Η Μαρία Ευθυμίου στον κατάμεστο «Παρνασσό» για τους σκοπούς της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών

Με απλό, άμεσο, πυκνό και επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο, η πανεπιστημιακός μίλησε για την «Η Ελλάδα στον 20ο αιώνα» για τους σκοπούς της Εταιρείας.
Η Μαρία Ευθυμίου στο βήμα του ομιλητή της ιστορικής αίθουσας του Συλλόγου «Παρνασσός»
Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών - Πόρτα Ανοιχτή
Η Μαρία Ευθυμίου στο βήμα του ομιλητή της ιστορικής αίθουσας του Συλλόγου «Παρνασσός»

Στην ιστορική, κατάμεστη, κεντρική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ομιλία της Πανεπιστημιακού Μαρίας Ευθυμίου με θέμα «Η Ελλάδα στον 20ο αιώνα», για τους σκοπούς της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή.

Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών και οι Φίλοι του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» .Στο περίφημο βήμα της αίθουσας έχουν βρεθεί ως ομιλητές επιφανείς ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Πιερ ντε Κουμπερτέν, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Στην ομιλία της, η Καθηγήτρια Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού, Μαρία Ευθυμίου, αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορική διαδρομή της χώρας κατά τον 19 ο αιώνα, αλλά και στους ανωτέρω πρωταγωνιστές, μεταξύ πολλών άλλων, συνδέοντας και αποκαλύπτοντας τις ρίζες των ιστορικών εξελίξεων του 20ου αιώνα.

Έμφαση δόθηκε ιδιαίτερα στο χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ελλήνων, όποτε βρίσκονται στο ύψος της επιτυχίας να κάνουν το παν για να πέσουν χαμηλά, με αποτέλεσμα να πρέπει να κάνουν πάλι μεγάλο αγώνα για να ξανασηκωθούν! Από το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, μέχρι τον Όθωνα, και από τους Βαλκανικούς Πολέμους έως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εθνικό Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πώς κινήθηκαν τα νήματα της Ιστορίας; Ποια ήταν τα κίνητρα, οι αποφάσεις και οι κομβικές στιγμές που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της χώρας;

Κατάμεστη η αίθουσα του Συλλόγου «Παρνασσός» κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Μ. Ευθυμίου
Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών - Πόρτα Ανοιχτή
Κατάμεστη η αίθουσα του Συλλόγου «Παρνασσός» κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Μ. Ευθυμίου

Με τον απλό, άμεσο, πυκνό και επιστημονικά τεκμηριωμένο της λόγο, η Μαρία Ευθυμίου ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια ενός ενθουσιώδους και προσηλωμένου κοινού, με αδρές γραμμές, την ιστορική πραγματικότητα της Ελλάδας του 19ου και 20ου αιώνα. Μία αλησμόνητη βραδιά για όλους!

Όλα τα έσοδα της εκδήλωσης διατέθηκαν για την υποστήριξη του έργου που επιτελείται στο Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης «Πόρτα Ανοιχτή».

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή, ειδικώς αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο, ιδρύθηκε το 1972 για να προσφέρει μια θέση στον ήλιο στον άνθρωπο με εγκεφαλική παράλυση στην Ελλάδα. Στο Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης «Πόρτα Ανοιχτή» προσφέρεται καθημερινά και δωρεάν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και προγραμμάτων για την εκπαίδευση, αποκατάσταση, ψυχαγωγία και κοινωνική ένταξη 240 παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με εγκεφαλική παράλυση.

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή έχει τιμηθεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών για το «πολύπλευρο κοινωνικό και προνοιακό της έργο», καθώς και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας. Είναι Οργανωτικό Μέλος για την Ελλάδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εγκεφαλικής Παράλυσης(ICPS) και μέλος του European Association of Service Providers for Persons with Disabilities(EASPD), της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και του «Δικτύου».