Η No1 τροφή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της άνοιας

Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 944.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο που πάσχουν από άνοια.
.
Halfpoint Images via Getty Images
.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS): «Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 944.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο που πάσχουν από άνοια. Ενας στους 11 ανθρώπους άνω των 65 ετών έχει άνοια στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ενώ η έρευνα για την άνοια συνεχίζει να ευδοκιμεί καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για την πάθηση, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την πρόληψη και τη θεραπεία της. Σύμφωνα με το Alzheimer’s Disease International, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια κάθε 3 δευτερόλεπτα.

Ωστόσο, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης διαπίστωσε ότι μια ουσία που απαντάται με φυσικό τρόπο στα ρόδια, τις φράουλες και τα καρύδια θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ.

Πώς ορισμένα φρούτα και ξηροί καρποί μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της άνοιας

Μιλώντας στο Futurity, ο Βίλχελμ Μποχρ, συνεργάτης καθηγητής στο τμήμα κυτταρικής και μοριακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, είπε: «Η μελέτη μας σε μοντέλα ποντικών με AD [νόσος Alzheimer] δείχνει ότι η ουρολιθίνη Α, η οποία είναι μια φυσική ουσία στα ρόδια, μπορεί να ανακουφίσει προβλήματα μνήμης και άλλες συνέπειες της άνοιας.”

Και πρόσθεσε: «Αν και η μελέτη διεξήχθη σε μοντέλα ποντικιών, οι προοπτικές είναι θετικές. Μέχρι στιγμής, η έρευνα έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για την ουσία (που επικεντρώνεται) στα ποντίκια και σχεδιάζονται κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους».

Εξήγησε ότι τα άτομα με νευροεκφυλιστικές ασθένειες εμφανίζουν μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, γνωστή και ως μιτοφαγία. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να αφαιρέσει τα αδύναμα μιτοχόνδρια, τα οποία έτσι συσσωρεύονται και επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Και πρόσθεσε: «Εάν είμαστε σε θέση να διεγείρουμε διαδικασία αφαιρώντας τα αδύναμα μιτοχόνδρια, θα δούμε μερικά πολύ θετικά αποτελέσματα».

Ποιο είναι το επόμενο βήμα στην έρευνα

Οι ερευνητές πρέπει ακόμα να επιβεβαιώσουν πόση ποσότητα χρειάζεται και πόση ποσότητα μπορεί να ληφθεί χωρίς παρενέργειες. Ο Μποχρ είπε: «Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε τίποτα οριστικό για τη συνιστώμενη δόση. Αλλά φαντάζομαι ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα ρόδι την ημέρα. Ωστόσο, η ουσία είναι ήδη διαθέσιμη σε μορφή χαπιού και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βρούμε τη σωστή δοσολογία».

Σ′ αυτό το σημείο ελπίζουμε για περισσότερες εξελίξεις σύντομα.