Η Νορβηγία έτοιμη να πουλήσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή της κρίση

«Δεν κλείνουμε καμία πόρτα για κανένα είδος διαλόγου ή επαφής», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας
AFP via Getty Images

Διέξοδο στην Ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση επιθυμεί να γίνει η Νορβηγία με τους παραγωγούς φυσικού αερίου της χώρας να δηλώνουν πρόθυμοι να διαπραγματευτούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν κλείνουμε καμία πόρτα για κανένα είδος διαλόγου ή επαφής», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιόνας Γκάρ Στόρ σε δηλώσεις του σήμερα στο Όσλο.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να έχουμε έκτακτες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις εταιρείες και να δούμε όποιον ρόλο μπορούμε να παίξουμε» υποστήριξε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Νορβηγία και η ΕΕ έχουν ξεκινήσει μια ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη τρόπων διαχείρισης της έλλειψης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο Στορ συναντήθηκε σήμερα το πρωί με στελέχη από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας του, συμπεριλαμβανομένων των Equinor ASA, Aker BP ASA και Var Energi ASA.

«Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις εταιρείες είναι το ζήτημα των μακροπρόθεσμων συμβάσεων και πώς να τις χειριστούν με καλό τρόπο», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Ενέργειας Τέργκιε Αασλαντ. «Το ζήτημα είναι οι εγγυήσεις και η διαχείριση κινδύνου που υπάρχει ήδη στην αγορά».

Equinor προς ΕΕ: Μην κλείνετε τις πόρτες

Ο Όιβιντ Έρικσεν, διευθύνων σύμβουλος της Aker ASA, της μητρικής εταιρείας της Aker BP, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι ανοιχτή σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τους κατάλληλους αντισυμβαλλομένους.

«Στα σημερινά επίπεδα τιμών υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για τις περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες», είπε ο Έρικσεν. «Έτσι, το πρόβλημα εντοπίζεται στις τιμές και στο πως το κράτος και οι εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν ώστε να κρατήσουν τις τιμές σε χαμηλά επιπεδα» τόνισε.

Η οικονομική διευθύντρια της Equinor, Ούλρικα Φέαρν, προέτρεψε τους ηγέτες της ΕΕ να μην απομακρυνθούν για πάντα (από τη Ρωσία) από την ελεύθερη αγορά.

Οι βραχυπρόθεσμες ενέργειες «θα έχουν αντίκτυπο σε αυτήν την αγορά και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τις δευτερεύουσες συνέπειες» υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι η Νορβηγική κρατική εταιρεία Equinor, πούλησε στη ρωσική Rosneft, όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρωσία, αξίας 1 δισ δολαρίων, έναντι 1 ευρώ, προκειμένου να μην κλείσει κι αυτή την πόρτα στις εμπορικές συμφωνίες με τη Ρωσία.

Οι δύο χώρες, κατάφεραν μετά από δεκαετίες πολιτικών εντάσεων να βρουν συμβιβαστική λύση για την κυριαρχία μέρος του θαλάσσιου εδάφους στα σύνορα των δύο χωρών.

Δημοφιλή