Η νέα πράσινη γειτονιά των Πετραλώνων

Το έκτο πάρκο «τσέπης» βρίσκεται από την Πέμπτη στη διάθεση κατοίκων και επισκεπτών της Αθήνας.
Πάρκο τσέπης στα Πετράλωνα
Δήμος Αθηναίων
Πάρκο τσέπης στα Πετράλωνα

Ενισχύοντας το δίκτυο των πάρκων «τσέπης», ο Δήμος Αθηναίων, όπως αναφέρει, συνεχίζει να δημιουργεί «πράσινα» σημεία συνάντησης για τους κατοίκους της Αθήνας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αναβάθμισης της πόλης. Ύστερα από εργασίες, που διήρκησαν περίπου ένα μήνα, το έκτο πάρκο «τσέπης» βρίσκεται από την Πέμπτη στη διάθεση κατοίκων και επισκεπτών της Αθήνας, στα Πετράλωνα.

Αποκαταστάθηκε, λοιπόν, ένας ακόμη «πνεύμονας» πρασίνου σε αυτή τη ζωντανή γειτονιά της πρωτεύουσας, με νέα παρτέρια στον γραμμικό χώρο του πεζόδρομου, έκτασης 160 τ.μ.

Το πάρκο τσέπης στον πεζόδρομο Δημ. Παυλίδη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου».

Το «πριν» του πάρκου τσέπης στα Πετράλωνα
Δήμος Αθηναίων
Το «πριν» του πάρκου τσέπης στα Πετράλωνα

Με έμφαση στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση του πεζόδρομου, το νέο αειφόρο «pocket park» οριοθετήθηκε με φυτεύσεις σε μοντέρνες γεωμετρικές χαράξεις. Κατά μήκος του πεζόδρομου φυτεύτηκαν νέα, ψηλά και αειθαλή δέντρα, κατάλληλα για τις τοπικές μικροκλιματικές συνθήκες, τα οποία προσφέρουν φυσική σκίαση για την πιο ευχάριστη παραμονή των επισκεπτών μέσα στο πάρκο.

Συνολικά φυτεύτηκαν 6 δέντρα, 276 θάμνοι και 200 φυτά, εικόνα που αναβαθμίζει το πάρκο αισθητικά και οικολογικά. Παράλληλα, ο αστικός εξοπλισμός στον χώρο ανανεώθηκε με την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, κάδων ανακύκλωσης και ειδικών κάδων για την ανακύκλωση αποτσίγαρων, ενώ ενισχύθηκε και ο φωτισμός με αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα.

Στο πάρκο φυτεύτηκαν τέσσερα διαφορετικά́ είδη φυτών που «αγαπούν» τη σκιά́, είναι ανθεκτικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση και διαθέτουν φυλλώματα με διαφορετικές υφές και χρωματισμούς, προσφέροντας μία όμορφη όψη στην περιοχή, όλους τους μήνες του χρόνου. Πρόκειται για παραδοσιακά φυτά που χρησιμοποιούνταν και ευδοκιμούσαν στις αυλές της παλιάς Αθήνας για περισσότερο από έναν αιώνα και που σήμερα ξαναβρίσκουν τη θέση τους στο αστικό περιβάλλον, τοποθετημένα σε μοντέρνες συνθέσεις μέσα στο πάρκο.

Οπως επίσης ενημερώνει ο Δήμος, το πρότζεκτ θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα σε νέες πυκνοδομημένες γειτονιές της Αθήνας.