Η ωκυτοκίνη, η «oρμόνη της αγάπης», ίσως μπορεί να θεραπεύσει κυριολεκτικά πληγωμένες καρδιές

Οι κοινωνικές επιδράσεις τής ορμόνης είναι ήδη γνωστές, και πλέον οι επιστήμονες αρχίζουν να μαθαίνουν περαιτέρω για το ρόλο της στη σωματική βελτίωση.
Carol Yepes via Getty Images

Η ωκυτοκίνη, αποκαλούμενη και «ορμόνη της αγάπης», διαπιστώθηκε πως ίσως έχει θεραπευτικές ιδιότητες στις ραγισμένες καρδιές - κυριολεκτικά, υποστηρίζουν τώρα επιστήμονες.

Σε μια νέα μελέτη που έγινε σε Ψάρι ζέβρα και ανθρώπινα κύτταρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ορμόνη που δημιουργείται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και ευθύνεται για συναισθήματα όπως η αγάπη, η απόλαυση και η αφοσίωση, μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση του καρδιακού ιστού μετά από τραυματισμό και, θεωρητικά, θα μπορούσε κάποια μέρα να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία των καρδιακών προσβολών, αναφέρει το LiveScience.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή (30/9) Η έρευνα -που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Cell and Developmental Biology - βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο η επιστημονική ομάδα αισιοδοξεί πως τα μετακινούμενα αυτά καρδιακά βλαστοκύτταρα ίσως μια μέρα μπορέσουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με προβλήματα λόγω καρδιακών προσβολών.

Η έρευνα υπογραμμίζει ένα ακόμη πιθανό όφελος της ωκυτοκίνης: Τουλάχιστον στο Ψάρι ζέβρα, η ορμόνη βοηθά την καρδιά να αντικαταστήσει τραυματισμένα και νεκρά καρδιομυοκύτταρα , τα μυϊκά κύτταρα που ενεργοποιούν τις συσπάσεις της καρδιάς. Τα πρώιμα αποτελέσματα σε ανθρώπινα κύτταρα υποδηλώνουν ότι η ωκυτοκίνη θα μπορούσε να διεγείρει παρόμοια αποτελέσματα στους ανθρώπους, εάν χορηγηθεί τον σωστό χρόνο και με τη σωστή δόση.

Η καρδιά έχει πολύ περιορισμένη ικανότητα να επιδιορθώνει ή να αντικαθιστά κατεστραμμένο ή νεκρό ιστό, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης στην έκθεσή τους. Ωστόσο, αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι μετά από έναν τραυματισμό, όπως μια καρδιακή προσβολή, ένα υποσύνολο κυττάρων στην εξώτατη μεμβράνη της καρδιάς, που ονομάζεται επικάρδιο, αποκτά μια νέα ταυτότητα.

Αυτά τα κύτταρα μεταναστεύουν προς τα κάτω στο στρώμα του καρδιακού ιστού όπου βρίσκονται οι μύες και μετατρέπονται σε κύτταρα που μοιάζουν με βλαστοκύτταρα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να μετατραπούν σε διάφορους τύπους καρδιακών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιομυοκυττάρων.

Οι κοινωνικές επιδράσεις τής ορμόνης είναι ήδη γνωστές, και πλέον οι επιστήμονες αρχίζουν να μαθαίνουν περαιτέρω για το ρόλο της στη σωματική βελτίωση.

Για παράδειγμα, εκτός από τη μείωση του στρες, την ενίσχυση της κοινωνικής μνήμης, τη βελτίωση της σεξουαλικής συμπεριφοράς και της αναπαραγωγής, πιστεύεται πως, μεταξύ άλλων, η ωκυτοκίνη βοηθά στην παραγωγή γάλακτος κατά το θηλασμό και στην παραγωγή τεστοστερόνης, αναφέρει η Daily Telegraph.

Ωστόσο, οι επιστήμονες του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψαν κάτι εντελώς νέο, όταν εφάρμοσαν το χημικό σε κατεστραμμένο καρδιακό ιστό στο εργαστήριο.

Η ωκυτοκίνη φαίνεται πως κατάφερε να μετακινήσει τα βλαστικά κύτταρα στο εξωτερικό της καρδιάς βαθύτερα στο όργανο, μετατρέποντάς τα σε καρδιομυοκύτταρα - τα μυϊκά κύτταρα που ευθύνονται για τις συστολές της καρδιάς.

«Εδώ δείχνουμε πως η ωκυτοκίνη, το νευροπεπτίδιο γνωστό ως ορμόνη της αγάπης, έχει τη δυνατότητα ενεργοποίησης μηχανισμών της καρδιακής αποκατάτασης σε τραυματισμένες καρδιές ψαριών και καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων, ανοίγοντας την πόρτα σε πιθανές νέες θεραπείες για την καρδιακή ανάπλαση σε ανθρώπους» σημειώνει ο δρ. Αϊτόρ Αγκίρ καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

H καρδιά έχει πολύ περιορισμένη δυνατότητα αποκατάστασης ή αντικατάστασης του τραυματισμένου ή νεκρού ιστού, σημειώνουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους. Ωστόσο, άλλες μελέτες υποστηρίζουν πως μετά από έναν τραυματισμό τού οργάνου, όπως μια καρδιακή προσβολή, ένα υποσύνολο κυττάρων στην εξωτερική, λεπτή μεμβράνη της καρδιάς, που ονομάζεται επικάρδιο, αποκτά νέα ταυτότητα.

Τα κύτταρα αυτά μετακινούνται στο στρώμα του καρδιακού ιστού όπου βρίσκονται οι μύες και μετατρέπονται σε βλαστικά κύτταρα - τα οποία στη συνέχεια μπορούν να να μετατραπούν σε διάφορους τύπους καρδιακών κυττάρων, μεταξύ αυτών και τα καρδιομυοκύτταρα.

Η διαδικασία αυτή έχει μελετηθεί ευρέως σε ζώα ενώ στους ανθρώπους είναι αργή και ατελέσφορη ως προς την ουσιαστική θεραπεία.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ωστόσο, η ωκυτοκίνη ίσως είναι το «μαγικό φίλτρο» για την επίσπευση αυτής της διαδικασίας - και μακροπρόθεσμα φιλοδοξείται να συμβάλλει στην αποκατάσταση καρδιακών προβλημάτων.

«Ακόμη κι αν η ανάπλαση της καρδιάς είναι μόλις μερική, τα οφέλη για τους ασθενείς μπορεί να είναι τεράστια» εξηγεί ο ίδιος.

Η ερευνητική ομάδα δοκίμασε κι άλλες 14 εγκεφαλικές ορμόνες, όμως καμία δεν μπόρεσε να οδηγήσει τα κύτταρα στην επιθυμητή βλαστική κατάσταση που απαιτείται για τη δημιουργία νέων καρδιομυοκυττάρων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δημοφιλή