Τι να προσθέσουμε στη διατροφή μας για να μειώσουμε κατά 28% τον κίνδυνο θανάτου από άνοια

Δίκαια έχει εξέχουσα θέση στην ελληνική κουζίνα.
milan2099 via Getty Images

Πολλές τροφές επιφυλάσσουν προστατευτικά οφέλη για την υγεία μας: Από τα πράσινα φυλλώδη χόρτα, που μπορούν να αυξήσουν τη μακροζωία, μέχρι τα καρύδια, που προωθούν την καλή υγεία του εγκεφάλου.

Αλλά αν ο γιατρός μας προειδοποίησε πως είμαστε επιρρεπείς στον κίνδυνο άνοιας ή εάν θέλουμε απλώς να εκμηδενίσουμε τις πιθανότητες, ένα είναι το συστατικό για να το πετύχουμε, σύμφωνα με ευρήματα από πρόσφατη μελέτη.

Τι είναι η άνοια;

Ο νευρολόγος δρ. Σέι Ντάτα εξηγεί ότι η άνοια είναι «μια αξιοσημείωτη επιδείνωση της νοητικής ικανότητας, που επηρεάζει τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων και τη διαδικασία της σκέψης».

Ο δρ Ντάτα συνεχίζει λέγοντας ότι οι κλινικές πτυχές της άνοιας τυπικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Μια με γνωστικά και μια με μη γνωστικά συμπτώματα.

Οι διαταραχές της μνήμης είναι χαρακτηριστικές των περισσότερων μορφών άνοιας, αν και τα γλωσσικά λάθη και η αδυναμία εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων είναι επίσης ορισμένα από τα πιο κοινά πρώτα σημάδια.

Στα μη γνωστικά συμπτώματα περιλαμβάνονται οι διαταραχές της διάθεσης, ψυχωσικά συμπτώματα και ένα ευρύ σύνολο συμπεριφορικών αλλαγών.

Η ίδια η άνοια γενικά δεν προκαλεί τον θάνατο. Αλλά στα μεταγενέστερα στάδια της, μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία και διάφορα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, της πνευμονίας και των συχνών πτώσεων.

Τα καλά νέα

Όσο σκληρό κι αν είναι το χτύπημα της άνοιας, η προσθήκη ενός νόστιμου βασικού προϊόντος στη διατροφή μας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια κατά 28%.

Συγκεκριμένα, σε μελέτη του Μαΐου του 2024, οι ειδικοί ανακάλυψαν μια σαφή σχέση μεταξύ της πρόσληψης ελαιολάδου και του μειωμένου κινδύνου θνησιμότητας που σχετίζεται με την άνοια.

Ο δρ Ντάτα εξηγεί ότι σύμφωνα με τη μελέτη, μια δίαιτα που περιλαμβάνει την κατανάλωση περισσότερων από 7 γραμμαρίων ελαιολάδου ημερησίως συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Ειδικά εάν η διατροφή μας αποτελείται επίσης από θρεπτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

Το καλύτερο είναι, πως παρόλο που όλες αυτές οι τροφές ναι μεν μπορούν να ενισχύσουν την ευεργετική δράση, η μελέτη έδειξε ότι και ανεξάρτητα από τα άλλα υγιεινά τρόφιμα που καταναλώνουμε, υπάρχει σημαντικό όφελος και μόνο από την καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου.

Το πόρισμα έρχεται σε συμφωνία με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, για την οποία οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι επιφυλάσσει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου άνοιας. Και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ως γνωστόν, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής δίαιτας.

Αλήθεια, τι κρύβεται μέσα στο ελαιόλαδο που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια;

Το ελαιόλαδο περιέχει μια ευνοϊκή αναλογία ωμέγα-3 προς ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, καθώς και ακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μέθοδος επεξεργασίας του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου διατηρεί αυτές τις ενώσεις, που θεωρούνται κρίσιμες για την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων και των αιμοφόρων αγγείων.

Και εφόσον τα κύτταρα είναι υγιή, είναι σε θέση να στέλνουν και να λαμβάνουν αποτελεσματικά τα ηλεκτροχημικά σήματα που επιτρέπουν στον εγκέφαλό μας να λειτουργεί κανονικά, πράγμα που πολλές φορές δεν συμβαίνει στα άτομα με άνοια.

Άλλες τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από άνοια

 • Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά

 • Τα φρούτα (κατά προτίμηση τα μούρα)

 • Τα δημητριακά ολικής άλεσης

 • Τα όσπρια

 • Οι ξηροί καρποί

 • Το ψάρι

Τροφές που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου

 • Το εξαιρετικά αλμυρό τυρί

 • Το γρήγορο φαγητό

 • Το τηγανητό ή το κόκκινο κρέας

 • Τα γλυκά

 • Το βούτυρο και η μαργαρίνη

(Mε πληροφορίες από Yahoo).