Η νεκρανάσταση του ISIS

Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση που έπληξε το Παρίσι, ανέκυψαν και πάλι ερωτήματα σχετικά με την πραγματική εξολόθρευση του ISIS και την αποτελεσματικότητα των μέσων που χρησιμοποιούνται. Η επίθεση του Παρισιού, η οποία έγινε από έναν νεαρό Γάλλο επιτιθέμενο με μαχαίρι εναντίον πολιτών και την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το ISIS μετά και την δημοσιοποίηση βίντεο όπου ο δράστης δίνει όρκο υποταγής στον Abu Bakr Baghdadi, έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση από τον ίδιον τον Ντόναλντ Τραμπ της σύλληψης πέντε ηγετών της οργάνωσης σε κοινή επιχείρηση με την ιρακινή κυβέρνηση. Βεβαίως, οι μεμονωμένες επιθέσεις συνεχίζονται στην Ευρώπη και την Ασία, καθώς και την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Και ακριβώς εδώ αναρωτιέται κανείς για την αποτελεσματικότητα των μέσων καταπολέμησης της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι τελευταίοι μήνες συνοδεύτηκαν από δηλώσεις της Ρωσίας, του Ιράκ και του καθεστώτος Άσαντ για την θεία και ευλογημένη νίκη κατά του ISIS. Ο χάρτης που κυκλοφορεί στα ΜΜΕ επιβεβαιώνει με γκρι χρώμα ότι η οργάνωση έχει στην πραγματικότητα εξαφανιστεί από το Ιράκ, ενώ ελέγχει μόνο το 8% της συριακής επικράτειας. Η δυτική και ρωσική επικοινωνιακή μηχανή άρχισε να εμφανίζει το ISIS στο νεκροκρέβατο. Όμως, το πιο σημαντικό στοιχείο για μένα και το πιο κοντινό πραγματικότητα την τελευταία περίοδο είναι η δήλωση που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάτις, που επιβεβαίωσε ότι η οργάνωση δεν τελείωσε και ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια και χρόνος.

Το ISIS ελέγχει ακόμα μια σημαντική περιοχή κοντά στα ιρακινο-συριακά σύνορα ανατολικά του Ευφράτη, δύο μικρότερες στα δυτικά του Ευφράτη και στην έρημο της Συρίας και δύο περιοχές στα νότια της Δαμασκού και στα ισραηλινο-συριακά σύνορα αντιστοίχως, όταν οι δυτικές αναφορές επιβεβαιώνουν ότι η επικοινωνιακή και οικονομική δομή της οργάνωσης έχει καταστραφεί και ότι τα στρατιωτικά χτυπήματα έχουν διαλύσει την ηγετική της δομή. Οι τελευταίες εβδομάδες, όμως, αποδεικνύουν ότι η οργάνωση έχει επιστρέψει από το θάνατο.

Τοπική πηγή με πληροφορεί ότι η οργάνωση ήταν σε θέση να εξαντλήσει τις κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Ουάσιγκτον στα ανατολικά του Ευφράτη μέσω γρήγορων και στοχευμένων χτυπημάτων, καταφέρνοντας να κερδίσει μια μυστική συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ των δύο πλευρών από τις 2 Φεβρουαρίου έως το τέλος Απριλίου 2018. Το ISIS εκμεταλλεύθηκε αυτό το διάστημα και την γεωγραφική του θέση κοντά στα ιρακινο-συριακά σύνορα για να αναδιοργανωθεί στρατιωτικά και να προσελκύσει μέλη του που βρίσκονταν στην έρημο Ανμπάρ και ήρθαν στα ανατολικά της Συρίας. Αυτό κατέστη εμφανές κατά την διάρκεια του προηγούμενου μήνα, μέσα από την οργάνωση περισσότερων και ισχυρότερων επιθέσεων σε θέσεις των δυνάμεων του Άσαντ και των συμμαχικών του ιρανικών πολιτοφυλακών στις πόλεις Mayadeen, Bukamal και Deir ez-Zor, οι οποίες προκάλεσαν πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Όμως, τα γεγονότα δεν σταμάτησαν σε αυτό το σημείο.

