ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/04/2018 11:32 EEST

Η μαφία των λαθραίων τσιγάρων: Πώς κατάφερναν να πωλούν 1,3 ευρώ το πακέτο

Η οργάνωση διαχειριζόταν τέσσερα «εργοστάσια» παραγωγής τσιγάρων σε Αυλώνα, Κορωπί και Ασπρόπυργο

Ίσως το μεγαλύτερο κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων στην Ελλάδα εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία το περασμένο Σάββατο στην Αττική.

Η οργάνωση διαχειριζόταν τέσσερα «εργοστάσια» παραγωγής τσιγάρων σε Αυλώνα, Κορωπί και Ασπρόπυργο. Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν τρεις Έλληνες, ανάμεσά τους ένας 56χρονος απόστρατος αστυνομικός, ο οποίος φέρεται ως αρχηγός. Οι συλληφθέντες είχαν στήσει ολόκληρη γραμμή παραγωγής: Παρασκευή, επεξεργασία, τυποποίηση, συσκευασία και διακίνηση. Την πρώτη ύλη, δηλαδή τον ανεπεξέργαστο καπνό, τον εισήγαγαν από την Ιταλία. Στις εφόδους των αστυνομικών στις αποθήκες που είχαν μετατραπεί σε εργαστήρια βρέθηκαν συνολικά 234.806 πακέτα τσιγάρων, 85.817 συσκευασίες καπνού και 15.960 κιλά χύμα καπνού. Η αξία των κατασχεθέντων υπολογίζεται περίπου στις 500.000 ευρώ. Τα τσιγάρα-μαϊμού» έφεραν τις επωνυμίες Karelia, Marlboro, Old Holborn και GR, εν αγνοία φυσικά των εταιριών.

«Το κάθε πακέτο το πουλούσαν στη μαύρη αγορά έναντι 1,3 ευρώ. Και αυτό γιατί πολύ απλά δεν πλήρωναν τίποτε απολύτως σε φόρους και δασμούς. Με τα χρήματα που επένδυσαν για τα παράνομα εργοστάσια θα μπορούσαν να έχουν ανοίξει νόμιμη επιχείρηση και να κερδίζουν. Δεν το έκαναν όμως γιατί ήθελαν το υπερκέρδος που παράγεται από τη μη πληρωμή φόρων», λέει αστυνομική πηγή.

Η οργάνωση διέθετε για τη διακίνηση μεταπωλητές στην Αττική και σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας. Η άκρη του νήματος για την εξάρθρωση βρέθηκε στη Βέροια, μόλις την περασμένη Παρασκευή, χάρη στην παρατηρητικότητα ενός αστυνομικού που υπηρετεί στο τοπικό Τμήμα Ασφαλείας. Ο αστυνομικός διέκρινε ένα ύποπτο βαν, το οποίο επιχείρησε να ελέγξει. Ο οδηγός, ωστόσο, ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε. Τότε, κράτησε στη μνήμη του την πινακίδα του οχήματος, μέσω της οποίας η Αστυνομία διαπίστωσε ότι το βαν ανήκει σε άτομο που είχε απασχολήσει στο παρελθόν για διακίνηση λαθραίων τσιγάρων. Αμέσως ενημερώθηκε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, η οποία σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες διαπίστωσε ότι το όχημα είχε μεταβεί στη Βέροια για να αφήσει μεγάλη ποσότητα καπνικών προϊόντων. Η παρακολούθηση του ατόμου που κατείχε το βαν οδήγησε τους αστυνομικούς στα «εργοστάσια» της Αττικής.

Η έρευνα από την πλευρά της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος δεν έχει ακόμα κλείσει, καθώς έχουν διαφύγει της σύλληψης τέσσερα άτομα, τρεις Έλληνες και ένας Ρουμάνος. Σε βάρος των συνολικά εφτά κατηγορουμένων σχηματίστηκε δικογραφία.

Sponsored Post