CULTURE
24/07/2019 16:49 EEST | Updated 24/07/2019 16:51 EEST

Η ΚΟΑ σε Ηρωικούς Ρυθμούς

«Ήρωες» του χθες, του σήμερα και του αύριο συναντάμε στο πρόγραμμα της Καλλιτεχνικής Περιόδου 2019 – 2020 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

ΚΟΑ

Οι ήρωες δε ζουν μόνο στις σελίδες των βιβλίων. Είναι όλοι όσοι κάνουν δύσκολες επιλογές. Είναι αυτοί που αγωνίζονται, δημιουργούν, τιμούν και μας…παρασύρουν στο ρυθμό τους. Με αυτή τη σκέψη φύγαμε από τη συνέντευξη παρουσίασης του νέου καλλιτεχνικού προγράμματος της ΚΟΑπου έχει τον υπέρτιτλο Ήρωες, ο οποίος θα συνεχιστεί και κατά την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο. 

«Ήρωες» του χθες, του σήμερα και του αύριο συναντάμε στο πρόγραμμα της Καλλιτεχνικής Περιόδου 2019 – 2020 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το οποίο παρουσιάστηκε την Τρίτη 23 Ιουλίου από τον Καλλιτεχνικό της Διευθυντή, Στέφανο Τσιαλή, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο δραματουργικό νήμα, στο σκεπτικό που διέπει τόσο τους Κύκλους Συναυλιών όσο και τις μεμονωμένες Συναυλίες δίνοντάς τους ψυχή και υπόσταση .

 

ΚΟΑ

 

Τιμώντας την επέτειο διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Κύκλος Ήρωες θα συνεχιστεί και τη σεζόν 2020- 2021, ενώ παράλληλα η έννοια του ηρωισμού, της επανάστασης, της ανατροπής στα ισχύοντα δεδομένα αναφέρεται και σε όλους τους μεγάλους συνθέτες – Έλληνες και ξένους – με τους οποίους θα αναμετρηθεί φέτος η ΚΟΑ στον νέο Κύκλο «Ανατροπές & Πρωτοπόροι», αφού όπως τόνισε ο κ. Τσιαλής «Οι μεγάλοι συνθέτες ήρθαν συχνά σε ρήξη όχι μόνο με το μουσικό αλλά και με το πολιτικό κατεστημένο της εποχής τους».

 

 

Η ΚΟΑ, ως το αρχαιότερο ορχηστρικό συμφωνικό σύνολο της χώρας δεν θα μπορούσε να μην τιμήσει και την επέτειο 250 χρόνων από τη γέννηση του επιδραστικού Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, με τον ομώνυμο Κύκλο να περιλαμβάνει το σύνολο των Συμφωνιών και Κοντσέρτων του, αλλά και την εισαγωγή από «Τα ερείπια των Αθηνών». Το φιλόδοξο εγχείρημα παρουσίασης του μεγαλύτερου μέρους της εργογραφίας του Μπετόβεν δεν μας εκπλήσσει αφού, άλλωστε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μας έχει συνηθίσει σε Κύκλους που αποτελούν πρόκληση. Όπως ο Κύκλος Μάλερ, που ολοκληρώνεται εντός του 2020 μετά από έξι χρόνια, με την παρουσίαση της Πρώτης και της Τρίτης Συμφωνίας αλλά και της περίφημης Συμφωνίας των Χιλίων, μίας σύνθεσης που υπογραμμίστηκε ότι «σπάει κάθε όριο στο συγκεκριμένο μουσικό είδος».

 

KOA

 

Μετά το περσινό αφιέρωμα στον μέγιστο συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα, η ΚΟΑ πρόκειται να παρουσιάσει την προσεχή χρονιά, τόσο το έργο που θα λάβει το πρώτο βραβείο σύνθεσης στο πλαίσιο του ομώνυμου διεθνούς διαγωνισμού, όσο και τη δημιουργία του βραβευθέντος με το ειδικό βραβείο για νέο Έλληνα συνθέτη στον ίδιο διαγωνισμό, βραβείο που θα απονείμει μάλιστα η Ορχήστρα.

