Η πράσινη μεταμόρφωση ενός εγκαταλελειμμένου χώρου 300 τ.μ. στο Μεταξουργείο

Τα «πάρκα τσέπης» επεκτείνονται στις γειτονιές της Αθήνας.
Ο χώρος στο Μεταξουργείο πριν
Ο χώρος στο Μεταξουργείο πριν

Ενας εγκαταλελειμμένος χώρος στο Μεταξουργείο έκτασης μόλις 300 τ.μ. μεταμορφώθηκε σε μια μικρή όαση. Οπως μας πληροφορεί ο Δήμος Αθηναίων, φυτεύτηκαν επτά νέα δέντρα, μεταξύ των οποίων μια ελιά στο κέντρο του χώρου, περισσότερα από 330 αναρριχώμενα φυτά και θάμνοι, καθώς και άλλα γηγενή αρωματικά φυτά. Και σε αυτό το πάρκο ανανεώθηκαν πλήρως οι αστικές υποδομές και εξοπλισμός, ενώ θα ενισχυθεί ο φωτισμός από αυτόνομο φωτοβολταϊκό στοιχείο.

Ο σχεδιασμός του Δήμου Αθηναίων για την απόδοση ελεύθερου χώρου στις γειτονιές της πόλης και τη δημιουργία χώρων πρασίνου παντού, συνεχίζεται με τα «πάρκα τσέπης», τα οποία αυξάνονται.

Οι μικρές αυτές οάσεις δημιουργούνται σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, όπου ο δημόσιος χώρος είναι περιορισμένος, για να βελτιώνουν την καθημερινότητα και να προσφέρουν διέξοδο για κοινωνική συναναστροφή αλλά και ανάσες οξυγόνου στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Τα «πάρκα τσέπης» που δημιουργούνται μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» συνδυάζουν τα οφέλη μικρών «οάσεων» πρασίνου που έχει ανάγκη η Αθήνα, με την αξιοποίηση ανοιχτών ανεκμετάλλευτων χώρων, οι οποίοι αναπλάθονται και γίνονται προσβάσιμοι στο κοινό.

Στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών, λοιπόν, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την Οργάνωση Γη, μια έκταση 300 τ.μ «μεταμορφώθηκε» σε πάρκο γειτονιάς. Μια ξεχασμένη γωνιά της πόλης απέκτησε ξανά φως και έγινε σύγχρονος χώρος συγκέντρωσης των κατοίκων της περιοχής, με έντονη βλάστηση και σύγχρονο εξοπλισμό.

Τα έργα αυτά θα συνεχίσουν να εκτελούνται σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, όπου υπάρχουν κατάλληλοι χώροι αναφέρουν οι άνθρωποι του Δήμου.

Ο χώρος στο Μεταξουργείο μετά. 
Ο χώρος στο Μεταξουργείο μετά.