ΔΙΕΘΝΕΣ
29/11/2018 15:16 EET

Η Νότια Κορέα διεκδικεί αποζημιώσεις από την Μitshubishi για την επιβολή καταναγκαστικής εργασίας

Αυτό ήταν ένα μόνο από τα εγκλήματα των ιαπωνικών στρατευμάτων κατοχής. Το μεγαλύτερο ήταν οι «γυναίκες ανακούφισης»

Chung Sung-Jun via Getty Images
Γυναίκα στη Νότια Κορέα μετέχει στους εορτασμούς για την 73η επέτειο από την απελευθέρωση της χώρας από την Ιαπωνία κρατώντας τη φωτογραφία μιας εκ των χιλιάδων «γυναικών ανακούφισης» που χρησιμοποιούνταν ως σκλάβες του σεξ, στην υπηρεσία των Ιαπώνων στρατιωτών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας κάλεσε τον ιαπωνικό κολοσσό Mitsubishi να καταβάλει αποζημιώσεις για την υποχρεωτική εργασία που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη από μια σειρά αποφάσεων που αναμένεται να αυξήσει την ένταση στις σχέσεις Ν.Κορέας-Ιαπωνίας. 

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ούτως ή άλλως «ψυχρές» εξαιτίας διαφόρων διενέξεων, ιστορικών και εδαφικών, που απορρέουν από την αποικιακή κυριαρχία της Ιαπωνίας στην κορεατική χερσόνησο (1910-45), η οποία χαρακτηρίστηκε κυρίως από την καταναγκαστική εργασία και τη σεξουαλική δουλεία την περίοδο του πολέμου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Σεούλ, περίπου 780.000 Κορεάτες είχαν υποχρεωθεί σε καταναγκαστική εργασία από την Ιαπωνία στη διάρκεια της 35ετούς κατοχής, χωρίς να περιλαμβάνονται οι γυναίκες που υποχρεώθηκαν σε σεξουαλική δουλεία από τα ιαπωνικά στρατεύματα.

Ανάμεσα σε εκείνους που υποχρεώθηκαν να εργαστούν στα εργοστάσια ιαπωνικών εταιρειών, έξι επιζώντες κατέθεσαν αγωγή εναντίον της Mitsubishi Heavy Industries το 2000 ζητώντας αποζημίωση. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σεούλ επικύρωσε την Πέμπτη την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου με την οποία η εταιρεία καλείται να αποζημιώσει καθέναν από τους ενάγοντες, για μη καταβληθέντες μισθούς, αποζημίωση ύψους περίπου 71,197 δολαρίων.

Το ίδιο δικαστήριο, με απόφασή του σχετικά με μια άλλη, παρεμφερή υπόθεση κάλεσε σήμερα την Mitsubishi να αποζημιώσει με 89.300 δολάρια έως σχεδόν 194.000 δολάρια, μια ομάδα πέντε ανθρώπων για καταναγκαστική εργασία στη διάρκεια του πολέμου στα εργοστάσιά της.

Και οι δύο αυτές ομάδες εναγόντων είχαν καταθέσει αγωγές σε διαστήριο της Σεούλ έπειτα από την απόρριψη των αγωγών τους με τις οποίες διεκδικούσαν αποζημιώσεις από ιαπωνικά δικαστήρια.

Η Ιαπωνία ισχυρίστηκε ότι το δικαίωμα των θυμάτων σε αγωγή είχε παρέλθει με βάση τη Συνθήκη του 1965 με την οποία η Σεούλ και το Τόκιο απεκατέστησαν τους διπλωματικούς τους δεσμούς εγκρίνοντας και ένα πακέτο αποζημιώσεων ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων σε επιδόματα και φθηνά δάνεια.

Αλλά πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις στη Σεούλ ―περιλαμβανομένων των σημερινών αποφάσεων― υποστήριξαν ότι η καταναγκαστική εργασία για τις ιαπωνικές εταιρείες δεν περιλαμβάνεται στην αμφιλεγόμενη συνθήκη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας στο τέλος του προηγούμενου μήνα κάλεσε την Nippon Steel & Sumitomo Metal να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 89.300 δολαρίων σε τέσσερις ενάγοντες για καταναγκαστική εργασία στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μια απόφαση που προκάλεσε την οργή του Τόκιο.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)