Οι Έλληνες συνθέτες, αρχιμουσικοί και μουσικοί κυριαρχούν. Έργα με άμεση ή έμμεση αναφορά στην Επανάσταση από βασικούς εκπροσώπους της Εθνικής Σχολής (Καλομοίρης, Ξένος, Πετρίδης, Σκλάβος) αλλά και πρωτοπόρους δημιουργούς, όπως ο Σκαλκώτας αλλά και ο Γιάννης Χρήστου. Πλήθος καταξιωμένων Ελλήνων μαέστρων θα ανέβουν στο πόντιουμ της ΚΟΑ, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται σε διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες πιανίστες αλλά και νέους σολίστ που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Μετά τις περσινές μετακλήσεις σημαντικών ονομάτων, φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την Ορχήστρα υπό τον θρυλικό Κριστόφ Έσενμπαχ αλλά και τον μυθικό Βλαντίμιρ Ασκενάζυ, που επιστρέφει για πολλοστή φορά, έχοντας αγαπηθεί ιδιαίτερα από το αθηναϊκό κοινό.

Με ενδιαφέρον, ακούσαμε τη δέσμευση ότι – μετά και την επιτυχημένη περυσινή Τόσκα σε μορφή κοντσερτάντε – θα παρουσιάζεται ένα έργο του λυρικού ρεπερτορίου κάθε σεζόν.

Το έργο- πρόκληση με το οποίο θα αναμετρηθεί η Ορχήστρα είναι ο Βαγκνερικός Τριστάνος και Ιζόλδη με τους κορυφαίους Στέφαν Φίνκε και Πέτρα Λανγκ να έρχονται από το φημισμένο φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ για να αναλάβουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο φαίνεται ότι βρίσκεται για ακόμη μια χρονιά στην καρδιά του προγραμματισμού της ΚΟΑ με τα προγράμματαΔικαίωμα στη Μουσική και Επιμένοντας Αιγαίο. Με ενδιαφέρον, αλλά και ιδιαίτερη χαρά ακούσαμε ότι το Πρόγραμμα Προσφορά Μουσικής και Μουσική Προσφοράυπό την αιγίδα του διαπρεπούς Λεωνίδα Καβάκου συνεχίζει το ταξίδι του σε πόλεις της Ελλάδας για τέταρτη χρονιά, όπως και η Ακαδημία Νέων Μουσικών που περιλαμβάνει πλέον όλα τα μουσικά όργανα μιας συμφωνικής Ορχήστρας.

 

ΚΟΑ

 

Τα δραστήρια μουσικά σύνολα της ΚΟΑ – ένα εκ των οποίων, το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών συγκεκριμένα, μας γοήτευσε με μία δεκάλεπτη ερμηνεία έργων των Χάυντν, Ιμπέρ, Φάρκας και Μπετόβεν εν μέσω της παρουσίασης – μας καλούν και φέτος για Μουσικούς Περιπάτους σε Μουσεία. Ενώ σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες, σε παραγγελία της ΚΟΑ, παραδίδουν έργα εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση, συνδέοντας το χθες με το σήμερα.

Με τη δεύτερη ηχογράφηση για την έγκριτη δισκογραφική εταιρεία Naxos σε εξέλιξη (το πρώτο cd με έργα Σκαλκώτα θα κυκλοφορήσει σύντομα), τη συνεργασία με το Γ Πρόγραμμα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας και δύο – τουλάχιστον – προσκλήσεις για περιοδείες στο εξωτερικό, η ΚΟΑ, εντυπωσιάζει και επιβραβεύεται για την ηρωική προσπάθεια που καταβάλει με «τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτει».

 

KOA