Οι ηλικιωμένες γυναίκες που παρέμειναν σε μια μεσογειακή διατροφή με μειωμένες θερμίδες, περπατούσαν και έκαναν προπόνηση με αντιστάσεις για τρία χρόνια βελτίωσαν την οστική τους πυκνότητα, ειδικά στο κάτω μέρος της πλάτης τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. «Η μεσογειακή διατροφή με μειωμένη ενέργεια περιλαμβάνει τις συμμετέχουσες που καταναλώνουν μια τροποποιημένη εκδοχή της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής με περίπου 30% λιγότερες θερμίδες από τη συνήθη πρόσληψη», δήλωσε ο συν-συγγραφέας  Τζίζους Φρανσίσκο Γκαρσία – Γκαβιλάν ανώτερος βιοστατιστικός στο Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili στην Ταραγόνα της Ισπανίας.

Οι γυναίκες της μελέτης, οι οποίες κυμαίνονταν σε ηλικία από 55 έως 75 ετών, ήταν επίσης σε θέση να αποτρέψουν την οστική φθορά που συνήθως συμβαίνει κατά την απώλεια βάρους, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Advertisement
Advertisement

«Αυτό που είναι καινούργιο σε αυτή τη μελέτη είναι το εύρημα ότι ο συνδυασμός μιας ισορροπημένης, μειωμένων θερμίδων μεσογειακής διατροφής με σωματική δραστηριότητα μπορεί να αποτρέψει την απώλεια οστικής μάζας σε ηλικιωμένες γυναίκες, ακόμη και ενώ χάνουν βάρος»

«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η απώλεια βάρους, ιδίως μόνο μέσω της διατροφής, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της οστικής πυκνότητας, η οποία ενέχει κινδύνους για τους ηλικιωμένους. Επιπλέον, η άσκηση από μόνη της δεν αποτρέπει πάντα αυτό το ζήτημα», δηλώνει η Γκαρσία Γκαβιλάν σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.

«Αυτό που είναι καινούργιο σε αυτή τη μελέτη είναι το εύρημα ότι ο συνδυασμός μιας ισορροπημένης, μειωμένων θερμίδων μεσογειακής διατροφής με σωματική δραστηριότητα μπορεί να αποτρέψει την απώλεια οστικής μάζας σε ηλικιωμένες γυναίκες, ακόμη και ενώ χάνουν βάρος», αναφέρει.

«Αυτό τονίζει ότι ο τύπος της διατροφής είναι σημαντικός κατά την απώλεια βάρους, όχι μόνο η πρόσληψη θερμίδων».

Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν προκαλούν τόσο μεγάλη έκπληξη, δηλώνει ο δρ Άντριου Φρίμαν, διευθυντής καρδιαγγειακής πρόληψης και ευεξίας στο National Jewish Health στο Ντένβερ.

«Όταν εφαρμόζουμε τον τρόπο ζωής που ο άνθρωπος ήταν πάντα προορισμένος να ζει, δηλαδή να κινείται πολύ και να τρώει κυρίως απλές, φυτικές τροφές, όλα τα συστήματα βελτιώνονται, συμπεριλαμβανομένης της οστικής πυκνότητας», δηλώνει ο δρ Φρίμαν, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/fakelos-parenthete-metroteta-e-ellenike-praymatikoteta_gr_67fc009fe4b0afe00ba8df14

Γιατί η μεσογειακή διατροφή; 

Η νέα μελέτη αποτελεί μέρος της μελέτης PREDIMED-Plus, μιας τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής για παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που διεξήχθη σε 23 ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία της Ισπανίας. Στη δοκιμή συμμετείχαν 924 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με μεταβολικό σύνδρομο, οι οποίοι ήταν υπέρβαροι ή είχαν παχυσαρκία. Οι μισοί από αυτούς τυχαιοποιήθηκαν στην κατανάλωση μεσογειακής διατροφής χωρίς περιορισμούς στις θερμίδες και χωρίς απαίτηση άσκησης.

Οι άλλοι μισοί ενθαρρύνονταν να περπατούν για τουλάχιστον 45 λεπτά την ημέρα έξι ημέρες την εβδομάδα και να κάνουν ασκήσεις δύναμης, ευλυγισίας και ισορροπίας τρεις ημέρες την εβδομάδα. Η διατροφή τους περιορίστηκε σε περίπου 30% λιγότερες θερμίδες από αυτές που συνήθως κατανάλωναν και μόνο από ένα διατροφικό πρόγραμμα μεσογειακού τύπου. Οι γυναίκες σε αυτή την ομάδα είδαν σημαντικά ισχυρότερα οστά σε ένα χρόνο και σε τρία χρόνια μετά τη μελέτη.

Advertisement

«Ενώ τα προηγούμενα αποτελέσματα από τη δοκιμή PREDIMED-Plus ανέδειξαν τα οφέλη από τη διατήρηση της άλιπης μάζας και την απώλεια βάρους, αυτή είναι η πρώτη δημοσίευση που αποδεικνύει ότι αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, ιδίως σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας», δήλωσε ο Γκαρσία – Γκαβιλάν.

Η διακεκριμένη μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει απλή, φυτική κουζίνα, με μεγάλο μέρος κάθε γεύματος να επικεντρώνεται σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και σπόρους, με λίγους ξηρούς καρπούς και μεγάλη έμφαση στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Τα λίπη εκτός από το ελαιόλαδο, όπως το βούτυρο, καταναλώνονται σπάνια, αν καταναλώνονται καθόλου, και η ζάχαρη και τα εξευγενισμένα τρόφιμα αποφεύγονται (Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία και έχουν «απογυμνωθεί» από τις θρεπτικές τους αξίες είναι γνωστά ως εξευγενισμένα τρόφιμα). 

Το κόκκινο κρέας χρησιμοποιείται με φειδώ, συχνά μόνο για να δώσει τον τόνο σε ένα πιάτο. Ενθαρρύνεται η κατανάλωση υγιεινών, λιπαρών ψαριών, τα οποία είναι γεμάτα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες μερίδες από ό,τι στην παραδοσιακή δυτική διατροφή.

Advertisement

Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, άνοια, κατάθλιψη, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη και απώλεια μνήμης. Η τήρηση της δίαιτας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υγιέστερη καρδιά, απώλεια βάρους και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/deo-froetaeyeia-poe-mporoen-na-rixoen-ten-epsele-mas-piese-perissotero-ki-apo-to-an-kopsoeme-to-alati_gr_67ff995be4b0cc011576ece5

Αλλά γιατί ακριβώς το πρόγραμμα γευμάτων θα βοηθούσε στη διατήρηση των οστών;

«Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία των οστών», δηλώνει η δήλωσε η Γκαρσία – Γκαβιλάν. «Οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν το απαραίτητο ασβέστιο, το μαγνήσιο και τη βιταμίνη D. Τα υγιή λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις φλεγμονές».

Advertisement

Τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C από φρούτα και λαχανικά, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία και υποστήριξη των οστικών κυττάρων, προσθέτει ακόμη η ίδια, ενώ άλλες σημαντικές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Κ που βρίσκεται σε λαχανικά όπως το σπανάκι, παίζουν ρόλο στο σχηματισμό των οστών.

Advertisement

«Μαζί, αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο οστικής απώλειας και να υποστηρίξουν τη διατήρηση των οστών, ειδικά καθώς γερνάμε», καταλήγει. «Η κατανόηση αυτού του διατροφικού πλαισίου είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης ποιότητας ζωής μας».

ΠΗΓΗ: Cnn.com

Advertisement