατασκευή ενός χώρου που θα είναι ανοιχτός για το κοινό.

Scanpix Scanpix / Reuters

Έτσι το 1988 δημιουργήθηκε το Μουσείο Βάσα που στεγάζει το πλοίο. Το μουσείο άνοιξε επίσημα τις πόρτες του για το κοινό το 1990, όπου όλοι οι επισκέπτες του έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά ένα από τα μεγαλύτερα πλοία που κατασκευάστηκαν τον 17ο αιώνα.

Fabrizio Bensch / Reuters