ΠΟΛΙΤΙΚΗ
08/10/2019 20:50 EEST | Updated 09/10/2019 01:37 EEST

Η Βουλή αποφάσισε την σύσταση προανακριτικής για τον Παπαγγελόπουλο – Αποχώρησαν ΜεΡΑ25, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση

Με ψήφους 172 υπέρ και 84 κατά υπερψηφίστηκε η πρόταση των τριάντα βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Με ψήφους 172 υπέρ και 84 κατά υπερψηφίστηκε η πρόταση των τριάντα βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για την σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου για τέσσερα αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίαςανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα στην 1:25 το πρωί.

Στην ψηφοφορία ψήφισαν 261 βουλευτές. Εγκυρα ήταν 256 ψηφοδέλτια, άκυρα 4 και 1 λευκό.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε στις 17:00 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα με υπερψήφιση της πρότασης της πλειοψηφίας, από Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής. 

Αμέσως μετά ξεκίνησε η μυστική ψηφοφορία της ολομέλειας. Τα έδρανα της κυβέρνησης, παρέμειναν σύμφωνα με πληοροφορίες άδεια, καθώς οι υπουργοί παρακολούθησαν την συζήτηση από τα βουλευτικά έδρανα, σε μια κίνηση συμβολισμού περί διάκρισης των εξουσιών. 

To MεΡΑ25, η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ, αποχώρησαν από την συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Οπως προανήγγειλε ο γραμματέας του κόμματος, ΜεΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης, το κόμμα του,δεν θα μετέχει ούτε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, που θα συσταθεί για να ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, στην υπόθεση Novartis. Αντίθετα, θα συμμετέχουν στην προανακριτική επιτροπή τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το ΚΚΕ.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ότι με την σύσταση τέτοιων επιτροπών στις οποίες «βουλευτές δικάζουν βουλευτές», το κοινοβούλιο μετατρέπεται σε ένα άθλιο υποκατάστατο της εισαγγελικής αρχής, κάτι που αποτελεί θεσμική εκτροπή.

Παπαγγελόπουλος: Σήμερα θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενους

«Βομβαρδίζομαι από ψευδείς συκοφαντίες εδώ και πολύ καιρό. Επειδή είμαι θεσμικός άνθρωπος δεν έχω απαντήσει μέχρι τώρα δημόσια, σήμερα όμως θα αποδείξω τις συκοφαντίες και τους συκοφάντες», ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην αρχή της ομιλίας του από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για την πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά τον ίδιο.

«Σήμερα θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενος. Είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τους πρωτεργάτες της εγκληματικής ομάδας που θέλει να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και τόνισε πως θα αποδείξει ότι η δίωξη του για σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι γελοία, και θα αποκαλύψει τις αθέατες πλευρές αυτής της επιχείρησης.

Παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Δ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι θα ζητήσει την προστασία του και την προστασία της οικογένειας του και της Δικαιοσύνης από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μόλις ξεκινήσει το έργο της η ειδική επιτροπή.

«Αν ήμουν σκευωρός δεν θα είχα φροντίσει να εξασφαλίσω κάποιου είδους ασυλία; δεν θα είχα βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος και τόνισε ότι δεν άκουσε κανένα στοιχείο εναντίον του, παρά μόνο εκθέσεις ιδεών. Χαρακτήρισε σαθρή την πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ, για την οποία τόνισε ότι από την ίδια την πρόταση, προκύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική του δίωξη, η εξόντωση και η σε βάρος του πολιτική σκευωρία, ενώ επισήμανε ότι δεν αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ, ούτε καν το όνομα των φυσικών αυτουργών των αδικήματος της ηθικής αυτουργίας που του αποδίδεται. Κατήγγειλε επίσης ότι στόχος της πρότασης της ΝΔ είναι να «λεκιάσει» και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Τσίπρας: Και ρεβανσιστής και δειλός ο κ. Μητσοτάκης - Δεν έχει το σθένος να παραπέμψει κι εμένα

″Είναι προϊόν σκευωρίας το έγγραφο του FBI που περιγράφει το σκάνδαλο της Novartis; Βλέπετε, το FBI δεν είναι ΕΥΠ, να το θέσουμε υπό την εποπτεία του κ. Μητσοτάκη και αυτό να τελειώνουμε” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Γεννηματά: Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις - Η Βουλή πρέπει να σκάψει βαθιά στη λάσπη

Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε σκευωρία την υπόθεση Novartis και μίλησε για παραδικαστικό κύκλωμα που γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα ενός τμήματος της Δεξιάς. ”Αλλά τα τελευταία χρόνια ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνος που το υιοθέτησε πλήρως και το καρπώθηκε” είπε.

Λιβανός: Η απόφαση για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης είναι καθαρά υπόθεση κοινοβουλευτική

″Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για ρεβανσισμό και λιποταξία. Τον κατηγόρησε γιατί δεν καταλαβαίνει τις αρχές της δημοκρατίας”, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός όσα είπε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση απουσιάζουν από τη συζήτηση στη Βουλή, ”το έβαλαν στα πόδια και αποδεικνύονται ρεβανσιστές και δειλοί”.

Α. Λοβέρδος: Ο κ. Τσίπρας απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι δεν έχει κόφτη

″Ο κ. Τσίπρας απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι δεν έχει κόφτη, δεν έχει όριο στο ψέμα, τη δημαγωγία και την αναισχυντία”, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος για όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή αναφορικά με την υπόθεση NOVARTIS και τα ευρήματα των αμερικανικών αρχών.

Βελόπουλος: Αυτό που είδαμε είναι δύο παρατάξεις, η μία να μιλά για σκευωρία και η άλλη για μιζαδόρους

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, κατηγορώντας την, τόσο για δειλία, όσο και φυγομαχία.

Για δειλία κατηγόρησε την ΝΔ, γιατί «παραπέμπει μόνο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και δεν τολμά να βάλει στο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα», και φυγομαχία, γιατί «απουσιάζουν από τα έδρανα οι υπουργοί της για να υπερασπιστούν τη πρόταση της».

Κουτσούμπας: Οι βαθύτερες αιτίες των σκανδάλων στο χώρο του φαρμάκου, βρίσκονται στο ότι αυτό είναι ιδιοκτησία ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη βουλή σχετικά με την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ανέφερε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά, και σίγουρα δε θα είναι και η τελευταία, που μια υπόθεση που εμφανίζεται ως σκάνδαλο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και γίνεται προσπάθεια να επισκιάσει άλλα, επίσης σημαντικά ζητήματα και προβλήματα της επικαιρότητας.

Στην προηγούμενη Βουλή είχαμε το σκάνδαλο Νοβάρτις -το υπαρκτό σκάνδαλο- σήμερα έχουμε την αντίστροφη εκδοχή του, τις καταγγελίες που γίνονται για παράνομες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης».