Η νούμερο 1 αλλαγή στο δέρμα μας που μπορεί να σημάνει καμπανάκι για διαβήτη

Κι όμως, δεν περιλαμβάνεται στα «κλασσικά» συμπτώματα.
.
Olga Rolenko via Getty Images
.

Σύμφωνα με το Diabetes UK, 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν με διαβήτη. Επιπλέον, 850.000 άνθρωποι μπορεί να ζουν με διαβήτη και να μην έχουν ακόμα διαγνωσθεί.

Ενώ ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη μόλις διαγνωστεί.

Σύμφωνα με το NHS, δεν υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούμε κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 1. Ωστόσο, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 μέσω της υγιεινής διατροφής, της τακτικής άσκησης και της επίτευξης υγιούς σωματικού βάρους.

Μερικά από τα συμπτώματα που υποδηλώνουν διαβήτη είναι:

  • Εντονο αίσθημα δίψας
  • Ούρηση πιο συχνά από το συνηθισμένο, ιδιαίτερα τη νύχτα
  • Αίσθημα μεγάλης κόπωσης
  • Απώλεια βάρους και απώλεια μυϊκού όγκου
  • Φαγούρα γύρω από το πέος ή τον κόλπο ή συχνά επεισόδια κολπικής μυκητίασης

Αν βιώνουμε κάποια απ′ αυτά, ας μιλήσουμε με τον γιατρό μας

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρ Μασκίμς Μουκάνς έναν διάσημο βαριατρικό χειρουργό (*εξειδίκευση της χειρουργικής που ασχολείται με την καταπολέμηση της παχυσαρκίας), ένας δείκτης πιθανού προδιαβήτη, ή διαβήτη που συχνά παραβλέπεται, είναι οι αλλαγές στο δέρμα.

Αλλαγές στο δέρμα που μπορεί να «δείχνουν» διαβήτη

Ο δρ. Μουκάνς σημείωσε: «Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν συνειδητοποιήσει ότι ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία του δέρματος μπορεί να συνδέονται με υποκείμενες καταστάσεις όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι χαρακτηριστικό του προδιαβήτη και του διαβήτη τύπου 2».

Επισήμανε ότι ένα κοινό σύμπτωμα που συνδέεται με αυτές τις παθήσεις είναι το σκουρόχρωμο δέρμα σε συγκεκριμένες περιοχές, ιδιαίτερα γύρω από τον λαιμό, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα.

Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως acanthosis nigricans, υποδηλώνει συχνά αντίσταση στην ινσουλίνη και μπορεί να εμφανιστεί πριν την ανάπτυξη διαβήτη.
Ο ίδιος εξηγεί: «Το Acanthosis nigricans δεν είναι απλώς μια ”καλλυντική” ανησυχία, είναι μια πιθανή κόκκινη σημαία για την υποκείμενη μεταβολική δυσλειτουργία.

«Όποιος παρατηρεί τέτοιες αλλαγές στο δέρμα του θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να συμβουλευτεί έναν επαγγελματία υγείας για περαιτέρω αξιολόγηση. Η παράβλεψη αυτών των σημαδιών θα μπορούσε να ... παραχωρήσει το παιχνίδι στα χέρια ενός σιωπηλού ”δολοφόνου”».

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης ότι οι πληγές που αργούν να επουλωθούν μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι της νόσου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο διαβήτης μπορεί να βλάψει την ικανότητα του σώματος να επουλώνει πληγές και τραυματισμούς. Η αργή επούλωση κοψιμάτων, μώλωπων ή λοιμώξεων, ιδιαίτερα στα πόδια, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι μειωμένης ροής αίματος και νευρικής βλάβης που σχετίζεται με την πάθηση.

Ο δρ Μουκάνς τονίζει τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης και παρέμβασης στη διαχείριση του προδιαβήτη και του διαβήτη: «Η αναγνώριση αυτών των προειδοποιητικών σημείων και η αναζήτηση άμεσης ιατρικής φροντίδας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη».

Σημείωση: Στον προδιαβήτη συνήθως δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα και μπορεί να εξελιχθεί αθόρυβα αν και κάποιες φορές ενδέχεται να παρουσιαστούν κάποια κοινά συμπτώματα διαβήτη όπως αίσθημα δίψας, συχνουρία, αίσθημα κόπωσης, ζάλη και θολή όραση.