Στην γραμμή ανάμεσα στην πόλη Deir ez-Zor και το κοίτασμα φυσικού αερίου Koniko διεξάγεται ένας θερμός πόλεμος δι′ αντιπροσώπων αλλά και απευθείας μερικές φορές, μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. Η Ρωσία, που θέλει κομμάτι της πίτας στο εσωτερικό της Συρίας, προσπαθεί να επεκταθεί μέσω των δυνάμεων του Άσαντ και του Ιράν και των πολυεθνικών πολιτοφυλακών του, ενώ η Ουάσιγκτον υπερασπίζεται την επιρροή της μέσω των Κούρδων και της αεροπορίας του Διεθνούς Συνασπισμού. Όπως επιβεβαιώνουν τοπικές πηγές, η άφιξη των γαλλικών στρατευμάτων στις περιοχές που ελέγχουν οι κουρδικές δυνάμεις στα ανατολικά του Ευφράτη έχει στόχο την υποστήριξη της επιρροής της Ουάσιγκτον. Εν μέσω όλης αυτής της τρέλας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οποιαδήποτε στιγμή σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, το ISIS αναδιοργανώθηκε και στα δυτικά του Ευφράτη. Σε καθημερινή βάση διεξάγει οργανωμένες επιθέσεις στην ευθεία μεταξύ των πόλεων Sukhnah και Homs στο σημείο Τ-3, σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει τα εδάφη που έχασε κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους. Γι’αυτό, οι ΗΠΑ υπό τον φόβο της επιστροφής του ISIS και της επέκτασης της ισχύος του στην συριακή έρημο, αλλά και της πιθανής περιπλοκής με την Μόσχα και τον Άσαντ και τους Ιρανούς συμμάχους του, αύξησαν τα στρατεύματά τους στην βάση Tanf στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας, με πάνω από δύο χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα.

Στα πλαίσια αυτής της ανάλυσης του πεδίου σύγκρουσης στη Συρία, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η πραγματικότητα της κατάστασης στο Ιράκ δεν είναι λιγότερο κακή. Το ISIS, το οποίο πέρασε από τον πόλεμο στρατευμάτων στον ανταρτοπόλεμο, έχει επιτύχει να κόψει τους δρόμους στο κεντρικό και δυτικό Ιράκ. Αναφορές προερχόμενες από την περιοχή επιβεβαιώνουν ότι, κατά την διάρκεια των ιρακινών βουλευτικών εκλογών, η οργάνωση πραγματοποίησε οκτώ επιθέσεις σε εκλογικά τμήματα και κατάφερε να σκοτώσει έναν σημαντικό ηγέτη της σιιτικής πολιτοφυλακής Al-Hashd Al-Sha’abi. Το γεγονός αυτό δεν αφήνει καμμία αμφιβολία ότι οι ανακοινώσεις της ιρακινής κυβέρνησης και του Διεθνούς Συνασπισμού περί εξόντωσης του ISIS είναι μόνο για επικοινωνιακή κατανάλωση.

Η τρομοκρατική οργάνωση ISIS εξακολουθεί να έχει κρυφή οικονομική δομή στο Ιράκ και τις γύρω χώρες. Η επίδρασή της στο μυαλό των νέων, αν και πιο περιορισμένη από πριν, εξακολουθεί να υφίσταται. Παρ’όλα αυτά, η επίθεση του Παρισιού επιβεβαιώνει ότι ο πόλεμος εναντίον της οργάνωσης δεν πέτυχε και δεν θα πετύχει αν δεν εκλείψουν οι λόγοι που στρέφουν τους νέους προς τον εξτρεμισμό. Η λύση είναι ιδεολογική και όχι στρατιωτική. Οι διωγμοί των σουνιτών από την σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ ήταν η σπίθα για την δημιουργία του ISIS. Ο πόλεμος του Άσαντ και των συμμάχων του, Ρωσίας και Ιράν, εναντίον του συριακού λαού έχει δημιουργήσει τέτοια απελπιστική κατάσταση η οποία οδηγεί στην ιδεολογική επέκταση της οργάνωσης. Η παντελής απουσία δικαιοσύνης της διεθνούς κοινότητας έχει ωθήσει πολλούς νέους στην Ευρώπη να προσπαθήσουν να αλλάξουν την πραγματικότητα με τα χέρια τους μέσω της εκδίκησης με τρομοκρατικές ενέργειες. Επομένως, για να τελειώσει το ISIS και να αποτραπεί ο σχηματισμός μιας νέας τρομοκρατικής οντότητας στο διεθνές σύστημα, θα πρέπει να ξαναδιαβαστεί η πραγματικότητα και να σταματήσει ο διωγμός των ανθρώπων στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Συρία και να επιβληθεί δικαιοσύνη.